Annonce
Melfar Posten

Det hemmelige rum: Lillebæltsbroen gemmer på 150 kvadratmeter stort museum

Foruden værktøj tilbage fra dengang Den Ny Lillebæltsbro blev etableret i slutningen af 1960'erne, hænger der også gamle avisudklip og billeder i ankerblokkens museum. Meget af det ligger i anledning af broens 50 års jubilæum lige nu på Middelfart Museum og er en del af en udstilling om broen. Foto: Vibeke Volder
Da man tilbage i slutningen af 1960'erne byggede Den Ny Lillebæltsbro, blev der etableret et stort museum i broens ene ankerblok. Et museum, som langt de færreste aner eksisterer.
Annonce

Lillebælt: Selv om det er 150 kvadratmeter stort, er det de færreste, der ved, at det eksisterer. Museet i Den Ny Lillebæltsbro.

Placeret i den nordlige ankerblok på den fynske side af broen ligger et af Danmarks mindst besøgte museer, og normalt er det fyldt med genstande fra dengang, broen blev bygget.

Langt de fleste af de genstande ligger lige nu på Middelfart Museum og er en del af udstillingen om broen i anledningen af den 25 års jubilæum i oktober.

Ifølge fagprojektleder i Vejdirektoratet, Peter Holt, er det ikke usædvanligt, at man etablerer noget, når man bygger en ny bro. Men museet i Lillebæltsbroens ankerblok er dog noget mere fyldigt end den slags normalt er. Nogle gange nøjes man med bare at hænge gamle tegninger af broen op.

Annonce

Ingen adgang for offentligheden

Det er ikke kun museets beliggenhed, der gør det til et af Danmarks mindst besøgte. For mange år siden var der rundvisninger for skoleklasser, foreninger og lignende. Men sådan er det ikke længere. Vejdirektoratet har ikke mandskab og kapacitet til at vise rundt, lyder forklaringen.

Det betyder dog ikke, at der aldrig er nysgerrige på besøg i ankerblokken. Af og til har museet besøg af ingeniørstuderende, der har speciale i netop broer.

Hele ankeret består af to ankerhuse, som vejer 70.000 tons og er fyldt med grus.

I den sydlige ankerblok - også på den fynske side - lå indtil for to år siden gamle stilladser og andet, som for mange år siden blev brugt til vedligeholdelsesarbejdet på broen. Det gik broens to vedligeholdere Morten Andersen og Tom Hansen igennem fra ende til anden og alt, hvad de to ikke vidste, hvad var, blev kasseret.

De to sammenligner ankerhusene med et isbjerg - for godt nok ser de store ud over jorden, men det er kun en brøkdel af, hvad der gemmer sig under jorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce