Annonce
Melfar Posten

Det startede med buske og kartofler: Nu har Larsen lavet sin populære vejbod om til en gårdbutik

I drivtunnelerne vokser agurkerne side om side med tomater og jordbær. Altsammen plukkes til Arne Larsens vejbod, der i april blev opgraderet til en reel gårdbutik. Alle grøntsager er dyrket ganske få meter fra butikken, hvor de sælges. Foto: Mia Harm Madsen
Larsens Vejbod i Kingstrup har oplevet en enorm interesse de senere år. Nu har Arne Larsen taget konsekvensen og opgraderet sin vejbod til en gårdbutik. Og han har endnu flere planer for fremtiden.

Kingstrup: I 18 år har der været en velbesøgt vejbod på Kingstrupvej 119. Nu er den lavet om til en hel gårdbutik, for i de 18 år, Arne Larsen har haft sin vejbod, er interessen kun steget.

Det startede med nogle nye kartofler og nogle blomsterbuske af egen avl, men hurtigt kunne Arne Larsen se, at planterne kunne folk købe billigere fra udlandet, men at de lokale kartofler kunne langt mere. Så året efter forsøgte han sig også med jordbær.

Nu har han også friske æg, ærter, hindbær, brombær, grønne asparges, blåbær, porrer, kål, tomater og agurker. Altsammen af egen avl. Dertil kommer, at siden han fik indrettet en reel gårdbutik i det tidligere pakkerum på gården, blev der også plads til at tage varer ind udefra. Derfor er der nu også kød af krondyr, honning, marmelade og æblemost på hylderne.

Annonce

- Der var for mange mennesker ved boden. De kunne næsten ikke komme rundt med deres biler, siger Arne Larsen og griner lidt.

Arne Larsen har sammen med sin familie bygget det tidligere pakkerum om til en gårdbutik her i den ene længe af familiens gård. Foto: Mia Harm Madsen

Fokus på det lokale

Sidste år har han - lige som mange andre med lokale varer - oplevet, at der kom et enormt fokus på gode, lokale råvarer, og at kunderne gerne vil betale for kvalitet.


Butikken fungerer stadig ligesom vejboden med selvbetjening, men det er tanken, at vi godt kunne tænke os at lave en betjent butik.

Arne Larsen


Også derfor har han vurderet, at vejboden godt kunne laves om til en gårdbutik.

- Interessen stiger endnu mere, jo større udvalget er. Så er der noget at lave hele tiden. Butikken fungerer stadig ligesom vejboden med selvbetjening, men det er tanken, at vi godt kunne tænke os at lave en betjent butik, siger han om de mange tanker, han har om udvidelsen.

Lige nu er han selv fuldtidsbeskæftiget sammen med en ansat i sommersæsonen. Det hele starter allerede i januar, hvor de første læggekartofler kommer ud i drivtunnelerne, så de kan være klar ind i foråret.

Bær smager bare bedst, når de kommer lige fra planten, synes Arne Larsen. Men det næstbedste er at købe dem friskplukkede fra den lokale leverandør. Planterne hos Arne Larsen kan levere modne jordbær helt indtil 1. september. Også omkring dette tidspunkt plejer han at lukke ned for salget i vejboden. Foto: Mia Harm Madsen

Når vinteren melder sig, har han også et malerfirma ved siden af, som han har fire ansatte i.

- Nogle gange har jeg bedt malerne om at komme og plante jordbærplanter, siger han og griner igen.

Annonce

Udnytter jorden

Som årene er gået de sidste 18 år, har Arne Larsen måttet udnytte jorden bedst muligt for at få plads til de efterspurgte varer. Derfor har han lavet adskillige investeringer. Blandt andet 10 drivtunneler med et samlet areal på 7000 kvadratmeter. Her står de tidligste kartofler i spande, tomaterne, agurkerne og hindbærrene blandt andet. Ude på marken tager de næste kartofler over, når drivtunnelerne er ved at være tømte.

Jordbærrene er i høj kurs lige nu, og alle er friskplukkede fra egne marker eller fra drivtunnelerne. Foto: Mia Harm Madsen

- Vi sætter kartoflerne i spande i januar, men i år, hvor der var fire dage med minus 20 grader, der havde vi nogle hårde dage. Der flyttede vi varmekanonerne rundt i hver drivtunnel for hver halve time - også om natten. Vi mistede rigtig mange planter til frosten. Både kartofler og jordbær, siger han.

Så at være indehaver af en gårdbutik er bestemt ikke en hyggelig lille sidegesjæft. Alt er planlagt, så det kan være klar, når efterspørgslen begynder.

De 200 høns på gården leverer omkring 180 æg om dagen, og de kan alle sælges fra gårdbutikken. Foto: Mia Harm Madsen

- Jeg arbejder nok 15-16 timer om dagen, men det afspadserer jeg så om vinteren, siger han.

Annonce

Butik på fuld tid

Men forhåbentlig kan Larsen med familie fra næste sæson drive en gårdbutik året rundt.

- Vi forestiller os, at én af os, min kæreste eller jeg, kunne passe gårdbutikken på fuld tid. Der er nok at lave i hvert fald. Nogle gange også klokken 21 om aftenen, når der kommer en kunde og gerne vil have en bakke jordbær, siger han.

Så nu går han i tænkeboks for at finde ud af, hvad han kan fylde i en gårdbutik, hvis den skal kunne køre rundt i vinterhalvåret også.

- Jeg bliver nok nødt til at tage varer ind udefra, men jeg snakker løbende med kunderne om, hvad de kunne tænke sig. På sigt kan vi måske flytte gårdbutikken ud i den længe, der er nærmest vejen. Men nu må vi lige se, hvordan det kører først, siger Arne Larsen om sin gårdbutik.

Tomater af egen avl er også på vej i Arne Larsens drivtunneler.Foto: Mia Harm Madsen
Der er også et salg af blomster i gårdbutikken. Senere på sæsonen kan Arne Larsen også sælge både dahlia og chrysanthemum af egen avl i sin gårdbutik. Foto: Mia Harm Madsen
Selv om man har jordbær i tusindvis, så spiser Arne Larsen og hans familie ikke jordbær med fløde hele sommeren. Dog har de en tradition, når de allerførste nye kartofler er klar: Så skal alle have stegt flæsk med persillesovs og nye kartofler. Foto: Mia Harm Madsen
Kartoflerne fra egen mark kommer ind i butikken, så snart de er gravet op. Hvis der skal fyldes op i løbet af dagen, er det blot at gå ud på marken grave endnu et læs op. Foto: Mia Harm Madsen

Her finder du gode vejboder

Melfar Posten spurgte læserne, hvor man kunne finde nogle gode vejboder. Her får du nogle af læsernes anbefalinger:

Larsens Gårdbutik, Kingstrupvej 119, 5591 Gelsted

Ørslevvej 32, 5592 Ejby

House of Melfar, Algade 61, 5500 Middelfart

Tomatgartneriet Bolsvej, Bolsvej 42, Vejlby Skov, 5500 Middelfart

Kærby Gårdbutik, Kærbyholmvej 1, 5466 Asperup

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Læser undrer sig over, at turister vises hen til Middelfart Sparekasse: - Hvor er der skilte til de andre pengeinstitutter?

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Sluttede med udstilling: Små elever havde biodiversitet på skemaet

Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Læsere er trætte af 'møg-indkørsel' ved butikscenter: Både kommunen og ejeren peger på hinanden

Melfar Posten

Med diverse kunstnere: Åbent hus på Lillebæltværftet

Melfar Posten

Blomsterbondens gør-det-selv-råd: Sådan binder du din egen buket

Melfar Posten

Regitze dyrker langsomme buketter ved Gelsted: En blomst tager den tid, en blomst tager

Melfar Posten

Efter rådhusdrama: Borgerservice rykker tilbage til Nytorv

Melfar Posten

Dennis har solgt vin i Middelfart i 20 år: - Den her by kommer jeg nok aldrig fra

Melfar Posten

Med internationale dansere: Verdensballetten kommer til Hindsgavl Slot

Melfar Posten

Skudfarlig herre kapret af Middelfart - angriberen Marcus De Claville skifter fra Næsby mod vest

Melfar Posten

For alle aldre: Kom til strandgudstjeneste i Føns

Melfar Posten

Endnu en havkajaktur ved Båring Vig

Melfar Posten

Med det tørre vejr stiger brandfare ved ukrudtafbrænding: Her er indsatslederens råd

Melfar Posten

Dyp dine egne stearinlys

Melfar Posten

Som barn hjalp Christine hjælpeløse ænder - nu bruger hun sin sommerferie som plejefamilie for kattekillinger: - Det er simpelthen så skønt

Melfar Posten

Brandfolk var på 'en af de pudsige' opgaver på marinaen: Folk blev overraskede over eksplosioner

Melfar Posten

Badning frarådes med jævne mellemrum: Sådan fungerer systemet

Melfar Posten

Kæmpe tun blev revet væk på tre timer: - Jeg kunne næsten ikke følge med

Melfar Posten

Workshops på Clay for børn og voksne: Få fingrene i leret

Melfar Posten

Som den ene af to byer: Stort Flying Superkids-event kommer til Middelfart

Melfar Posten

Må holde åbent til 2: Så i aften vender karaoke tilbage til Kolibrien

Melfar Posten

Med musik, mad og præmieoverrækkelse: Store sejlskibe kommer til Middelfart

Melfar Posten

Undervandsengen blomstrer

Annonce