Annonce
Melfar Posten

Efter lynet på Møllebakken: Jette og Frede er hjemme igen

Nu står der et helt hus igen, og Jette og Frede Kristiansen er glade for at være hjemme igen. Foto: Mia Harm Madsen

Efter fire måneders genhusning kom Jette og Frede Kristiansen hjem til Møllebakken. Et lyn slog ned i huset den 30. april og brændte store dele af førstesalen ned. Nu er de hjemme igen i et hus, hvor mange ting er nye, men hvor følelsen af "hjem" stadig hersker.

Annonce

Strib: Billederne hænger på væggene igen. Vaskemaskinen står, hvor den stod før. Faktisk er det meste, som det var før den 30. april, hvor et lyn bragede ind gennem taget på Jette og Frede Kristiansens hus på Møllebakken i Strib. Men der er også noget, der er anderledes. Hele huset er nymalet, lofter er skiftet ud, gulvtæpperne er nye, og taget er nyt. Alt elektronisk udstyr er nyt. For det hele brændte af da lynet ramte den aprildag klokken 11.48.

I starten af september stod huset klar til indflytning. 130 flyttekasser med de ting, der ikke var beskadiget, havde flyttefolkene sat ind i de rum, hvor de skulle sættes på plads.

I fire måneder boede parret i Borgmestergården i Middelfart, mens de dagligt tog hjem til Strib for at kigge til huset, hvor halvdelen af førstesalen var brændt af, og hvor taget havde løsnet sig og lettet flere centimeter fra den bærende konstruktion.

Allerede få timer efter ulykken var skadeservice og håndværkere i gang med at få sikret huset og båret alt ud af bygningen. Alt blev sirligt pakket ind i silkepapir. Selv marmeladeglas, der skulle i glascontaineren.

Det var her ved vinduet, at lynet slog ned. Alle spor efter den voldsomme hændelse er nu væk, og førstesalen er i brug igen. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Føles stadig som "hjem"

Nu sidder parret i deres gamle hus, der skinner som nyt. Både malingen og de nye tæpper dufter af "ny". Men følelsen af hjem er ikke skiftet ud. Nu er de endelig hjemme, og selv om de fire måneders genhusning på Borgmestergården var en rigtig god løsning for parret, så er der ikke noget som at være hjemme i sit eget hus.

Selv om det var et voldsomt tordenvejr, der rullede ind over Strib og Middelfart den 30. april, og det fik voldsomme konsekvenser for ægteparret, så er de ikke bange for tordenvejr. Førstesalen er atter møbleret og i brug, og at der skulle slå et lyn ned i huset igen er næsten utænkeligt, mener Jette Kristiansen.

Sådan så det ud den 30. april, da brandmændene havde fået styr på flammerne. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

God hjælp fra forsikringen

Det har været en større omgang at få sat huset i stand igen. Frede og Jette Kristiansen kan ikke undgå at bemærke, at der andre steder i kommunen står skilte ved vejen, hvor folk, der også er involverede i forsikringssager, skilter med, at her vil forsikringen ikke dække.

Sådan har de slet ikke haft det. De har følt sig godt hjulpet af deres forsikring, NEM forsikring.

- Forsikringen tog over med det samme. Man kan ikke tage stilling til noget de første dage efter, der sker sådan noget, siger Jette Kristiansen, og Frede er enig.

Parret sidder nu tilbage med en dyb følelse af taknemmelighed. De har ikke skulle kæmpe nogle kampe eller argumentere for, om det ene eller andet skulle sættes i stand, eller om noget tredje skulle erstattes.

Hele taget blev pillet af huset, og heldigvis blev det en varm sommer, så huset kunne tørre efter de tusinder af liter vand, der blev brugt til slukningsarbejdet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Har fået sorteret godt ud

Skadeservice har haft fingerne i samtlige af parrets ting for at se, hvad der kunne bruges, og hvad der ikke kunne reddes.

- De havde lavet en bunke med mit tøj. Noget af det, de havde sorteret fra, troede jeg, at jeg måske kunne redde. Så jeg tog det med hjem og forsøgte at vaske det. Men de skjolder, der var på, kunne ikke komme af, forklarer hun og synes, at skadeservice havde været helt rimelige med, hvad der var brugbart, og hvad der ikke var.

Hvad der er tabt, er tabt. De græder ikke over det, der er spildt. Heldigvis slap de selv med forskrækkelsen, for da lynet ramte, var de på vej til Fredericia efter nye hjul til bilen. De glæder sig bare over, at samarbejdet med både forsikring og tømreren, Egil Rasmussen, der stod for istandsættelsen, gik så nemt.

Og så glæder de sig over at være hjemme igen.

Andre mennesker har bunker liggende, som man lige skal have sorteret i på et eller andet tidspunkt. De bunker har Jette og Frede fået sorteret. Da de 130 flyttekasser blev sat ind i det nyistandsatte hus, gik de i gang fra en ende af med at få alle sagerne på plads, og det var en fin lejlighed til at få sorteret lidt ud.

Heldigvis klarede det meste af julepynten nedslaget, så derfor pynter Jette Kristiansen nu huset op med det, der er tilbage.

Det var ret tydeligt, hvor lynet ramte. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Taget lettede flere centimeter fra selve tagkonstruktionen ved det enorme brag. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Halvdelen af førstesalen blev pillet ned. Inklusiv badeværelset, som nu er blevet opført igen. Endda med et tilsvarende knaldrødt gulv. Foto: Peter Leth-Larsen
Hver dag tog ægteparret hjem for at se til huset, mens de var blevet genhuset i Middelfart. De savnede deres hjem, og er glade for nu at have det tilbage i fuld funktion. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce