Annonce
Melfar Posten

En drøm om natten fik Aase til at skrive billedromaner

Aase Paaskesen Schmidt bruger meget af sin tid på sit arbejdsværelse, hvor hun blandt andet skriver bøger og tegner til. For tiden er hun aktuel med billedromanen "Himmelbanden."
For to et halvt år siden havde Aase Paaskesen Schmidt en drøm. En drøm, hvor hun indgik en pagt, om at skulle skrive. I dag er hun aktuel med billedromanen ”Himmelbanden.”
Annonce

Strib: På øverste etage i Aases hus finder man et særligt rum. Hendes arbejdsrum. Her står bøger på rad og række på høje hylder og lave reoler, og rundt på væggene hænger malerier, som hun selv har malet.

- Det her er billeder, jeg har malet af mine to guruer indenfor psykologien, Jung og Freud, fortæller hun, mens hun med udstrakte arme holder to kvadratiske malerier op.

Aase blev udannet psykolog i 1977 fra Aarhus Universitet og har derfor i mange år arbejdet som psykolog. Dog har hun altid haft en trang til at være kreativ, og den kreativitet har fået lov til at udfolde sig her efter arbejdslivet. På øverste etage i hendes arbejdsrum.

Det var en drøm, der fik Aase Paaskesen Schmidt til at skrive hendes bogserie "Himmelbanden," som er fortællinger, hvor hun blander den græske mytologi med psykologiske temaer.
Annonce

Drømme kan blive til virkelighed

Kort tid efter Aase sagde farvel til det traditionelle arbejdsliv, havde hun en drøm om natten, der skulle vise sig at blive skelsættende for hendes liv. Den nat indgik hun nemlig en pagt med en mand, der fik hende til at skrive.

- Jeg drømmer, at der er sådan en eller anden gammel mand, og hvis jeg vil indvillige i at blive hans elskerinde, så vil han sørge for, at jeg kan skrive en hel masse, og at det vil komme videre ud i verden. Og den pagt kan man sige, den indgår jeg med ham, fortæller hun.

Den næste morgen gik Aase straks i gang med at skrive, selvom hun aldrig før havde overvejet at skulle skrive på den måde. Dog har Aase altid set sig selv som et skrivende menneske og har for eksempel altid skrevet dagbog, men at kaste sig over bøgernes verden var noget nyt. Det blev starten på hendes billedroman ”Himmelbanden.”

Annonce

Den græske mytologi møder psykologiens verden

Aase har altid været interesseret i det klassiske og særligt de græske guder i det antikke Grækenland.

”Himmelbanden” tager derfor udgangspunkt i alle de forskellige myter og historier, der ifølge Aase kan dække enhver menneskelig konflikt og skæbne. Her tilsætter hun et psykologisk aspekt i hendes fortællinger, hvor hun bruger sin baggrund som psykolog.

Psykologen Freud er blandt andet en karakter, der optræder sammen med de græske guder såsom Eros og Hera. Den græske mytologi og den psykologiske verden binder Aase sammen med, ifølge hende, en vigtig ingrediens i hendes bøger.

- Udover de mytologiske skikkelser og det psykologiske ved det, så er det altså rablende gak humoristisk. Fordi når det er sådan meget moralsk og langhåret på en eller anden måde, så synes jeg også, at det skal vejes op af noget, så det ikke bliver for kedeligt eller for gråt, og derfor er der en rablende gak humor i bøgerne.

Selv vælter Aase sig rundt af grin, når hun skriver og læser det og håber, at andre også vil få en god oplevelse af at læse bøgerne og bruge dem som en vej ind til at tænke over nogle lidt dybere moralske dilemmaer. Derfor tegner hun også til fortællingerne for at gøre det komplekse mere overskueligt.

Annonce

Et legat på 15.000 kr. faldt i god jord

På arbejdsværelset farer Aase rundt mellem boghylderne for at finde, vise og pege i bøger, der har givet hende inspiration til hendes egne værker. Hun ved lige, hvor bøgerne står og hiver den ene bog efter den anden ud, men så kommer hun i tanke om noget. For ikke så lang tid siden søgte Aase nemlig et legat fra Velux-fonden, der belønner aktive ældre.

- Nu fylder jeg jo 70 år om et par måneder, så man kan vist roligt sige, at jeg er ældre, men også at jeg er aktiv, så det søgte vi, og så fik vi 15.000 kroner til produktion af bøgerne. Det var et godt skub, siger hun.

Indtil da havde Aase selv betalt for produktion og udgivelse af bøgerne med en arv, som hun havde arvet af sin far, som døde i 2017. Det lå i kortene, at det var det, pengene skulle bruges på, da Aase mener, at hun realiserer nogle drømme for sin far, som han aldrig selv fik realiseret.

Annonce

Bogrelease-reception på Kulturøen i Middelfart

Aase er ikke gået i stå i sin kreative proces og har andre tiltag på skrivebrættet. For 1,5 måned siden indgik hun nemlig en kontrakt med Forlaget Mellemgaard, der til februar udgiver en samling, hvor hun har skrevet 17 skæbneportrætter.

Men først ser Aase frem til at få bøgerne med ”Himmelbanden” i hænderne, og se hvordan resultatet er blevet. Resultatet viser hun frem d. 22. november til en bogrelease-reception på Kulturøen i Middelfart fra kl. 16.00 til 18.00.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Tip fra bib: Dejlige Danmark

Annonce