Nordvestfyn: Når et dommerpanel til september kårer vinderen af den landsdækkende konkurrence Danmarks Vildeste Kommune, bliver det til søs, at slaget skal slås for Middelfart Kommune.
I over et år har både Middelfart Kommune og foreningen Middelfart Vilde Kommune knoklet med en lang række projekter, der skal fremme biodiversiteten, og som indtil for nylig også kunne sikre vestfynsk hæder i konkurrencen. Men Miljøstyrelsen, der står bag konkurrencen, har besluttet, at kommunerne kun skal vurderes på et enkelt fyrtårnsprojekt og altså ikke hele den brede vifte af naturfremmende tiltag, der oprindeligt var lagt op til.
Klima-, natur- og genbrugsudvalget i Middelfart Kommune har nu udpeget det fyrtårnsprojekt, som skal sende hæderen til Vestfyn, nemlig "Vilde Lillebælt". Vilde Lillebælt er en paraply over de indsatser, man i 2021 og 2022 har lavet til vands. Heriblandt etablering af stenrev og fugleøer, fiskebørnehaver og smoltrev.
Næstformand i klima-, natur- og genbrugsudvalget Anna Poulsen Broen (SF) fortæller, at valget falder på indsatserne i havet, fordi man tror på, at det har størst vinderchancer. Det er noget unikt for Middelfart, og så er det samtidig højaktuelt, påpeger hun.
- I og med at Lillebælt bliver naturnationalpark, er det oplagt at indstille Vilde Lillebælt, fordi det indeholder biodiversitet på en anden måde, end man normalt tænker det på land, siger SF'eren.
Linda Frølund, medstifter, Middelfart Vilde KommuneLige da vi fik det at vide, var vi sådan lidt: "Nå, det har vi overhovedet ikke haft noget at gøre med".
Linda Frølund, medstifter af foreningen Middelfart Vilde Kommune, kan også godt se meningen i at indstille Vilde Lillebælt.
- Når man kigger på, hvor stort projektet er derude, og hvor presset havet er, kan man godt se, at det er vigtigt, siger hun.
- Lidt en skuffelse
Hun indrømmer dog også, at det har været "en kamel at sluge" for nogle af de frivillige i foreningen. Det var Middelfart Vilde Kommune, der fik kommunen overtalt til at deltage i konkurrencen. Og indsatserne i Lillebælt er nogle projekter, som de slet ikke har været med inde over.
- Det var da lidt en skuffelse. Lige da vi fik det at vide, var vi sådan lidt, "nå, det har vi overhovedet ikke haft noget at gøre med", siger hun, men tilføjer også, at foreningen var forberedt på, at man ville vælge hav-projektet.
Middelfart Vilde Kommune har selv stået bag en lang række biodiversitetstiltag det seneste år. Her kan nævnes skovrejsning og mark- og havevandringer som eksempler. Senest har man også sat gang i en omfattende plan om at skabe en grøn åre tværs gennem kommunen - den såkaldte kyst-til-kyst-korridor.
Og Linda Frølund havde håbet, at de projekter, som har engageret en masse mennesker, ville kunne vurderes i konkurrencen.
Anna Poulsen Broen forstår godt skuffelsen.
- Det er jo dem, der har været tovholdere på det her. Det er dem, der har gjort det muligt. Og derfor kan jeg rigtig godt forstå, hvis de synes, det er træls, at de ikke får den fulde anerkendelse.
- Det skal siges, at i vores indstilling til konkurrencen har vi alle i udvalget ønsket et meget stort fokus på den frivillighed, der har været, og at Middelfart Vilde Kommune også skal nævnes, siger Anna Poulsen Broen.