Annonce
Melfar Posten

Gense prisuddelingen: Lokale ildsjæle løb med klimastafetten

Lokale klimaildsjæle blev torsdag aften fejret, da Middelfart Kommune uddelte den årlige klimastafet i samarbejde med Fyens Stiftstidende.
Annonce

Nordvestfyn:  Torsdag aften stod i klimaheltenes tegn, da Middelfart Kommune for fjerde år i træk uddelte den såkaldte "Klimastafet". Stafetten uddeles hvert år til personer, foreninger, virksomheder eller organisationer, der inspirerer til klimavenlige tiltag.

Og for første gang i år skulle hele to stafetter overrækkes - én til et projekt, virksomhed eller forening og én til årets klimafighter. Prisen skal anerkende den ekstraordinære grønne indsats, som Middelfart Kommune ikke kan være foruden, hvis klimaambitionerne skal nås.

- Det bliver meget tydeligt, når man laver en plan for, hvad der skal ske, at vi som byråd kan gøre noget, men at borgerne skal gøre rigtig meget, virksomhederne skal gøre rigtig meget, landbruget skal gøre rigtig meget, forklarede borgmester Johannes Lundsfryd (S) og tilføjede:

- Det bliver en fællesopgave.

I alt var tre nomineret i hver kategori, men da vinderne skulle kåres af borgmester Johannes Lundsfryd (S) og lokalredaktør for Fyens Stiftstidende og Melfar Posten Sofie Ejlskov Hugger kunne kun to løbe med klimastafetten.

Det blev i denne omgang det borgerdrevne klimaprojekt "Sol over Brenderup" og klimafighteren Linda Frølund Hansen.

Annonce

Fælles ambitioner i front

Projektet "Sol over Brenderup" startede som en løs, grøn idé på et borgermøde, men folder sig nu ud som en 20.000 kvadratmeter solcellepark, der kan producere grøn strøm svarende til en tredjedel af hele strømforbruget i Brenderup.

Bag projektet står Brenderups lokaludvalg "Grøn by Brenderup", der arbejder for, at Brenderup skal blive mere bæredygtig - og på sigt CO2 neutral.

Fra venstre mod højre ses: Lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger. Årets klimafighter Linda Frølund Hansen. Borgmester Johannes Lundsfryd. Repræsentant for aftenens anden vinder "Grøn by Brenderup", Hans Christian Jørgensen.  Foto: Maj Petersen

Blandt andet den vision sikrede dem stafetten. Sol over Brenderup vidner om, hvad man kan opnå i fællesskabet, og det er måske især det, man kan lade sig inspirere af, mener Hans Christian Jørgensen, der repræsenterede lokaludvalget til overrækkelsen.

- Det er jo fedt. Det er os ude i Brenderup, der har lavet en indsats for noget, som vi ville. For en målsætning, som vi satte os. Det var et stort mål, men vi forfulgte det, og det lykkes så til sidst, forklarede Hans Christian Jørgensen til uddelingen og understregede i samme forbindelse, at det kræver et vist gåpåmod.

- Og så er det at bide sig fast i bordkanten, for der er ikke nogen manual for sådan nogle ting. Den skaber man undervejs, forklarede han til uddelingen.

Sol over Brenderup var også nomineret til klimastafetten i 2019, men måtte altså vente et år, før de kunne tage prisen med hjem.

Annonce

Fra konfekt til øjenåbner

Årets klimafighter gik til Linda Frølund Hansen, der tænker klima ind i alt, hun gør.

Hun er blandt andet initiativtager til møder i Omstillingscaféen, der arbejder for at gøre samfundet mere bæredygtigt, og her sørger hun også for, at forplejningen er overskudsmad. Derudover er hun en aktiv stemme og arrangør i klimadebatten og formidlingen.

Og det hele startede faktisk over en omgang konfekt, hvor hun spurgte en ven om, hvor slemt det nu var med det klima.

- Og så kiggede han sådan på mig henover chokoladen og marcipanen og sagde: Hvor hårdt vil du rammes? Så sagde jeg bare "hit me", og siden da har jeg bare været nødt til at kæmpe for det, forklarede hun til uddelingen.

- Fordi jeg har børn, og jeg vil gerne se, at verden bliver ved med at stå. Og der er så meget, vi skal have gjort.

Og selvom hun er beæret over prisen, ville hun allermest ønske, at den ikke var nødvendig, fordi der allerede var styr på klimaet.

Fra uddelingen tog borgmester Johannes Lundsfryd med, at man faktisk kan gøre en forskel, og at klimaet også berører det helt nære. Og så håber han, at andre vil blive inspireret.

- Det her er en form for anerkendelse, men forhåbentlig kan det også virke som inspiration til, hvad er det egentlig, at man skal gribe og gøre i, hvis man nu vil gøre en ekstra indsats.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce