Annonce
Melfar Posten

Grin, godt humør og tre års fødselsdag: I genbrugsbutikken i Jernbanegade holder de frivillige sammen

Når vagtplanerne skal lægges og nye initiativer skal diskuteres, holder de frivillige i Danmissions genbrugsbutik i Jernbanegade personalemøde midt i butikken. Og selv om, der er godt fyldt op om bordet, er der plads til mange flere, lyder det. Foto: Sofie Secher Karlsen
I snart tre år har Danmission haft genbrugsbutik på Jernbanegade, og spørger man de frivillige, er butikken noget ganske særligt - men de mangler flere kolleger.
Annonce

Middelfart: To borde er stillet i forlængelse af hinanden. Der er dug på, og på alle stolene omkring bordet, sidder et lille klistermærke med en pris på. Der er rundstykker og kaffe på bordet, og der er stadig god tid til butikken åbner klokken 10.

Noget nær alting er til salg i Danmissions genbrugsbutik i Jernbanegade, og derfor er det helt nærliggende, at når der skal holdes personalemøder, så sker det midt i butikken med brug af de møbler, er nu er til salg i butikken den pågældende dag.

Hver måned investerer de omkring 15 frivillige timer i butikken, som 19. januar fylder tre år. For dem er det især samværet og sammenholdet, der gør arbejdet til en leg.

- Da jeg var på vej på pension, var jeg rundt i alle genbrugsbutikkerne i området. Da jeg kom herind hilste personalet, og der blev grinet, forklarer Lissi Ankjær om, hvorfor hun for knap tre år siden meldte sig som frivillig i butikken i Jernbanegade. Hun er tidligere leder i psykiatrien og fungerer nu som butikkens altmuligmand.

At der er grin og godt humør, er de andre enige med Lissi Ankjær i. Det er det, der gør, at de har planer om at holde ved i mange år.

- Det bliver en livsstil, som Bente Jørgensen fortæller. De andre om bordet nikker og giver hende ret.

Søndag 19. januar fylder butikken i Jernbanegade tre år, og det markeres med en fødselsdagsfejring mandag med kaffe, kage og flag - og så er der 50 procent på alt i butikken ugen ud. Foto: Sofie Secher Karlsen
Annonce

Meget mere genbrugslyst på tre år

Mange af de frivillige havde jobs i sundhedsvæsenet i deres tidligere arbejdsliv, og tanken om at gøre noget for nogle andre end sig selv, ligger dem ikke fjernt. Det gør genbrugstanken heller ikke - det vidner personalehylden om, fortæller de. For det er de frivillige, der sorterer, vasker og gør de indleverede ting klar til butikken. Og af og til bliver der købt noget med hjem til egne hylder.

- Genbrugstanken er vokset kolossalt bare på de tre år, vi (genbrugsbutikken i Jernbanegade, red.) har været her. Nu er folk stolte, når de har købt noget i genbrug. Det var de ikke engang, fortæller Bente Jørgensen.

Butikken har ifølge de frivillige oplevet lidt af et boom i antallet af unge kunder i løbet af de seneste år. Det er blandt andet gymnasie- og efterskoleeleverne, der aflægger butikken besøg med jævne mellemrum. Måske derfor har butikken igen i år haft et rekordstort overskud.

Annonce

Savner flere frivillige kolleger

De frivillige i genbrugsbutikken har travlt, fortæller de. Og de savner flere kolleger.

- De skal bare lige ind over dørtrinnet, det er det sværeste. De behøver ikke forpligte sig til en helt masse timer, fortæller butiksbestyrer Grethe Knudsen.

Og der er plads til alle slags frivillige. Dem, som er klar på fysisk krævende arbejde, dem, der helst vil passe kassen og de helt unge. Dem drømmer de frivillige om at få nogle af. De unge - eller nogle lidt yngre i hvert fald. For som de fortæller, så har de yngre generationer en helt anden tilgang til tingene, som de frivillige kan lære noget af.

Søndag 19. januar fylder butikken i Jernbanegade tre år, og det markeres med en fødselsdagsfejring mandag med kaffe, kage og flag - og så er der 50 procent på alt i butikken ugen ud.

Samtidig står et hold frivillige klar til en snak, hvis der skulle dukke mulige nye kolleger op blandt kunderne mandag. Og de vil meget gerne svare på spørgsmål.

Noget nær alting er til salg i Danmissions genbrugsbutik i Jernbanegade, og derfor er det helt nærliggende, at når der skal holdes personalemøder, så sker det midt i butikken med brug af de møbler, er nu er til salg i butikken den pågældende dag. Foto: Sofie Secher Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce