Annonce
Melfar Posten

Hård kamp for gadelys tændte 100 års arbejde i landsbyens tjeneste

En kamp for at få gadelys til Harndrup var for 100 år siden startskuddet til den lokale borgerforening, der står bag årlige arrangementer. En af de mest populære er den årlige juletræstænding første søndag i advent. Foto: Daniel Kofoed.
Harndrup Borgerforening fejrer på torsdag en usædvanlig mærkedag - 100 års fødselsdag. Det sker med banko i forsamlingshuset. Knap så fredelig var tilblivelsen for mange, mange år siden.
Annonce

Harndrup: De havde formentlig de bedste hensigter, gruppen på seks fremtrædende personer fra Harndrup, der i 1919 satte sig i spidsen for den nystiftede Harndrup Borgerforening.

Formanden, barber Carl Axen, gik sammen med skræddermester Vaidtløv, cementstøber Hans Rasmussen, murermester Chr. Larsen, urmager Rasmussen samt slagtermester Ipsen om at samle midler ind til at få gadelys installeret i landsbyen.

Det beskriver forfatter Peter Dragsbo i bogen "Harndrup - et sogn på Humleegnen", der er udgivet i 1997.

De første 14 lamper kom op, og formanden måtte selv ud og tænde og slukke for lyset i vintermånederne. Men ikke alle var lige tilfredse, og belysningen blev skældt huden fuld af kritikere, og flere lamper blev flyttet til ud for andre huse.

"Træls har det været for den stakkels barber, der dog troligt holdt ud til 1945, hvor lysene tændtes igen efter mørkelægningen", skriver forfatteren, der konstaterede, at blæsten formentlig først stilnede af i 1970'erne, da den nye storkommune dengang overtog ansvaret for belysningen.

Torben Poulsen (t.v.) og Poul Pedersen (t.h.) fortæller om, hvad Harndrup Borgerforening laver i dag. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce

Fejrer med banko

De lokale erhvervsfolk kunne i 1919 højst sandsynlig ikke vide, at deres kamp for at forskønne Harndrup med blandt andet gadelys var med til at tænde et årelangt knokkelarbejde i landsbyens tjeneste.

Mens starten på Harndrup Borgerforening har været lettere tumultarisk, så kan foreningens nuværende ansigter udadtil på torsdag fejre 100-året på mere fredelig vis.

Der er nemlig inviteret til jubilæumsbanko i forsamlingshuset fra klokken 19 med præmier for over 20.000 kroner,

- Det er flot, konstaterer den nuværende formand, Torben Poulsen, der til dagligt er projektleder i et energiselskab.

Borgerforeningen har været ramme for et hav af sociale arrangementer i lokalområdet gennem tiderne.

Alt fra kaffeborde til andespil og byfester, karneval, fastelavnsridning, radiobal på afladshotellet, fugleskydning, julefrokoster, loppemarkeder, cykelture og så videre.

Også Harndrup Revyen kan foreningen skrive på cv'et, men det blev for en håndfuld år siden til en for stor en mundfuld og blev overladt til andre kræfter.

- Vi har også prøvet med foredrag, men det er vi holdt op med, da der ikke kom så mange, og så kan det være lige meget, fortæller næstformand Poul Pedersen, 66 år, der til dagligt er gulvlægger.

Annonce

Mand forsvandt under væltet juletræ

Harndrup Borgerforening har i det hele taget justeret afholdelsen af diverse arrangementer, hvor det for år tilbage var vældig populært med fælles julefrokoster i byen og juletræsfest, så kom der færre og færre, og man droslede ned.

I dag er det primært bankospil og den årlige juletræstænding med gratis gløgg og æbleskiver den første søndag i advent, der trækker folk ud af huse, og som borgerforeningen dermed satser på. Man kan også leje en hel flagallé.

De frivillige ildsjæle har siden 1961 tændt byens juletræ på plænen midt i byen, der hedder Trekanten.

Poul Pedersen husker særligt en episode for nogle år siden, hvor det var ved at gå helt galt, da træet skulle rejses.

- Juletræerne bliver større og større, men så kunne vi det år ikke rejse det ned i hullet. Vi kæmpede og kæmpede, fortæller næstformanden, der uddyber, at træet til sidst væltede:

- Vi manglede en mand, og han lå under træet, men pludselig kom en rendegraver forbi, der hjalp med et rejse træet, og så fik vi ham ud, fortæller Poul Pedersen med et stort smil på læben.

Han understreger, at borgerforeningen siden har haft hjælp af en rendegraver til at få byens juletræ på plads.

Det er særligt forsamlingshuset, der har nydt godt af overskuddet fra borgerforeningen. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce

- Vi går ikke ind i politik

Borgerforeningen tæller i dag knap 100 husstande. Det er stort set samme antal som for 100 år siden.

Torben Poulsen og Poul Pedersen har begge været med et sted mellem 15 og 20 år, og det er primært fællesskabet omkring arrangementerne og interessen for lokalsamfundet, der får dem til at trække i arbejdstøjet.

De mærker, at det særligt er den ældre generation, der bakker op, mens det kniber lidt mere med de unge.

- Det kan være lidt svært at få nye ind - det er lidt Tordenskjolds soldater om igen, bemærker Poul Pedersen.

Overskuddet fra diverse arrangementer har udover gadebelysningen for 100 år siden også gået til eksempelvis plantning af træer, etablering af fortove, tilskud til en cykelsti til Fjellerup og ikke mindst til forsamlingshuset.

- Borgerforeningen har altid støttet lokale formål. Vi har især været med til at holde liv i forsamlingshuset, hvor vi har spyttet vores overskud i. Det er nok 10-15.000 kroner om året, fortæller Torben Poulsen, der i høj grad mener, at borgerforeningen fortsat har sin berettigelse, selv om der både er lokaludvalg og diverse andre aktører i området.

- Mange ting lapper over hinanden, men vi går ikke ind i lokalpolitik. Vi er med til at holde liv i byen, og det giver et fællesskab, når der er arrangementer, siger formanden.

På torsdag bliver jubilæumsbankospillet afholdt fra klokken 19, hvor dørene åbner klokken 17.30. Der er et stort lotteri, og i dagens anledning er der gratis kaffe og kage.

Den årlige juletræstænding på Trekanten er et sikkert hit, hvor der plejer at komme mange børn og voksne forbi. Foto: Torben Poulsen, Harndrup Borgerforening.
Også banke er vældig populært. Foto: Torben Poulsen, Harndrup Borgerforening.
Torben Poulsen (t.v.) og Poul Pedersen (t.h.) er i dag med til at tegne borgerforeningen udadtil. De er projektleder og gulvlægger. For 100 år siden var det blandt andet end barber og slagter, der stod bag. Foto: Daniel Kofoed.
Torben Poulsen (t.v.) og Poul Pedersen (t.h.) er i dag med til at tegne borgerforeningen udadtil. De er projektleder og gulvlægger. For 100 år siden var det blandt andet end barber og slagter, der stod bag. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Tip fra bib: Dejlige Danmark

Annonce