Annonce
Melfar Posten

Hjælp i sorgen: 4Kløveren hjalp Knud Åge tilbage til livet

Knud Åge Nielsen gik i samtalegruppe, da han mistede sin 22-årige søn i en trafikulykke. Og det har hjulpet ham til at komme videre med livet, selv om sorgen stadig sidder dybt i ham. Foto: Anne Schønning Christensen
En nat i marts 2017 fik Knud Åge Nielsen den værste besked et menneske kan få. Hans søn var dræbt i en trafikulykke. Personlige samtaler og en sorggruppe hos 4Kløveren har hjulpet Knud Åge Nielsen tilbage til livet
Annonce

Da Knud Åge Nielsen og hustruen en nat midt i marts 2017 vågner ved, at det banker på ruden til soveværelset i hjemmet i Ejby, vidste han, at der var noget helt galt.

Udenfor stod to betjente - en kvinde og en mand - med den værste besked, som et menneske kan få.

- De fortalte, at vores søn Thomas var død. Dræbt i en trafikulykke i Australien, siger Knud Åge.

En måned forinden havde han og hustruen sendt deres 22-årige søn på en rundrejse i hele verden. En rejse, som stoppede brat, da Thomas sammen med en kammerat kørte sammen med en tankvogn. Kammeraten overlevede trods svære kvæstelser. Men Thomas klarede det ikke.

- Jeg husker ikke detaljerne fra den nat. Man går i chok, siger Knud, som dog kan huske, at han, hustruen og Thomas’ søster snakkede med betjentene i halvanden time. Herefter gik alt det praktiske omkring sønnens død i gang. Opkald til Udenrigsministeriet og opkald til den danske ambassade i Australien var noget af det første familien måtte i gang med, efterhånden som morgenen skred frem.

Annonce

Hentede kisten i lufthavnen

14 dage efter kørte familien til Kastrup Lufthavn. Sammen med bedemanden skulle de hente Thomas, så han kunne blive begravet hjemme i Ejby.

- Han kom hjem i en kiste i en papkasse sammen med alle hans ejendele. Det kan virke voldsomt, men jeg husker stadig, hvor fredfyldt han så ud, da han lå det, fortæller Knud Åge.

I en lang periode derefter handlede det bare om at overleve.

- Forsøge at sove, forsøge at spise, forsøge at arbejde. Ja, i det hele taget forsøge at være til. Men inde bagved alt det, så var jeg ved at gå i opløsning, siger Knud Åge.

Men han husker også den dag, hvor han sad og kiggede ud af vinduet og tænkte, at livet bare susede forbi. Det var også på nogenlunde samme tidspunkt, at datteren fortalte om en sorggruppe og lagde et telefonnummer til 4Kløveren.

Det blev begyndelsen på en periode med personlige samtaler og møder i sorggruppen. Og begyndelsen på at komme videre.

- På det tidspunkt havde jeg det som om, at jeg svømmede rundt i iskoldt vand uden, at nogen kunne hjælpe mig. Men lige fra første samtale med folkene hos 4Kløveren følte jeg en varme, og at nogen virkelig ville og kunne hjælpe mig, fortæller Knud Åge.

Sorggruppen bestod af syv personer - unge, ældre og dem midt imellem. Nogle havde mistet en ægtefælle eller forældre, mens Knud Åge som den eneste havde mistet et barn. Uanset tabet, så var de fælles om at bære rundt på en stor sorg.

- Det var tragisk, men jeg gik alligevel hver gang derfra og var helt høj.

Annonce

Talte om det, der gør ondt

Med de personlige samtaler hos 4Kløveren kom Knud Åge spadestikket dybere i sorgen. Her var nogen, der virkelig turde spørge ind til det, som kan gøre ondt.

- Jeg er altid kørt derfra med noget, som jeg selv kunne arbejde videre med, fortæller han.

Knud Åge kommer sig aldrig over tabet af sønnen. Men han er blevet bedre til at leve med sorgen. Han kan også mærke, at humøret, selvtilliden og livet er på vej tilbage til ham.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvor jeg havde været i dag, hvis jeg ikke havde fået hjælp hos 4Kløveren, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce