Annonce
Melfar Posten

Hop en tur i bølgen blå uden bekymringer: Så koldt og rent er vandet ved strandene lige nu

Middelfart Kommune tester nu også vandkvaliteten ved fire strande i kommunen om vinteren som en service til den stigende mængde vinterbadere. Billedet her er fra en nytårskur på Middelfart Marina. Arkivfoto: Kim Rune
Middelfart Kommune måler vandtemperaturen i løbet af vinteren og tester i samme ombæring vandkvaliteten, så vinterbaderne kan springe sikkert i vandet. Og man roligt kaste sig en tur i bølgen, lyder meldingen.

Nordvestfyn: Vinterbadning er efterhånden blevet lidt af en folkesport. Flere og flere opdager, at der er nydelse i at hoppe en, to eller måske endda tre gange i det kolde vand. Den trend har de opdaget hos Middelfart Kommune, som igen i år måler både vandtemperaturer og vandkvalitet fire gange i løbet af vinteren. Det fortæller miljømedarbejder ved Middelfart Kommune Rikke Clausen.

- Der er et stigende antal folk, der hopper i baljen om vinteren, så det er en service til dem, at vi nu laver de her relativt få prøver, fortæller hun og forklarer, at resultaterne samtidig giver kommunen mulighed for at følge i det, hun kalder basisniveauet om vinteren.

Og konklusionen er klar - det ser vældig fint ud. Faktisk så fint, at der flere steder er tale om så lave værdier af både e-coli og fækale enterokokker, at de kategoriseres som værende ikke målelige.

Annonce

Forklaring er todelt

Middelfart Kommunes medarbejdere måler vandtemperaturen ved fire strande fire gange i løbet af vinteren. Denne vinter bliver prøverne taget på Varbjerg Strand, Dæmningen, Føns Strand og stranden ved Marinaen, og det sker i uge 49, 4, 10 og 17. Resultaterne offentliggør Middelfart Kommune på sin egen hjemmeside og ikke på de pågældende strande, som det ellers er tilfældet i sommerhalvåret fra maj til september.

Ved målingen i uge 49 lå vandtemperaturerne omkring de fem grader, men de temperaturer kan sagtens nå både at falde eller stige, hvis de kommende uger byder på koldere eller varmere vejr.

Middelfart Kommune undersøger ligesom om sommeren vandet for to typer bakterier - colibakterier og enterokokker. Niveauet af de to bakterier viser, om der er fækal forurening af vandet og dermed, om der er risiko for andre skadelige bakterier eller virus i vandet.

Værdierne langs kysten lå ved målingerne i uge 49 på eller under 30 for colibakterier, hvor der er tale om godt badevand, så længe tallet er under 250 pr. 100 ml. vand. For enterokokkerne lå tallet ved målingerne på 3 eller derunder, og så længe det tal er under 100 pr. 100 ml. vand, er der tale om godt badevand.

Coli-bakterier er naturligt forekommende bakterier i både mennesker og dyrs tarme og forårsager ikke nødvendigvis sygdom, men visse grupper af bakterien forårsager forskellige former for infektion. Eksempelvis e-coli, som ikke kan formere sig i saltvand og derfor som regel dør efter kort tid.

Enterokokker stammer også fra mennesker og varmblodede dyrs tarme, og de kan overleve i saltvand i længere tid end e-coli.

De to bakterier er sjældent sygdomsfremkaldende, men når de findes i vandet, er det et tegn på forurening med afføring, og dermed er der risiko for, at der også er andre og mere sygdomsfremkaldende bakterier eller vira i vandet - eksempelvis salmonella eller campylobacter.

Der er et stigende antal folk, der hopper i baljen om vinteren, så det er en service til dem, at vi nu laver de her relativt få prøver.

Rikke Clausen, miljømedarbejder i Middelfart Kommune

Forklaringen på de gode tal er ifølge Rikke Clausen todelt.

- Bakterierne kan heller ikke lide hverken sol eller kulde, og vi har typisk ikke skybrud om vinteren. Vi kan godt synes, det har været vådt i slutningen af december, men om sommeren oplever de her kolossalt stærke nedbørssituationer, hvor der er risiko for, at kloakerne løber over, fortæller hun og forklarer, at i de situationer, er der risiko for at spildevandet fra kloakkerne løber videre ud i vandløb for til sidst at ende i havet. Og så er kommunen nødsaget til at fraråde badning, hvis bakterieværdierne stiger.

Annonce
Melfar Posten

Skatere vil have plads på ny marina: Nu går jagten på penge til udendørs og indendørs baner i gang

Annonce
Melfar Posten

Nytårskoncert med Vokalgruppen Fontana i Asperup kirke

Annonce
Melfar Posten

Nytårsjazz i Ejby Kirke

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Spar Nord sætter lys på Middelfart i nyt handelskoncept: - Selvom vi flytter, vil vi gerne byen

Melfar Posten

Skolebørn fikser deres egne cykler i nyåbnet værksted: - Vi vil gerne have, at vores elever bliver selvhjulpne

Melfar Posten

Stressramte Hanne kom ovenpå igen med urgammel bevægelsesform: - Jeg var ikke kommet igennem det uden

Melfar Posten

Ingelise er guld værd for beboerne på Egebo: - Det er jo bare noget, jeg gør

Melfar Posten

Stor nytårskoncert klar til at slå dørene op trods restriktioner

Melfar Posten

Ung præst vender næsen hjemad: - Jeg glæder mig til at slå rod med min kone og børn

Melfar Posten

Trygfonden drysser penge ned over Nordvestfyn: Her lander de

Melfar Posten

Mens varmepriserne er eksploderet flere steder i landet: Nordvestfynske fjernvarmekunder får holdt prisen i ro

Annonce