Annonce
Melfar Posten

Hvad må man samle i skoven?

Hvad må man,når man tager en tur i skoven for at samle ind til sin juledekoration? Naturvejleder Rikke Vesterlund guider dig her. Foto: Rikke Vesterlund
Nu hvor den travle julemåned nærmer sig, kommer spørgsmålet altid: Hvor, hvad og hvor meget må man hente i skoven til sine juledekorationer?
Annonce

Nordvestfyn: I skoven må du som hovedregel indsamle overalt. Du skal dog være opmærksom på, at du i de private skove ikke må bevæge dig væk fra stierne. Så kun det du kan nå fra kanten, må du tage med hjem.

I de offentlige skove må du i princippet bevæge dig overalt – men du skal huske at tage hensyn til dyre- og plantelivet. Det er derfor, at du i Dyrehaven kun må gå på stierne.

Både skovene på Hindsgavlhalvøen og Staurby Skov er offentlig skov ejet af Middelfart Kommune. De kommunale skove bliver drevet som rekreativt skovbrug. Det vil sige skove hvor hovedformålet er at give besøgende en dejlig oplevelse. Men der er stadig steder, hvor der bliver klippet pyntegrønt og fældet juletræer. I disse områder skal man være særligt opmærksom, for her må man selvfølgelig ikke selv klippe i træerne. Man må faktisk ikke engang samle op fra jorden. Når pyntegrønt bliver skåret ned, bliver det sorteret efter kvalitet. Selv den mindre kønne c-kvalitet kan sælges, og derfor må man ikke samle det op og tage med hjem.

Annonce

I begrænset omfang

I lovteksten står der ”i begrænset omfang til privat brug”. Og hvor meget er så ”i begrænset omfang”? I en af de første love der blev skrevet ned (Skånske Lov, 1604) er det beskrevet som: ”Det man kan bære i en hat”. I dagens Danmark er der måske ikke så mange der går med hat, så i dag vil man sige ca. en posefuld.

En gammel lov siger, at man må samle til eget forbrug, hvad man kan have i et hat. Hvis du ikke går me dhat, kan du tage en pose med, og så holder du dig foementlig stadig inden for lovens rammer, hvis du fylder den med kogler og andet fra skoven til din juledekoration. Foto. Colourbox

Den anden halvdel af sætningen er måske vigtigere. ”til privat brug” betyder, at man ikke må indsamle bær, mos, kogler, grene mm, som man forarbejder og sælger videre. Så brombærmarmelade, juledekorationer og urtepesto er til eget forbrug, og ikke med salg for øje. Husk også at være realist og tænke på de næste. Der er ingen grund til at samle en hel pose kogler, hvis man bare skal bruge et par stykker. Skovens dyr vil også være glade for, at der er føde tilbage i januar.

Annonce

Hvad må man samle?

Man må plukke, samle, skære og klippe det meste. Man må aldrig grave eller trække op med rode.

Tommelfingerreglen er, at hvis det kommer igen til næste år, så må man gerne tage det. Man må gerne klippe grene af væltede træer. Både løvtræer og nåletræer. Men træer som stadig står, skal man holde sig fra. Det gælder også enebærbuske, cypres, kristtjørn og andet med smukke, grønne grene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Melfar Posten

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Annonce