Annonce
Melfar Posten

Hvad skal vi med en museumsforening i 2019?

Annonce

Den 17. november markerer vi officielt, at det er 100 år siden, at tre driftige borgere fik ideen til at oprette et museum i Middelfart.

Tanken om Museumsforeningen og ideen om et museum opstod en forårsaften i 1919 til et møde i Middelfart Industriforening, hvor kordegn Jørgensen, billedhugger Schwaner og slagtermester Simonsen blev enige om, at en by som Middelfart da burde have et museum.

I midten af 1800-tallet var de første større provinsbyer begyndt at få egne museer, og omkring år 1900 havde museumstanken altså også bredt sig til mindre købstæder som Middelfart.

Efter en række borgermøder henover sommeren og efteråret arbejdede den midlertidige bestyrelse på at udarbejde forslag til vedtægter og indkalde til generalforsamling. Den 17. november 1919 var Museumsforeningen en realitet og medlemstallet var oppe på 100 medlemmer.

Sommerfest banede vejen for købet af Henner Friisers Hus Der var dog en vigtig ting der manglede, dengang i 1919, nemlig en bygning, der kunne huse et museum. Derfor besluttede bestyrelsen, at der skulle holdes en sommerfest i juni 1920. Sommerfesten blev et kæmpe tilløbsstykke, hvor det lykkedes at skaffe midler til at Museumsforeningen kunne købe Henner Friisers Hus og indvie det som museum i juni 1928.

Der er sket meget siden 1919, og i dag tæller Middelfart Museum både Henner Friisers Hus, Psykiatrisk Samling samt museet, Middelfart Byarkiv og Café Inga i Algade 8 og udstillinger ved jolle-husene og ved Naturcentret i Dyrehaven.

Museet blev etableret af frivillige kræfter og i begyndelsen drevet på frivillig basis, og frivilligheden og Museumsforeningen spiller fortsat en stor rolle for driften af museet. Mere en 50 frivillige medarbejdere yder et stort arbejde med udstillingerne og i café Inga, på Byarkivet og bag kulisserne. Og i regi af Museumsforeningen afholdes der hvert år en række arrangementer med fokus på at formidle lokalhistorien og sikre en tilknytning til de lokale museer.

Hvad skal vi med et museum - og en museumsforening?

Henover sommeren har gæsterne på Middelfart museum fået mulighed for at få et indblik i Museumsforeningens historie og i, hvordan man arbejder på et moderne museum og samtidig har de besøgende kunnet give deres bud på, hvad museets rolle er i dag - og skal være i fremtiden.

Når Middelfart Museum er med til at lave spændende og engagerende udstillinger, er museet med til at formidle historien til kommende generationer. Det er udviklende for både kulturelle og sociale kompetencer og sikrer en forståelse for, hvor vi kommer fra, og hvorfor verden nu engang ser ud, som den gør.

Vi lever i et samfund, hvor alting foregår i et stadigt hurtigere tempo, og hvor vi næsten alle sammen er online hele tiden. Derfor er museerne i dag et frirum for fordybelse og refleksion – et sted, hvor vi både kan blive klogere på vores kulturarv og komme lidt ned i tempo i en travl hverdag.

Personligt håber og tror jeg på, at der også om 100 år er såvel en museumsforening og et museum i Middelfart, der bidrager til læring og almen dannelse.

100 året fejres med bogudgivelse

Søndag den 17. november markerer Museumsforeningen 100 året med en bogudgivelse, der beskriver foreningens historie gennem 100 år.

Arrangementet finder sted i Middelfart Sparekasse, Havnegade 21 fra kl. 11.00-13.00

Ud over udlevering af boggaven til foreningens medlemmer vil John Pedersen holde et oplæg om foreningens historie og museumsleder Maiken Rude Nørup vil fortælle om planerne for den fortsatte udvikling af Middelfart Museum.

Middelfart Museumsforening

Middelfart museumsforening har fortsat stor betydning som den bærende del af baglandet for Middelfart Museum og er med til at sikre udbredelsen af kendskabet til museet. Foreningen stiller også med medlemmer til museets bestyrelse og ejer Henner Friisers hus, der er et historisk ikon for Middelfart. Det er det eneste private hus, der er over 430 år gammelt og det oser af historie både udvendigt og indvendigt. Museumsforeningen låner huset ud til Middelfart Museum. I dag tæller foreningen mere end 200 medlemmer, der betaler 100 kr. om året i medlemskontingent.

Du kan læse mere om foreningen på middelfart-museum.dk/Museumsforeningen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Tip fra bib: Dejlige Danmark

Annonce