Annonce
Melfar Posten

Ingen juleferie til marsvinejægerne

Marsvinene i Lillebælt lever i dag i fred for jægere, men for år tilbage var dyrene en enorm ressource, som marsvinejægerne brugte vintermånederne på at fange.  Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Naturvejleder Annette Weiss giver her et blik ind for fortidens marsvinejagt, der særligt fandt sted på denne årstid.

Middelfart: I gamle dage blev der drevet jagt på marsvin i Lillebælt. Helt tilbage fra den tidlige middelader og måske endda endnu før det. De små hvaler blev fanget og dræbt, så man kunne koge tran af flæsket og bruge det til belysning.

Da det var flæsket, man skulle bruge, fangede man kun marsvin i de måneder hvor spæklaget var tykkest – fangstsæsonen løb fra Mortens aften til Kyndelsmisse.

Det var en kold og hård affære at være marsvinejæger, og jagten er i 1777 beskrevet som ” (…) det sureste og møjsommeligste arbejde i frost og kulde om vinterdage fra klokken 4 om morgenen til den mørke nat, ofte i livsfare med farligt vejr (…).

Annonce

Nogle dage gjorde vejret det helt umuligt at komme ud på vandet, og marsvinejægerne måtte så gå glip af en dags fangst. Det huede dem garanteret ikke, og man kan da også læse i de gamle fangstjournaler, at jægerne var på vandet, når det var muligt. Også hen over julen.

Den 28.12 1877 melder avisen, at juledagene var temmelig vinteragtige med frost og snevejr, men at det milde vejr igen var fremherskende. Juleaftensdag hjemførte marsvinejægerne 43 stk. marsvin, 2. juledag 62 stk. og 3. juledag 11. stk. Så der var altså ikke dømt juleferie for marsvinejægerne.

Agtede folk, der tænkte på de fattige

Marsvinejægerne var uden for sæsonen fiskere, søfolk og færgefolk – solide og agtede folk, om end de ikke hørte til byens øvre lag. Alligevel havde de overskud til at tænke på andre end sig selv – særligt i juletiden.

I Åge Petersen bog om ”Marsvin og marsvisjægere” kan man læse, at marsvinejægerne på dage, hvor vejret lagde hindringer i vejen for jagten, afflæskede de dyr, der havde fanget i dagene op til i stedet. Med lange knive blev kød og flæsk skåret fra ”radderne” hvorefter de omhyggeligt blev pillet fri for det tilbageværende flæsk. Omkring juletid pillede man raderne knap så omhyggeligt, som ellers, da det var skik, at lauget lod byens fattige foretage den sidste afpilning for at der også kunne være blus på tranlampen i de fattigste hjem på denne årstid.

Annonce

Årets fest 2. juledag

Det har ikke kun været surt, møjsommeligt og livsfarligt at være marsvinejæger. Det ser ud ti, at det til tider også har været ganske fornøjeligt.

Især 2. juledag. Der afholdt marsvinejægerne nemlig deres generalforsamling. Årets fangst blev gjort op, og alle mellemværende blev afregnet. Og bagefter var der fest. Ofte på Værtshuset Løven, som var marsvinejægernes stamværtshus. Forfatteren Jo Jacobsen har lavet en fantastisk skildring af sådan en fest: ”Vinduerne i kælderstuen stod åbne og en tyk tobakståge hvirvlede ud i gadens frostluft. En øredøvende larm kom derinde fra. Laugsbrødrene holdt bal, og gulvet gyngede under deres tunge tramp med træskostøvlerne, der var våde.

Annonce
Melfar Posten

Stor nytårskoncert klar til at slå dørene op trods restriktioner

Annonce
Melfar Posten

Ung præst vender næsen hjemad: - Jeg glæder mig til at slå rod med min kone og børn

Annonce
Melfar Posten

Trygfonden drysser penge ned over Nordvestfyn: Her lander de

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Ingelise er guld værd for beboerne på Egebo: - Det er jo bare noget, jeg gør

Melfar Posten

Mens varmepriserne er eksploderet flere steder i landet: Nordvestfynske fjernvarmekunder får holdt prisen i ro

Melfar Posten

Kunne du forudse, hvad der skulle ske i 2021? Her er svarene på sidste års nytårsquiz

Melfar Posten

Kan du forudse, hvad der kommer til at ske i 2022: Deltag i Melfar Postens store nytårs-quiz her

Melfar Posten

Kommunens nye hjemmeside erstatter 13 år gammel forgænger: Så meget koster den

Melfar Posten

Over halvvejs: Anna Pippi snart på vej mod sin største drøm om at kunne gå

Melfar Posten

Smittetallene er ikke en forhindring: Skøjtebanen åbner, men der går lidt tid endnu

Melfar Posten

Parkerings-skilte pillet ned: Fik folk til at glemme elementær regel

Melfar Posten

Kreativt makkerpar giver ''Byens Bedste Service'': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Melfar Posten

Tip fra Bib: Karen Blixen forever

Melfar Posten

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

Melfar Posten

Christians efterskoleår blev til ungdomsdokumentar på DR: - Efterskolen var én stor kreativ proces 24/7

Annonce