Annonce
Melfar Posten

James var russisk milliardærs højre hånd: Nu har han store visioner for lokalt spisested med havudsigt

James Longhurst kommer oprindeligt fra London, men han har været vidt omkring i den vide verden i løbet af sin karriere som kok. Nu slår han sine folder i Middelfart som kok på museet Clay. Foto: Morten Pape
Eventyrlystne James Longhurst har ikke holdt sig tilbage i sin karriere, hvilket blandt andet har bragt ham forbi jobbet som privatkok for en russisk oligark. Nu bærer han forklædet på Café Clay, hvor han har store visioner for udviklingen af det lokale spisested.

Middelfart: Privatkok for en russisk milliardær. Køkkenchef i Sydafrika under apartheid. Succesfuld selvstændig i 18 år med delikatesseforretningen Fisk og Færdigt på Frederiksberg.

Det er bare et udpluk af den London-fødte kok James Longhursts alenlange CV. For nyligt kunne han tilføje endnu et job til listen, da han 1. november overtog kokkehuen på Café Clay, der hører til keramikmuseet på Kongebrovej.

Men han er ikke et nyt ansigt på disse kanter. Han flyttede til Middelfart for to et halvt år siden for at komme tættere på sin kæreste, og i mellemtiden har den talentfulde kok blandt andet brilleret med sin passion for fiskeretter på Båringskov gl. Badehotel Fiskerestaurant.

Annonce

Og selvom han stammer fra London og i løbet af livet har boet under noget varmere himmelstrøg, så er han landet det rette sted.

- Jeg går mange ture, og jeg elsker at være ude i naturen. Det er et dejligt område, som jeg sætter meget stor pris på. Middelfart er bare fantastisk, siger han.

Tidlig forbindelse til Danmark

I midten af 1980'erne stod James Longhurst som 19-årig som færdiguddannet kok i London. Her var der visse standarder, man skulle følge, og der var ikke plads til den kreative udfoldelse, han hungrede efter.

Det fik den eventyrlystne kok til at tænke ud af boksen og kaste sig selv ud på dybt vand. Han drog til Sydafrika - et land, der stadig var præget af apartheid på det tidspunkt.

- Det var meningen, jeg kun skulle være der i kort tid, men jeg endte med at være der i seks år, fortæller han.

Blå bog

James Longhurst kommer oprindeligt fra London.

Han er uddannet kok og har arbejdet i flere forskellige lande.

Han har gode ører, som han selv kalder det, og taler derfor udover engelsk og dansk en del fransk, lidt russisk, lidt zulu, lidt afrikaans og også lidt græsk.

Han har en voksen søn, der bor i København.

Han bor for tiden til leje i Middelfarts gamle bydel og har derfor meget kort på arbejde.

Han elsker naturen og holder både af at fiske og gå på jagt.

Det var her, han første gang oplevede "den danske connection". For udover at få alverdens eksotiske dyr på tallerknen, fik han halet en dansk pige i land.

Da tiden i Sydafrika var forbi, tog James Longhurst og den danske kæreste til London, hvor han hurtigt overtog en restaurant.

- Det første, jeg gjorde, var at ringe til gamle kokkevenner og tjenere i Danmark for at høre, om de ikke ville komme over og arbejde for mig, siger han og fortsatte dermed i et dansk spor.

Efter seks års tid i 1996 gik han fra sin danske kæreste, solgte restauranten og tog ned til en newzealandsk kokkeven i Sydfrankrig for at nyde livet.

Annonce

Berezovskys højre hånd

En dag kom den newzealandske kok med en noget anderledes jobmulighed til James Longhurst.

Kokkevennen var selv privatkok for den russiske rigmand Roman Abramovich, som senere er blevet kendt for at eje den engelske fodboldklub Chelsea. Abramovichs mentor var den endnu rigere russer - Boris Berezovsky. Og det var ham, James Longhurst blev kok for.

- At blive privatkok for en oligark (meget rig russisk forretningsmand, red.) er baseret på tillid. Jeg var ikke bare kok - jeg var hans højre hånd. Det var mig, der stod og holdt vagt sammen med nogle sikkerhedsfolk, da Berezovskys kone skulle føde i deres store chateau i Sydfrankrig, fortæller han.

Fra 1996-1998 var han oligarkens privatkok med alt, det indebar. Det var en tid præget af luksus og glamour, hvor James Longhurst rejste med rundt mellem dyre villaer i Frankrig, Moskva og Schweiz.

Jeg har ikke set mafiafilm. Jeg har oplevet det i virkeligheden.

James Longhurst, ny kok på Café Clay

- Jeg var ansat som husets bestyrer - det hedder en "maître" på fransk. Jeg skulle holde øje med alt i husholdningen, sørge for at bestille transport, oversætte papirer for ham og alle mulige ting. Det eneste, jeg ikke bestemte over, var sikkerhed.

- Jeg har ikke set mafiafilm. Jeg har oplevet det i virkeligheden, griner James Longhurst og fortæller, at han tjente 10.000 dollars om måneden, men stort set ikke brugte nogle af sine egne penge i de to år, han arbejdede for Berezovsky.

Hvor meget frihed havde du i den tid?

- Jeg havde carte blanche. Jeg kunne gøre fuldstændig, hvad jeg havde lyst til og bruge hans penge.

I starten var han ikke så tæt med Berezovsky. Men senere i ansættelsesperioden, da han var sammen med oligarken og hele hans familie i en villa i byen Gstaad i Alperne, blev de meget tætte.

- Han var helt nede på jorden. Hver aften kom han ned og sagde: "Very good food, thank you very much (Rigtig godt mad, mange tak, red.)," gengiver James Longhurst på ironisk vis med en tydelig russisk accent.

Ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes havde Berezovsky i 1997 en formue på intet mindre end tre milliarder amerikanske dollars - altså over 20 milliarder danske kroner.

Annonce

Afternoon tea i Middelfart

I 1998 stoppede han som Berezovskys højre hånd for at flytte til Danmark sammen med sin daværende kæreste - danske kæreste nummer to, som han selv siger det.

De første år i Danmark var præget af skiftende jobs, indtil han i 2001 åbnede Fisk og Færdigt på Frederiksberg.

Det blev en succesfuld forretning, som han havde helt frem til sommeren 2019. Men han var kørt død i det administrative arbejde, og samtidig gjorde en skulderskade det hårdt for ham at fortsætte.

Nu er det saga blot. Fokus er nu rettet på af gøre Café Clay til et attraktivt spisested i området. Og det skal blandt andet være med stolte traditioner fra fædrelandet.

- Jeg har en drøm om at servere afternoon tea (eftermiddagste, red.). Det er en tradition fra de finere restauranter og finere hoteller i London, fortæller James Longhurst.

På et keramikmuseum er stellet naturligvis helt i top. Det og udsigten til Lillebælt skal virke som en tiltrækningsfaktor for caféen, hvor James Longhurst har store ambitioner. Foto: Morten Pape

- Der bliver serveret te i en rigtig tekande, og der bliver serveret nogle små sandwicher, som er meget fint skåret. Så får man også forskellige kager og scones.

- Det er en meget victoriansk måde at nyde eftermiddagste på. Det er en institution, som du bare ikke må lave om på, siger han og fortæller, at det kan gå op i en højere enhed, når det serveres i flot porcelæn og med den flotte udsigt til Lillebælt, man kan opleve i caféen.

Derudover vil han skabe en café, der har mulighed for at holde større arrangementer, når der for eksempel kommer kunstnere forbi museet. Og så vil han favne bredt.

- Vi skal lave høj kvalitet til en overkommelig pris. Jeg vil gerne have, at folk kommer her og spiser - også selvom de ikke skal ind på museet.

Og hvordan vil han sikre høj kvalitet?

- Jeg vil bruge 100 procent lokale råvarer. Og så måske 50 procent økologi. Det er vigtigere for mig, at vi spiser lokalt. Hellere lokale råvarer end økologiske råvarer fra Spanien, siger James Longhurst.

James Longhurst håber på at gøre Café Clay til et attraktivt spisested og vil også gerne tiltrække folk, der ikke nødvendigvis skal besøge selve museet. Foto: Morten Pape


Annonce
Melfar Posten

Stor nytårskoncert klar til at slå dørene op trods restriktioner

Annonce
Melfar Posten

Ung præst vender næsen hjemad: - Jeg glæder mig til at slå rod med min kone og børn

Annonce
Melfar Posten

Trygfonden drysser penge ned over Nordvestfyn: Her lander de

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Ingelise er guld værd for beboerne på Egebo: - Det er jo bare noget, jeg gør

Melfar Posten

Mens varmepriserne er eksploderet flere steder i landet: Nordvestfynske fjernvarmekunder får holdt prisen i ro

Melfar Posten

Kommunens nye hjemmeside erstatter 13 år gammel forgænger: Så meget koster den

Melfar Posten

Kan du forudse, hvad der kommer til at ske i 2022: Deltag i Melfar Postens store nytårs-quiz her

Melfar Posten

Kunne du forudse, hvad der skulle ske i 2021? Her er svarene på sidste års nytårsquiz

Melfar Posten

Over halvvejs: Anna Pippi snart på vej mod sin største drøm om at kunne gå

Melfar Posten

Smittetallene er ikke en forhindring: Skøjtebanen åbner, men der går lidt tid endnu

Melfar Posten

Parkerings-skilte pillet ned: Fik folk til at glemme elementær regel

Melfar Posten

Kreativt makkerpar giver ''Byens Bedste Service'': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Melfar Posten

Tip fra Bib: Karen Blixen forever

Melfar Posten

Joachim har en skitse over, hvordan man sprænger Lillebæltsbroerne i luften: Nu fylder han 100 år

Melfar Posten

Christians efterskoleår blev til ungdomsdokumentar på DR: - Efterskolen var én stor kreativ proces 24/7

Annonce