Annonce
Melfar Posten

Jordemoderen i Knorregade

Dette postkort fra Knorregade er dog først dateret 50 år efter, at jordemoderen havde sin gang i byen, men giver dog et billede af, hvordan byen har set ud på den tid. Arkiv
Lokalhistoriker Peter Storm har gravet en historie frem om jordemoderen Marie Jacobine Krogh fra Middelfart. En kvinde, der hjalp børn til verden men selv måtte sige farvel til tre ægtemænd.

Middelfart: Jordemoder Marie Jacobine Krogh anbefaler sig i Middelfart Avis den 16. oktober 1855. I opslaget skrives Knurregade. Sådan skrev man før i tiden. Husnummeret er 194, hvilket kan oversættes til vore dages gadenummer 11. Og så står der "gjordemoder" og det betyder altså jordemoder.

I første omgang syntes jeg, at det i sig selv var interessant at have en jordemoder i Knorregade i 1855, men så ville jeg gerne vide noget mere om hende, hvilket blev ganske spændende. Hun er oprindelig født 1816 i Middelfart som datter af slagtermester Lauritz Landau, der er indvandret fra Bayern.

Som ung dukker hun op i Hammelev på Djursland, hvor hun er gift med skolelærer og kirkesanger Hans Pauli Blankholm, skippersøn fra Randers og hvis yngre brødre går til søs. Parret får to sønner og en datter. Hans Pauli dør 1846, 36 år gammel.

Som enke tager hun i  1848 eksamen som jordemoder og flytter til Jordemoderhuset i landsbyen Holbæk på den anden side af Randers fjord nær dens indløb.

En tid bor hun her sammen med sin 90-årige far og hans 60-årige hustru, der er flyttet hertil fra en pensionisttilværelse i Middelfart. Hendes gamle far dør snart og bliver begravet på den jødiske kirkegård i Randers.

Annonce

Ungkarl og styrmand

Marie Jacobine gifter sig for anden gang i 1851 med styrmand Christian Krog, der er opvokset og stadig bosiddende i Kahre, en lille nabolandsby til Holbæk og ganske nær den smalle sejlskibstrafikerede fjord, der sikkert har næret drengens udlængsel.

De får her i 1852 Hansine Pouline og Christian i 1854. De flytter til Middelfart, hvor hun bliver ansat som distriktsjordemoder. Her får de i 1856 deres tredje barn Laurits Andreas.

Faddere ved dåben er bl.a. købmand Thidemann og skipperne Hansen og Thuesen af Middelfart. Selv tituleres faderen nu skibskaptajn og som det ses har han gode forbindelser. Sørgeligt nok må Marie Jacobine den 30. december 1859 meddele, at hendes kærlige mand og hendes seks børns ømme og gode fader i en alder af 39 år er afgået ved døden ombord på skonnerten ”Sørine” mens den lå for anker ved Hurupstrand i Nordjylland.

Det var denne annonce, der fik lokalhistoriker Peter Storm på sporet af historien om jordemoderen. Foto: Peter Storm

”Sørine” var på vej fra Kiel til London. Christian havde været syg siden afsejlingen fra Kiel. Hendes ægtemand nr. 2 døde juleaften langt fra hjemmet og begravet få dage efter på den nærliggende kirkegård i kystlandsbyen Als, hvorpå skibet efter sin bestemmelse fortsatte med ny skipper til London.

”Sørine” var bygget på skibsbygger Hans Illums værft ved Sølyst i Gamborg Fjord, og Christian Krogh var skibets første fører. Det løb af stablen i juni 1858. Det siges at have været det indtil da smukkeste skib bygget på værftet. Middelfart Købstad havde hermed øget sin handelsflåde til fire skonnerter, en galease, ni jagter, 14 kvaser og 30 småfartøjer. Skibsbygger Hans Illum siges at have bygget 18 fartøjer – heraf otte skonnerter.

Annonce

Enkemand og toldassistent

Umiddelbart efter sin anden mands død flytter Marie Jacobine med sine seks børn ind hos væver Otto Sabroe og hustru i Smedegade nr. 3. I 1870 finder vi hende gift for tredje gang med den 66-årige toldassistent og enkemand Jørgen Christensen, der bor i Søndergade nr. 14. En halv snes år senere er de to fortsat gift og stadig boende i Søndergade, hvor hendes søn Christian Krogh nu også bor anført som styrmand 25 år gammel og således går i sin fars kølvand ovenikøbet lydende samme navn.

I 1890 bor Marie Jacobine som enke og pensionist alene på 1. sal i Søndergade. Hendes tredje mand var død fem år tidligere, 81 år gammel. Selv dør den tre gange gifte forhenværende jordemoder den 18. marts 1895 af lungebetændelse 78 år gammel under et ophold i Slagelse hos sin datter Hansine Pouline f. Krogh og svigersøn Christian Emanuel Lund. De er jævnaldrende og har utvivlsomt kendt hinanden godt, da hans far var snedkermester i Brogade.

Annonce

Blankholm ikke glemt

Det er Marie Jacobines datter af første ægteskab Sofie og svigersønnen, skomagermester Jens Hansen, der meddeler hendes død i Middelfart Avis. Marie Jacobine bliver begravet på Middelfart Vestre Kirkegård den 25. marts. Det er rørende at læse i avisen, at Sofie betoner, at hun er født Blankholm. Sofie og Jens Hansen får et langt liv sammen i Middelfart. Det bliver til flere børn, der alle bærer det dobbelte efternavn Blankholm Hansen. Således er Sofies far, Hans Pauli Blankholm fra Marie Jacobines første ægteskab og tiden i Hammelev ikke glemt. Om man stadig i Middelfart kan støde på dette usædvanlige efternavn, ved jeg ikke. Hvem ved?

Set med nutidens øjne levede Marie Jacobine et omskifteligt – men ikke et usædvanligt – og heller ikke nødvendigvis et dårligt liv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Nyt vaccinationssted i Middelfart er kun for de hurtigste: - Nu har jeg ventet i 13 måneder, så lad mig vente et par uger eller tre mere

Annonce