Annonce
Melfar Posten

Just har sejlet i kajak i samme forening i 50 år: - Der er ikke et år, hvor jeg ikke har været på vandet

Just Engberg (th.) har været medlem af Kajakklubben Strømmen i 50 år. Her har han blandt andet kammeraterne Søren Egebjerg (tv.) og Tom Hansen, der begge er husforvaltere og kajakreparatører. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Just Engberg fra Middelfart kan i år fejre sit 50-års jubilæum i Kajakklubben Strømmen, hvor han har været aktiv, siden han som helt ung købte sin første trækajak. Det er fællesskabet og naturen, der trækker, fortæller han.
Annonce

Middelfart: Det hele begyndte i 1970, hvor Just Engberg som 21-årig købte sin første kajak i mahogni.

I dag, præcis 50 år senere, er den blevet skiftet ud med en mere moderne en af slagsen. Ikke desto mindre har kajakken stadig sin faste plads i lokalerne hos Kajakklubben Strømmen, hvor Just Engberg i år kan fejre sit 50-års jubilæum som roer.

- Der er ikke et år, hvor jeg ikke har været på vandet. Når vejret er ordentligt, så vil jeg ud hver dag. Men i piv og storm kan vi godt blive inde, fortæller han og tilføjer, at der nærmest heller ikke er en dag, hvor han ikke tilbringer tid i klublokalerne på land.

Det især dejligt at kunne seje i Lillebælt og Fænøsund, mener Just Engberg, der i år er jubilar i Kajakklubben Strømmen. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Det er især det stærke sammenhold, der trækker.

- Vi er mange, der er nået dertil, hvor børnene er rendt hjemmefra, og så skal vi til at finde på noget at lave. Vi plejer at sige, at har du venner her, har du ingen uvenner ude i byen. Der er et godt fællesskab, forklarer Just Engberg.

Kajakklubben Strømmen

Kajakklubben Strømmen er en forening, der ifølge et jubilæumsskrift (fra 2009) er dannet 3. december i 1934 af en gruppe kajakinteresserede mænd.

Først holdt de til under et halvtag monteret på et fiskehus, men siden gik et arbejde i gang med at opføre eget hus af overskudstræ fra Den Gamle Lillebæltsbro. Det blev opført på Sildemarken.

I 1982 kunne klubben rykke ind i de lokaler, hvor de i dag holder til - på Østre Hougvej 104. Klubhuset ejes af Middelfart Kommune.

I 90'erne havde klubben røde tal på bundlinjen, men det blev i starten af 00'erne vendt.

I 2008 udvidede klubben med et ekstra bådhus for at få plads til flere kajakker, så de kunne følge med efterspørgslen og medlemsfremgangen.

Og siden er medlemskartoteket vokset stødt.

Desuden har klubben en stolt tradition for at deltage i OL, EM og VM. Bedste resultat er ifølge klubbens hjemmeside, da Andreas Lind i 1950 vandt VM-bronze i enerkajak på 500 meter.

Annonce

- Det fik fat i mig

Hvad det til gengæld er, der hiver i ham ved kajakroningen, har han lidt sværere ved at sætte en finger på.

- Hvorfor kan nogen lide at spille fodbold? Hvorfor kan nogen lide at se fjernsyn? Det fik fat i mig, siger Just Engberg, der dog ikke er i tvivl om, at Fænøsund og Lillebælt er omgivelser, der har let ved at lokke en afsted.

Kajakklubben Strømmen er gået fra 160 til 400 medlemmer i de senere år. Det efter, at medlemstallet i en periode lå under 100. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Måske er det grunden til, at han har haft klubrekorden fire år i træk. Medlemmerne sammenligner nemlig, hvor langt de hver især har sejlet i løbet af et år, og har man det flotteste kilometertal, kommer man op at hænge i fællesstuen.

Her er der blandet andet en form for emblem med Just Engbergs navn og tallet 6333 skrevet på. Det har været hans bedste resultat, omend han har rigtig mange gode.

- Da jeg gik på pension og fik at vide, at jeg skulle motionere noget mere, satte jeg mig for at ro hver dag, fortæller han.

Annonce

Hygger sig med det

Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er dysten mellem medlemmerne, der befinder sig øverst på dagsordenen i Kajakklubben Strømmen.

Just Engberg har i flere år roet mere end 6000 kilometer om året. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

- Vi ligger ikke i hård konkurrence. Vi ror det, der passer os, og vi hygger os med det, siger Just Engberg.

Kajakklubben stammer fra 1934. Især i 1980'erne, hvor foreningen flyttede i lokalerne på Middelfart Marina, kom der lidt skub i medlemstallet, fortæller 50-års-jubilaren.

Der er ikke ret mange af de helt gamle kajakrotter som ham tilbage. Til gengæld er sportsgrenen ifølge ham kommet endnu mere op i tiden, og hvert år kommer der flere nye medlemmer til, hvoraf en del af dem er yngre.

- Vi har haft vældig vind i sejlene de senere år. Det er blevet meget moderne. Samtidig opfandt man begrebet havkajak, forklarer Just Engberg, der privat bor i Voldby.

Han i øvrigt næsten indfødt. Som 12-årig kom han til kommunen, da hans far var med til at starte Båring Højskole. Siden har hen været taxavognmand, fabriksarbejder og købmandskommis. Og altid kajakroer.

Hvis han ikke er på vandet, bruger Just Engberg også meget tid på landjorden i Kajakklubben Strømmen, hvor han svinger godt med de andre medlemmer. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce