Annonce
Melfar Posten

Købmanden fra Håre fylder 100 år

Karl Lassen er den tidligere købmand fra Håre. I dag bor han i Ejby og kan nu fejre sin 100-års fødselsdag. Foto: Mia Harm Madsen
Karl Lassen har været købmand i Håre, politibetjent, og byrådspolitiker. Den 12. april fylder han 100 år.

Den 12. april runder Karl Lassen fra Håre et skarpt hjørne. 100 år. Og med 100 år i bagagen kan han ryste gode historier ud ad ærmet. Om dengang verden var helt anderledes og om, hvordan den er i dag.

Fra stuen i Ejby på Nordvestfyn, hvor frodige planter danner en levende ramme om det liv, der leves i dag, tager han os med tilbage til dengang, hvor han blot var en lille dreng, der voksede op i Håre.

- Jeg husker, da jeg var tre-fire år, kom min bedste fra Veflinge på besøg i sin bil. Dengang hed det en drosche.  "Vil I have en tur", spurgte hun, og jeg kørte med en tur på nogle kilometer. Jeg var lykkelig, siger Karl Lassen om mindet, der danner stor kontrast til nutiden.

Karl Lassens skoletid på Tanderup Skole foregik med en tavle, en griffel og en madpakke i tasken. Ingen bøger.

- Vi skulle lære alle købstæderne i Danmark udenad, og hvis vi ikke kunne dem, trak læreren os i nakkehåret, til vi svarede rigtigt, siger han i en kombination af grin og gys.

Som ni-årig fik Karl Lassen en julegave, som i dag, mere end 90 år senere, står lysende klar i hans hukommelse.

- Jeg fik et par gummistøvler. Jeg var helt benovet. De var lige kommet frem, siger han om gaven, der var ekstraordinært flot.

- I dag er alting forandret. Det, der havde stor værdi, da jeg var barn, er en selvfølge i dag.

Karl Lassen overtog sin fars købmandsbutik i Håre på Hårevej 28. Foto: Mia Harm Madsen

Nogle år senere, som 13-årig blev den unge Karl Lassen helt stiv i ryggen en dag, han var i skole. Nabodrengen fik ham transporteret hjem på cykel, hvorefter han blev kørt af sted til Middelfart Sygehus, hvor han fik konstateret polio.

- Jeg fik en kanyle i ryggen uden bedøvelse, og jeg skreg. Fra den stue, jeg lå på, kunne vi se, når ambulancerne kom ind med folk, og så var vi helt stille på stuen, for vi skulle høre, hvor højt de andre skreg, siger han.

Efter lang tid på sygehuset, men uden mén, blev Karl Lassen konstateret rask for sin polio, og nogle år senere kom han i lære som købmand i Ebberup.

Annonce

En ung politibetjent

- Jeg blev udlært som købmand i 1939, men så søgte jeg ind til politiet. Jeg ville bare prøve noget andet. I 1946 blev jeg udlært og udkommanderet til en interneringslejr ved Vorbasse. Lejren var forbeholdt mennesker, der opholdt sig i Danmark, men som ikke havde de rette opholdstilladelser. Nogle var helt uskyldige mennesker, som bare ikke havde fået søgt om fornyet tilladelse, mens andre var småkriminelle, fortæller Karl Lassen.

En ung Karl Lassen, der i 1946 blev uddannet politibetjent.

Årene under 2. Verdenskrig var rimelig stille i det landlige Vestfyn, men alligevel gik Karl Lassen og frygtede for sit liv.

- Alle havde lavet noget, der var dødsstraf for. Min svoger var i modstandsbevægelsen og havde deltaget i en våbennedkastning. Han havde gemt våbnene i et hus i Flemløse. Tyskerne kom og gennemsøgte huset, der lå ved siden af, men fandt ikke hans våben. Jeg hjalp min svoger med at gå under jorden og arrangerede, at han kom hjem til min far og mor for derefter at blive sejlet til Bågø, fortæller han om episoden, der fandt sted i 1944.

Annonce

Så social ulighed

Senere overtog Karl Lassen faderens købmandsbutik på Hårevej 28. Dengang tjente købmandsbutikken flere formål end at få handlet til aftensmaden. Herfra blev der snakket og socialiseret. Den var et reelt samlingssted.

- Købmandsbutikken, som min far havde, var i et af husets tidligere soveværelser, siger Karl Lassen om den lille butik, som han senere valgte at udvide med en tilbygning.

Karl Lassen og hustruen Astrid Lassen drev købmandsbutikken sammen.

Som købmand kom Karl Lassen rundt i mange hjem med varer og så hvor forskelligt, folk levede.

- I 1978 blev jeg valgt ind i kommunalbestyrelsen i Ejby Kommune for De Radikale. Jeg var med i Socialudvalget og Skole- og Kulturudvalget, og jeg gjorde det, fordi jeg ville have indflydelse. På mine vareture så jeg megen social ulighed, og det skar mig i hjertet, når jeg så dårlige, sociale forhold. Det ville jeg rette op på, siger Karl Lassen, der sad i kommunalbestyrelsen i otte år. To år senere, i 1988, gik han på pension, men heller ikke her har han siddet stille.

Som pensionist har han meget aktivt spillet l'hombre, og endda præmie-l'hombre og maraton-l'ombre, der er 12 timers kortspil uden stop.

- Jeg lærte at spille l'ombre, da jeg som barn kom ud til en kammerat. Man skulle være fire til spillet, så min kammerats far kaldte Alfred, karlen, ind fra stalden, så vi kunne spille. Og så har jeg spillet, lige indtil coronaen kom, siger han.

Karl Lassen er også lidt af en opfinder. Her et stykke i Middelfart Venstreblad i 1974, hvor købmanden var forud for sin tid og brugte varmen fra sin fryser til at spare på olieregningen. Foto: Mia Harm Madsen

Karl Lassen har i sine 100 år set meget. Men især understreger han, at "de gode gamle dage" er et begreb, som måske ikke helt har sin berettigelse.

- De gode gamle dage var for de få. De ældre har fået det meget bedre, slår han fast og husker, at familiernes ældre medlemmer ikke altid fik lov at spise med førhen. Hvis der ikke var mere mad, når de yngre familiemedlemmer havde spist, så fik de ikke noget.

Annonce

Venter med stor fejring

Den kommende 100-års fødselsdag bliver en stille en af slagsen. Corona-restriktionerne lægger en dæmper på festlighederne, men Karl Lassen vil være hjemme på dagen og tage imod de gæster, der har lyst til at komme forbi. I et telt i haven vil der være en lille forfriskning, hvor man kan komme og ønske tillykke.

På sin runde dag vil der være telt i haven hos Karl Lassen, hvor man kan komme forbi og få en tår at drikke samt få sagt tilllykke til fødselaren. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Nyt vaccinationssted i Middelfart er kun for de hurtigste: - Nu har jeg ventet i 13 måneder, så lad mig vente et par uger eller tre mere

Annonce