Annonce
Melfar Posten

Klejnsmed hjælper kendt biolog med at redde skildpadder i Ghana

Jimmy Wilki vil gerne hjælpe med at redde skildpadder i Ghana. Han har derfor tilbudt sin assistance til et skildpadde-projekt, som biologen Anders Kofoed står for. I samarbejde med POM Industries i Middelfart har han fået skåret nogle små metal-skildpadder, som han sælger. Alle penge går ubeskåret videre til Anders Kofoed, der selv står for at administrere pengene i projektet. Foto: Søren Gylling
Jimmy Wilki har en sag, han brænder for. Han vil hjælpe biologen Anders Kofoed med at redde skildpadder i Ghana. Selv om han bor langt væk fra de varme himmelstrøg, har han alligevel fundet en god måde at bidrage på, og her han har fået en hjælpende hånd fra POM Industries.
Annonce

Middelfart: Klejnsmeden Jimmy Wilki blev blød om hjertet en morgen, hvor han så Go' Morgen Danmark. Her var biologen Anders Kofoed på skærmen med et projekt, man kun kunne holde af. Han havde sammen med sin familie været en tur i Ghana, hvor de havde håbet at se skildpadder. Dem var der ikke mange af. Kun på skraldebunkerne fandt de tomme skjolde.

Få dage inden afrejse kom en lokal fisker med en skildpadde, og her fik biologen en idé: Han ville starte et projekt, hvor de skildpadder, fiskerne fik med ind i nettet, kunne købes fri, og i stedet kunne fiskerne få penge til mad.

Det talte lige ind i Jimmy Wilkis hjerte, og selv om han bor i Middelfart, følte han alligevel, at han kunne hjælpe skildpadderne i Ghana.

Annonce

Skildpadder i metal

En klejnsmed tænker måske først i metal, og derfor tegnede han nogle små metalskildpadder, som kunne fungere som et lille ophæng.

POM Indistries har produceret 200 styks af de små skildpadder, som Jimmy Wilki så selv maler og sælger. Foto: Søren Gylling

200 styks ville han lave i første omgang, og med hjælp fra sin tidligere arbejdsplads, POM Industries, var han godt på vej. POM Industries ville nemlig gerne donere materialerne og endda også laserskære de fine skildpadder på de store maskiner, der er på fabrikken i Middelfart.

Det var en god hjælp for den dyreglade klejnsmed, der ikke har haft en eneste krone oppe af lommen, men som til gengæld snart har solgt alle 200 skildpadder og har dermed sikret 10.000 kroner til Anders Kofoeds skildpaddeprojekt.

De små skildpadder er mest blevet solgt til venner, bekendte og kolleger af Jimmy Wilki selv. Anders Kofoed har fået omkring halvdelen til København, hvor han også har solgt de fleste. Den lille padde koster en 50'er, og det var helt bevidst, at den skulle have en pris, som de fleste ville kunne være med på. Hvis den blev for dyr, ville mange måske sige "nej tak".

Skildpadden er tegnet i samarbejde med Anders Kofoeds søn, Alfred. Projektet er også opkaldt efter sønnen, og hedder egentlig "Alfreds Skildpadder", og derfor spurgte Jimmy Wilki Alfred, om han kunne tænke sig at tegne mønstret på skildpaddens skjold. Det ville han gerne.

Anders Kofoed har startet et skildpadde-projekt i Ghana. Her får lokale fiskere nogle gange skildpadder med i nettene, men i stedet for at spise dem, tilbyder Anders Kofoeds projekt, der hedder "Alfreds Skildpadder", fiskerne penge, så de kan købe noget andet mad i stedet. Foto: Anders Kofoed
Annonce

Flere projekter

Klejnsmeden fra Middelfart har ingen planer om at tage til Ghana lige med det samme, men projektet gik lige i hjertet på ham.

- Skildpadderne er ét af de eneste dyr, der er tilbage fra dinosaurtiden, og den eneste fjende, de har, er os. Og vi skal lære ikke at spise dem, når der ikke er så mange tilbage. Derfor ville jeg meget gerne være en del af det projekt, siger Jimmy Wilki.

Metal-skildpadderne har været en stor succes, selv om de ikke har været til salg ret mange steder. Men det har givet Jimmy Wilki mod på at udvikle sin idé, så der måske kan sælges endnu flere.

- Jeg har flere projekter i gang, og det er udelukkende til skildpadderne. Jeg er lige nu ved at tegne en lille skildpadde, der skal blive til en nøglering. Jeg vil lave den i tre forskellige materialer: messing, nysølv og kobber. De skal fræses ud, poleres, og så skal der stå "Alfreds Skildpadder" på bagsiden. Så må jeg se, om jeg kan finde en gammel læderhynde et sted, så der kan komme en strop på, siger klejnsmeden.

Al betaling for metal-skildpadderne er foregået direkte til Anders Kofoed, så Jimmy Wilki har ikke haft en eneste krone mellem hænderne. Sådan er det lettest for ham. Og på den måde er der rullet snart 10.000 kroner ind på skildpadde-kontoen.

Men der er altid brug for mere, når man vil redde dyr. Jimmy Wilki byder ind med det, han er god til, og Anders Kofoed har flere idéer, der kan hjælpe skildpadderne.

- Anders Kofoed har også gang i at rense en strand for plastic. Det er én af de strande, hvor skildpadderne kommer og lægger deres æg. Han har også et skildpaddehospital og et udklækningscenter i støbeskeen. Det er altsammen dyrt, så der skal sælges mange metal-skildpadder, siger Jimmy Wilki og griner.

Skulle man have lyst til at støtte projektet, kan skildpadderne købes gennem Jimmy Wilki på mailadressen jimmyjakobsen1@gmail.com og i Fredericia Specialfoder, hvor der følger en lille folder med om projekterne i Ghana.

Anders Kofoeds søn, Alfred, har navngivet projektet med at redde skildpadder i Ghana. Foto: Anders Kofoed
Hos POM Industries vil man gerne hjælpe Jimmy Wilki med at hjælpe skildpadderne i Ghana. Derfor har han fået både materialer og lov at at få skåret skildpadderne ud på fabrikken. Foto: Søren Gylling
200 små metal-skildpadder er der blevet lavet hos POM Industries, og det giver 10.000 kroner til skildpaddeprojektet i Ghana. Foto: Søren Gylling
Jimmy Wilki har gang i endnu flere projekter, så han fortsat kan samle penge ind til skildpadderne. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce