Annonce
Melfar Posten

Klippestuen lukker: Klar til et nyt kapitel

Fra venstre er det Rikke Worsøe, Heidi Damkjær, Laila Svanekær Jessen og Camilla Andersen. Fra den 12. juli bliver der ikke længere klippet i Klippestuen. Efter 22 år er en æra med hår slut. Fotos: Mia Harm Madsen
Klippestuen i Fjelsted åbnede for 22 år siden. Den 12. juli er det slut, for da lukker den mangeårige frisørstue og byens sidste samlingssted. Hænderne er slidte, og tre ud af fire frisører ser sig om efter andre udfordringer, der ikke involverer sakse og hår.
Annonce

Harndrup: Snart er den sidste shampoo vasket ud af håret, og den sidste tot er klippet af i Klippestuen i Fjelsted. Hænderne kan ikke mere. Slidgigt har fået bugt med dem. Indehaver Heidi Damkjær har ikke klippet i halvandet år. Den anden indehaver, Rikke Worsøe, har fået problemer med skuldrene, og nu er assistent Laila Svanekær Jessens fingre også begyndt at værke. Det er frisørerne blevet nødt til at lytte til, og konsekvensen er, at der ikke længere kan klippes hår i Fjelsted.

Heidi Damkjær synker en klump, når hun tænker på, hvor svært det var at komme frem til den beslutning. For det er ikke ligegyldigt, om der er en frisør i Fjelsted.

- Jeg tør næsten ikke tage i Brugsen mere, siger hun og griner lidt. For de mange spørgsmål, hun møder, når hun handler lokalt, handler naturligvis mest om, at folk er kede af, at frisøren nu lukker.

- Vi har omkring 2000 kunder i vores kundedatabase. Folk kommer langvejsfra, siger Heidi Damkjær, der har salonen i sit eget hjem.

Rikke Worsøe (her med prikket bluse) startede salonen sammen med Heidi Damkjær. Nu er det slut, men alle har det OK med beslutningen, selv om det var hårdt at måtte tage den.
Annonce

En skeptisk journalist

For 22 år siden startede de to kolleger, Heidi Damkjær og Rikke Worsøe salonen. De havde arbejdet sammen i en salon i Nørre Aaby og havde tilmed gået på skole sammen.

- Da vi åbnede, kom der en journalist og lavede en artikel. Han spurgte, om vi havde tænkt os at leve af at klippe hinanden, siger Heidi Damkjær og griner højt.

- Vi havde slet ikke tænkt, at det ikke kunne gå at åbne en salon herude, men han var skeptisk, husker hun.

Journalistens skepsis var unødvendig, for siden da er salonen blevet udvidet flere gange, og den beskæftiger nu tre frisører seks dage om ugen samt holder Heidi Damkjær i gang med at passe telefon og ordne mange andre praktiske gøremål, som ikke slider hænderne mere end højst nødvendigt.

Annonce

Med på sidelinjen

Når man har klippet de lokale gennem to årtier, så kan man ikke undgå at kunne følge med i mange familiers liv på sidelinjen.

- Vi er så tæt med mange af vores kunder og har fulgt dem i mange år. Det er lidt skægt, når man har klippet de første totter på nogle af de små børn, at de så en dag er blevet så store, at de selv kommer kørende i fars eller mors bil til deres frisøraftale, siger Heidi Damkjær.

Telefonen i salonen ringer konstant, så Heidi Damkjær har nok at se til, selv om hun ikke klipper mere. Kunderne i den anden ende giver tydeligt udtryk for, at de er kede af, at deres faste frisør lukker.

- Ja, 12. juli er sidste dag. Nå, så skal du være langhåret? Så skulle vi have købt en masse elastikker ind, spøger hun med kunden i den anden ende af røret.

Salonen ligger i Heidi Damkjærs private hjem, og når salonen er ryddet, skal lokalerne muligvis laves om til en lejlighed til husets yngste datter.
Annonce

Ingen fremtidsplaner

Når døren lukkes efter den sidste kunde den 12. juli, får kunderne mulighed for at komme forbi og sige farvel til en reception fra klokken 16 til 17.30.

Den 13. juli er der ingen, der ved, hvad der skal ske. Hverken Rikke Worsøe, Laila Svanekær Jessen Eller Heidi Damkjær. Camilla Andersen går på barsel og må efterfølgende finde en ny arbejdsplads.

- Jeg må ud og prøve at se, hvem der mangler sådan én som mig, siger Heidi Damkjær, og både Rikke Worsøe og Laila Svanekær Jessen har det på samme måde. Den tid, den sorg.

Lige nu klipper de videre, tager den ustandseligt ringende telefon og får styr på lokkerne i Fjelsted og omegn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce