Annonce
Melfar Posten

Klumme: Den samaritanske idé – et vigtigt princip for vores tid

Vita Andreasen, sognepræst ved De 4 Kirker. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Jeg er vild med mine æbler fra haven. Når jeg kigger på dem, kan jeg jo godt se, at de slet ikke er perfekte. Tværtimod, de har pletter, de er skæve og ikke runde.

De er slet ikke, som dem der kan købes i Netto, Rema 1000 eller i Superbrugsen: Pink lady – helt runde og helt ens. Jeg elsker at få våde tæer, når jeg går gennem græsset for finde dem.

Det gode ved mine æbler er, at de slet ikke er blevet transporteret herop fra Spanien eller Tyskland, de er bæredygtige æbler, jeg skal ikke afsted i bilen for at købe dem, de er gratis, og de er blevet til helt af dem selv. Så uperfekte som de er.

Annonce

Det fantastiske er, at Gud har det med mennesker, som jeg har det med æbler. Gud elsker det uperfekte menneske – dig og mig. Jeg ved da godt, at sociale medier: facebook og instagram forsøger at bilde alle ind og særligt vores unge, at de kan blive perfekte, hvis de bare går i det rigtige tøj, bliver fotograferet fra den rigtige vinkel og har de rigtige venner. Men det er en løgn, det passer ikke. Det er bibelen, der taler sandt: At intet menneske er uden fejl og mangler. Og at Gud godt ved det, og at Gud vælger at elske os alligevel.

’En anden gren’ af Jesper Wung Sung

I år 1902 kom en gruppe kinesere til Danmark – for at blive vist frem i Tivoli, det ville ikke ske nu, men vi kunne godt nævne grupper, der i dag bliver hængt ud i fuld offentlighed: kvinder og børn fra kurdiske fangelejre, indvandrere, og vi kan få øje på kvinder i Afghanistan der poster billeder af deres bedstemødre i dragter med mange farver, modsat det Taliban hævder at traditionen siger, at kvindedragterne skal være sorte, og vi kan tænke på alle de unge her i DK, der lider af angst. Det er alle grupper, der får negativ omtale.

San er en af de kinesere, der kommer herop, han sidder og maler traditionelle kinesiske landskaber i Tivoli, da Ingeborg ser ham. De to forelsker sig i hinanden – det er forbudt, og man taler om, at hvis de får børn, så vil det blive vanskabninger, for de er jo en anden race. Det er Jesper Wung Sung, der i romanen ’en anden gren’ fortæller sine oldeforældres historie. Børnene lærer aldrig at forstå, at San finder sig i at blive chikaneret af børn fra kvarteret, de sætter kinesere i hans lange hestehale. Og han vender sig ikke engang om for at svare igen. Til alle tider er mennesker, der er anderledes, blevet mobbet, holdt nede og holdt ude.

Annonce

Den samaritanske idé – det inkluderende princip

Det er Jesus, der fortæller historien. At en mand er på rejse fra Jerusalem til Jeriko og falder blandt røvere. De gennembanker ham og tager alt, hvad han har. Også tøj, madpakke og vanddunk. Og de lader ham ligge halvdød på ørkenstien. Han ved, at han ikke overlever længe med blodtab og uden vand. Men han hører skridt i det fjerne, og han er heldig, det er en præst. Men præsten går i en stor bue uden om. Og manden tænker, at nu skal jeg dø. Men han hører igen skridt i det fjerne, og han når at tænke, hvor er jeg heldig, det er en tempeltjener, men også han går i en stor bue udenom. Det er ikke alle, der kan sætte sig i andre menneskers sted og har empati. Måske tænkte de blot, at vi er jo selv perfekte, hvis denne mand blot havde tænkt sig om, så var det ikke sket. Det er helt sikkert hans egen skyld. Så der er ikke nogen god grund til at hjælpe her.

Manden ved, at nu er det forbi. Men sandelig endnu engang hører han skridt. Og skridtene standser, den fremmede renser hans sår og giver ham tøj på, og sætter ham op på dét æsel, han selv skulle have redet på. Det underlige er, at ham, der hjalp ham, var en fjende. En fremmed. Han var en ikke- jøde, han var fra Samaria, nabolandet - en samaritaner. Han havde en anden tro, et andet sprog, en anden kultur – sikkert også en anden hudfarve. Men det, som gjorde forskellen, var, at han havde et stort hjerte. Han havde empati.

Annonce

Denne samaritanske model har vi utrolig meget brug for i vores tid.

Sammen kan vi forandre verden, når vi lader os forme af den samaritanske idé. Af fortællingen fremgår det, at den fremmede tog pungen frem og betalte på forhånd, ’og hvis det bliver dyrere, så betaler jeg på hjemvejen’, sagde han.

Det forandrer dig og mig og vores verden og hele den globale verden, når vi forstår, hvor revolutionerende det er, at Gud elsker det uperfekte menneske. For så inspireres vi til at gøre det samme.

Annonce
Annonce
Melfar Posten

1340 boliger i hele kommunen: Boligforeningen Lillebælt fejrede fornemt jubilæum på Fjelsted Skovkro

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Navnenyhed: Anna Trolles Skole har fået ny viceskoleleder

Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Nørre Aaby Open blev en succes: - Det er klart, at vi selv skal på banen, så der bliver 'udvikling' i stedet for 'afvikling'

Melfar Posten

Lokalredaktør: Byens Bedste blev et tilløbsstykke - tak for det

Melfar Posten

Nyansættelse: Kate Kongstad bliver en fast del af Helsam i Middelfart

Melfar Posten

Gæsterne udeblev, og så måtte frisøren improvisere: - Det er noget af det mest pinlige, jeg nogensinde har gjort

Melfar Posten

Spis og lær: Æblets dag på Middelfart Museum

Melfar Posten

Middelfarts Mr. volley runder det skarpe hjørne: Har været en del af sporten nærmest før han blev født

Melfar Posten

Hvaffor' en tallerken? - Børn tages med på tallerkenrejse i efterårsferien

Melfar Posten

Find din indre detektiv frem - tag på historiejagt i efterårsferien

Melfar Posten

To helt forskellige forretninger har besluttet at bo side om side: - Hvad kan det ikke udvikle sig til?

Melfar Posten

Blomsterbonden tror på fremtiden: Har bestilt 45.000 forårsløg hjem

Melfar Posten

Gode råd fra blomsterbonden fra Gelsted: Her er de blomster, du skal så i efteråret

Melfar Posten

Gæsterne til festen: Se alle billederne fra årets fotovæg ved Byens Bedste Middelfart

Melfar Posten

Før kommunalvalget: Dansk Folkeparti og Konservative går sammen i valgforbund

Melfar Posten

Propperne springer for fuld hammer hos fynsk vinkomet: Bygger 2000 kvadratmeter for at tage vin hjem i hele containere

Melfar Posten

Set og hørt til Byens Bedste: Øl-Jørgens cykeljakke, partyalarm og Middelfart-sang fra unge struber

Melfar Posten

Byens Bedste sprudlede af fest og farver: Borgmesteren tog en svingom med tv-kendis

Melfar Posten

Hvem løb med statuetterne til Byens Bedste? Gense showet her

Melfar Posten

Erhvervsfighteren fortsætter: Hjalp bolchekogeri til byen - nu vil han have mere ud af natur-dag

Melfar Posten

Fiskeri, fluebinding og øl: Stefan er en videbegærlig "nørd"

Melfar Posten

Få overblikket her: Hvem hev statuetter med hjem fra Byens Bedste-prisfest

Melfar Posten

Stefan kunne ikke lide øl, men så startede han sit eget bryghus: Nu vil alle have en tår

Annonce