Annonce
Melfar Posten

Klumme: Få nu læst den ansættelseskontrakt!

Max Hummelgaard, advokat, Middelfart Advokaterne

Klumme: Vi har alle prøvet det - Jobsamtalen gik rigtig godt, chefen virkede rar, og arbejdet virkelig spændende. Når opkaldet kommer, og man får jobbet, er det svært at holde begejstringen nede. Og i den jubel ender kontrakten nemt med at være en formalitet, der skal underskrives i en fart, så man kan komme videre til alt det sjove.

Det er fuld forståeligt. Man er jo spændt på at komme i gang med arbejdet, og man havde jo aftalt de vigtigste ting med chefen til jobsamtalen. Men det er altid dumt ikke at læse kontrakten grundigt igennem, før man underskriver.

Selv hvis man er funktionær, eller dækket af en overenskomst, kan der stadig være individuelle vilkår der reguleres i ansættelseskontrakten. Og er man hverken funktionær eller under en overenskomst, er ansættelseskontrakten det vigtigste dokument for vilkårene på arbejdspladsen. Og det er afgørende at huske: En mundtlig aftale er lige så bindende som en skriftligt, men MEGET sværere at bevise efterfølgende.

Annonce

Så det kan ikke anbefales nok: Læs din kontrakt grundigt. Hvis du er medlem af en fagforening, så bed dem om at gennemgå den med dig. Hvis du er i tvivl om dele af kontrakten, så spørg, indtil du føler dig tryg ved hvad du har ret til, krav på, og hvad der forventes af dig.

En af de ting, der bør være klart defineret i kontrakten, er arbejdstiden. Har du krav på betaling for overarbejde, eller er det medregnet i grundlønnen? Får du overarbejde udbetalt, eller skal det afspadseres? Og får du det udbetalt når du stopper, eller forsvinder det på sidste arbejdsdag, hvis det ikke er brugt? Det er vigtig information, der sikrer, at du ikke knokler derudaf i troen på, at du opbygger en pæn opsparing i timer, for så at ende med at stå tilbage med en lang næse, fordi du ikke havde læst det med småt.

Også ferie/fridage er et punkt mange bliver overraskede over. Mens Ferieloven sætter meget klare rammer for dine rettigheder til ferie, og hvordan ferie skal afholdes, er ferie/fridage udelukkende aftalebestemt. De kan være reguleret i din overenskomst, men du bør undersøge det, så du eventuelt får dem brugt før du stopper, hvis du ikke har mulighed for at få dem udbetalt med sidste lønseddel.

Vi støder også ind i spørgsmål om kunde- eller konkurrenceklausuler, der afholder ansatte fra at søge nyt arbejde, fordi de er bange for konsekvenserne. Klausuler er lovregulerede, og der er en række betingelser der skal være opfyldt, før de er gyldige. Ved en gennemgang af kontrakten kan man enten blive oplyst om hvilke begrænsninger man er underlagt på grund af klausulerne, eller at man slet ikke er bundet, fordi klausulerne er ugyldige.

Men hvad hjælper et råd om at få gennemgået din kontrakt, før du skriver under, hvis du allerede har sat din underskrift på en kontrakt? Måske mere end du tror. Rigtigt meget i kontrakten er jo aftalte vilkår, og aftaler kan ændres, hvis begge parter er enige – men det er lettest at få ændret før du skriver under.

Når vi går til medarbejder udviklings samtale (MUS) eller lønsamtaler, har de fleste fokus på lønnen, hvilket er fuldt forståeligt. Men hvis chefen ikke er villig til at smide mere i lønposen, er der måske andre områder, man kan forhandle om. Opsigelsesvarslet kan forlænges, overtidsbetaling kan skrives ind, løn under barsel, fri telefon, fri avis, hjemmearbejdsdage, ja, kun fantasien -. og chefens humør - sætter grænserne. Men for at vide, hvad man skal bede om, har man behov for at vide, hvad man har, og hvad man ikke har i forvejen.

Så få nu læst den kontrakt. Både før du skriver under, og bagefter, når hverdagen sætter ind.

Annonce
Melfar Posten

Kæmper fortsat for salg af værtshus: - Interessen har været meget begrænset

Annonce
Melfar Posten

Fortiden kigger frem under kommende boligkvarter: Her finder arkæologerne en manglende brik

Annonce
Melfar Posten

Knud fik hjertestop i armene på sin far, da han var to måneder gammel - var død i 16 minutter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mindehøjtidelighed på Gals Klint

Melfar Posten

Sved på panden og dansetrin gav penge til kræftramte børn

Melfar Posten

Udflugt til Kerteminde

Melfar Posten

Kom til åben træning i Nørre Aaby Cykelklub

Melfar Posten

Skal du cykle med i Cykelløbet Fyen Rundt?

Melfar Posten

Livfuld pause i Udby Kirke

Melfar Posten

Vestfyns Kunstguide 2022 -2023 er lige på trapperne

Annonce