Annonce
Melfar Posten

Klumme: Tag pænt tøj på – om vejen gennem pandemien med værdighed, respekt og godt humør

Willy feddersen
Annonce

Klumme: Covid19 er ikke ovre. Lyset er ganske vist tændt af vaccinen for enden af tunellen. Men realistisk set, så vil Covid19 påvirke os mange måneder endnu. For nogen betyder det mange arbejdsdage med værnemidler og skarp opmærksomhed på afstand og hygiejne.

For andre vil hjemmearbejde stadig være et vilkår.

Den tid og det sted, hvor vi kan være vores eget selv, som dem vi er og gerne vil være, er begrænset til arbejdspladsen for dem, der ikke er hjemsendt, og de små bobler: Den nære familie – den lille boble.

Tilbøjeligheden til at lade skægget stå og bare beholde nattøjet på det meste af dagen (hvis man altså arbejder hjemmefra) kan være fristende.

Jeg har i lighed med andre deltaget i flere videomøder end nogensinde. Jeg har fået et kig ind i hjemmekontorene rundt omkring. Det har været sjovt og interessant. Pludselig hører man den store hund ryste sig efter at den ubemærket har slumret ved fødderne af sin herre eller frue. På væggen bag den man har et videomøde hænger et fanhalstørklæde med pågældendes fanklub … som jeg nogen gange kun har (fodbold)hån til overs for.

Køleskabet bliver åbnet i baggrunden (igen og igen) og børnene kalder på hjælp eller kommer flyvende forbi i baggrunden. Og så videre. Alt sammen vilkår og oplevelser, som har givet os positive snapshots i en vanskelig tid.
Men jeg har også deltaget i videomøder, hvor jeg næsten ikke har kunnet genkende den eller dem, som jeg er mødtes med digitalt. Kollegaen eller samarbejdspartneren er blevet mere privat end den professionelle relation kalder på. Og måske først og fremmest mere privat end pågældende selv og situationen fortjener.
Forsikringsselskabet Tryg opfordrer i sine råd om, hvordan man arbejder hjemmefra, at man skal tage pænt tøj på.

”Klæder skaber folk, og det er altså trist at have nattøj på hele dagen. Tag det tøj på, du ellers ville have taget på”, skriver Tryg i sine 10 gode råd.
Det gode råd fra Tryg kan sagtens foldes ud.

For mig handler det om at vise respekt for sig selv, værne om egen værdighed, vise respekt for sine kollegaer, sørge for, at dagene ikke bare flyder i et, hvor grænsen mellem arbejde og fritid flyder sammen. Være klar til at hverdagen vender tilbage.
”Tag pænt tøj på” er bare et af mange gode råd til at komme godt igennem en vanskelig tid. For dem der arbejder i front - tæt på børn, ældre andre borgere med særlige behov - er det vigtigt at respektere hinandens oplevelse og følelser.

For dem, der arbejder hjemmefra, er det vigtigt at få brugt kroppen, variere arbejdsstilling, holde pauser og holde kontakten.
Der er mange andre gode råd, der kan lede os godt igennem pandemiens vintermåneder, som ikke må sætte sig i krop og sjæl.

Som samfund, arbejdspladser og mennesker har vi klaret det fantastisk indtil nu, men tiden slider også og der opstår sprækker i facaden, som sjældent er særligt pæne. Nu handler det om at holde ud og stå sammen, og ”tage det pæne tøj på”, dvs. bevare værdigheden og den gensidige respekt. Ingen er gået omkostningsfrit gennem næsten et års sundhedskrise. Når vi har lagt den bag os, skal vi sammen forhindre at den bliver til en større samfundskrise end allerhøjest nødvendig.
Er du i øvrigt nysgerrig på Trygs gode råd, så se dem her. De ligner vores råd i Middelfart Kommune og sikkert mange andre arbejdspladser – se rådene her https://tryg.dk/erhverv/forebyg-skade/gode-rad-om-arbejde-hjemmefra

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce