Annonce
Melfar Posten

Kok slog et stort brød op: Rasmus så sig varm på surdej og startede sit eget bageri

Kokken Rasmus Petersen fik under coronanedlukningen i foråret lyst til at eksperimentere med surdej. Det blev han så god til, at han nu har åbnet bageri i Gelsted i samme lokaler som Cakevision. Bageriet har lige for tiden åbent seks dage om ugen, og Rasmus Petersen fornemmer, at der er grobund for at kunne sælge meget brød i Gelsted. Foto: Mia Harm Madsen
Gelsted fået et surdejsbageri. Rasmus Petersen er kok, men har fundet en passion for surdej, og den har vokset sig så stor, at han blev nødt til at åbne et bageri.

Gelsted: Da Danmark lukkede ned i foråret 2020, gik kokken Rasmus Petersen i gang med et projekt i sit køkken, der havde ligget og luret lidt.

Han er kok på Fjelsted Skov Kro, og da restaurationsbranchen også var mærket af nedlukningen, havde han god tid til at eksperimentere med noget, der netop kræver tid: Surdej.

Han bagte. Meget. Omkring 25 kilo mel brugte han hver uge i sit eget køkken, mens han rundhåndet delte ud af sine eksperimenter til naboer, venner og bekendte, for hans egen familie kunne ikke spise sig ud af alle de brød. Og brødene blev ganske gode. Faktisk blev de så gode, at da nedlukningen igen ramte Danmark i december, besluttede han sig for at bruge nedlukningsperioden på at føre en drøm ud i livet: Han ville åbne et bageri.

- Jeg havde faktisk ikke rigtig bagt, før jeg gik i gang med surdej. Men en gang i mellem skal man prøve noget nyt, og da der blev lukket ned igen, tænkte jeg, at jeg ville prøve at finde et bageri, for jeg vidste, at der ville gå lang tid, inden landet ville åbne op igen, siger den 28-årige kok, der bor i Aarup og i første omgang afsøgte sin egen by for en god lokation til sit surdejsbageri.

Rasmus Petersen møder ind i bageriet seks dage om ugen klokken 4.30. Han bager løbende hele formiddagen, så der altid er lunt og friskbagt brød til kunderne. Foto: Mia Harm Madsen

Den fandt han ikke i Aarup, men i Gelsted lå noget, der viste sig at være det helt rigtige.

- Jeg er vokset op i Gelsted og vidste, at der var et bageri her. Jeg spurgte Peter Kofoed og Albert Kraaer, der har Cakevision i det gamle bageri, om jeg kunne leje mig ind her. Og det kunne jeg. Der var det hele her: Store ovne, æltekar og opvasker, siger Rasmus Petersen.

Brød i skabet

I bageriet er der høflig selvbetjening, som Rasmus Petersen kalder det. Betalingen foregår via Mobilepay, og derfor behøver han ikke stå klar i butikken hele dagen. Men han vil alligevel gerne lige ud og hilse på kunderne.

I bageriet, der hedder "Surdejsbrødet", har Rasmus Petersen lagt ud med gode åbningstider: Mandag til lørdag er der friskbagt fra klokken 7, og når han lukker klokken 14 i hverdagene, er der stadig mulighed for at hente brød. Det, der ikke bliver solgt i løbet af dagen, kommer ud i et specialbygget "brødskab". Her fungerer samme princip, der er baseret på tillid: Man tager et brød og sender pengene på Mobilepay.

I Surdejsbrødet består sortimentet af boller, brød og rugbrød. Her en stak friskbagte boller. Foto: Mia Harm Madsen

- Med brødskabet kan man købe frisk brød døgnet rundt. Brødskabet er en del af min tanke om at udvide forretningen. Jeg får også sat et brødskab op hjemme hos mig selv. Jeg bor centralt i Aarup, men jeg har også en ven, der bor centralt i Nørre Aaby, og der har vi også aftalt at sætte et skab op, siger Rasmus Petersen.

Annonce

Udsolgt første weekend

I første omgang skal han lige prøve til i Gelsted for at se, hvor meget salg der er i surdejsbrød i byen.

- Lige nu er folk hjemme og har god tid til at komme og købe brød her, men det her er ikke en døgnflue. Jeg vil gerne kunne leve af det her, siger kokken, der går ned på halv tid i sit kokke-job i Fjelsted, når landet åbner op igen.

Han forsøger også at få lavet nogle firmaaftaler, så han kan levere brød til flere end "strøgkunder" i Gelsted og omegn.

Den 28-årige surdejsentusiast tror på fremtiden med bageri i Gelsted. Han er selv vokset op i byen og er glad for, at lokale handlende har taget så godt imod ham. Foto: Mia Harm Madsen

Indtil videre har modtagelsen i Gelsted været overvældende for den surdejsbagende kok.

- Den første weekend, jeg havde åbent, solgte jeg 50 kilo brød om fredagen og 75 kilo om lørdagen. Der var udsolgt, siger kokken, der efter kun ganske få uger i bageriet har en fornemmelse af, at Gelsted var det helt rigtige sted at slå sig ned med eget bageri.

- Det er primært de lokale, der køber her, men jeg har også haft kunder helt fra Kauslunde og Nørre Aaby. Jeg kan høre på de lokale, at de har savnet et bageri, siger Rasmus Petersen, der er glad for den store opbakning.

- De lokale er grobund for, at det her kan fungere, slår han fast.

Rasmus Petersen har lejet sig ind hos Cakeviision, og her var alt, han skulle bruge til at komme i gang med at sælge surdejsbrød i stor skala. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Socialt udsatte kaster sig ud i stor udfordring i Middelfart: Værestedet Broen for livet er om to uger vært for DM i petanque for socialt udsatte

Melfar Posten

Klassisk koncert med unge talenter

Annonce