Annonce
Melfar Posten

Kom og klap karakullerne

Henrik Traugott er skipper på båden Aventura, men har også får til at græsse bag Nørre Aaby kirke Foto: Camilla Nørgaard Pedersen
De er firbenede, krøllede og mææhgtig søde. På lørdag kan du komme og klappe de nye lam og lære mere om den særlige race, som græsser på arealet bag Nørre Aaby kirke.
Annonce

Nørre Aaby: Bag kirken i Nørre Aaby er der en indhegning med op mod 20 får. Fårene hedder karakuller, og er de sidste af den race i hele Nordeuropa.

Den 24. januar fik tre af fårene lam og to mere er på vej. Når lammene skal overleve fødslen og perioden efter, skal der helst være tørvejr uden for meget blæst eller regn. Hvis det blæser eller regner, går lammene til. Fårene tilhører Henrik Traugott, som har haft får siden 1973. Han startede me at have texel-får, eller kødfår som de også kaldes, men er nu gået over til kun at have karakuller.

Henrik Traugott er også skipper på båden Aventura.

På lørdag er det sidste chance for at klappe karakulfårene i Nørre Aaby, da de skal sejles til Linderum Ø Foto: Camilla Nørgaard Pedersen
Annonce

Får på sejltur

Fårene bliver ikke i Nørre Aaby for evigt.

Næsten hele den nuværende flok skal sejles til Linderum Ø, der ligger ved Haderslev.

Der skal de afgræsse et vildtreservat. Karakulfårene er velegnede til afgræsning af områder som dette, da deres fordøjelsessystem er meget primitivt. Det vil sige, at de f.eks spiser bjørneklo, tidsler og brændenælder. Når de så bliver spist er der mere plads til græs, som andre dyr spiser. På den måde er det godt for alle parter.

Normalvis skulle lammene være slagtet til påske, men det har Henrik valgt ikke at gøre.

- Jeg vil gerne vente til de er blevet større, så der er mere kød og mere skind på dem, siger Henrik Traugott

Og netop kødet er en anden ting, som er meget speciel ved disse får. Kødet er meget mørkt og finfibret, og som Henrik siger, ville man kunne narre en jæger til at tro, at det er dyresteg. Det er så populært, atHenrik Traugott har folk på venteliste for at kunne købe kødet. Han sælger også selv skindene fra fårene.

Annonce

Kom og klap

Karakulfår lever typisk i Afghanistan og Uzbekistan. De stammer fra et område, der hedder Kaukasus, som ligger mellem Sortehavet og Det Kaspiske Hav. Fårene kan klare ekstreme temperaturer, op til 40° varme og helt ned til -36°. Derfor har de intet problem med at klare sig i det danske klima.

Altså kan du komme til Nørre Aaby og besøge fårene og lammene lørdag den 15 februar. Tidspunktet er klokken 10.00 på Kagbanken bag kirken.

Henrik Traugott vil være til stede, og han vil fortælle om fårene. Hvis man har nogle spørgsmål omkring karakullerne vil Henrik også meget gerne besvare dem.

Fårene kan med det samme genkende lyden af Henriks bil, når den kører ned ad grusvejen. Så ved de, at der snart er mad. Foto: Camilla Nørgaard Pedersen
Lige nu er der 3 lam i flokken, men der er flere på vej. Foto: Camilla Nørgaard Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce