Annonce
Melfar Posten

Kom tættere på den nordvestfynske natur i nye shelters: - Det er lidt shelterpladsernes Rolls Royce

Der ligger to sheltere ved Føns Vig samt et multtoilet. Foto: Jonathan Møller Nielsen
Nu er hele Fyns kystlinje plettet med arkitekttegnede shelters. Fem af pladserne ligger på Nordvestfyn, og de kræver ikke et garvet friluftsmenneske at bruge dem.
Annonce

Håret er lidt uglet. Tøjet dufter af røg.

De tre venner sidder på bænkene omkring bålets gløder og spiser morgenmad. Kartofler, bacon, røræg.

Steffen Jarl, Anne Le Fevre og Christopher Meldgaard Nielsen fra Vejle har overnattet ved Føns Vig i et af de 19 arkitekttegnede shelters, der netop er åbnet langs den fynske kystlinje.

Og de er alle enige om, at det har været en god oplevelse.

- Det har været supergodt, siger Christopher Meldgaard Nielsen, mens de tre viser shelteret frem.

- Det har ikke været koldt, selvom man ikke har kunnet lukke helt til, siger han og peger på den eneste åbning til shelteret, der ikke kan lukkes af.

Annonce

Kan justeres efter behov

For de nye shelters på Fyn er bygget efter samme princip som de, der har ligget på Sydfyn siden 2015.

Blå Støttepunkter

"Blå Støttepunkter - Sheltere rundt om Fyn" er et projekt mellem Middelfart, Assens, Nordfyns, Kerteminde og Nyborg kommuner.

Som en del af projektet er 19 shelterpladser netop blevet åbnet. De er fordelt på de fem kommuner og tæller i alt 48 arkitekttegnede sheltere i samme stil, som de, der i 2015 blev åbnet på Sydfyn.

En overnatning koster 30 kroner, og det er et krav, at man booker på forhånd på www.bookenshelter.dk.

De er i flere niveauer, har små kighuller, og kan lukkes næsten fuldstændigt af for vind og vejr. Hvis vejret er godt, kan flere luger åbnes, så man har åben natur til alle sider.

- Det er lidt shelterpladsernes Rolls Royce, som Anne Le Fevre udtrykker det.

Det har været en del af strategien med de blå støttepunkter, som shelterpladserne er en del af, at give et bredere publikum muligheden for at komme ud og opleve den kystnære natur helt tæt på. Derfor kan man selv justere shelteret, alt efter hvor åbent, man ønsker det skal være.

Shelterne ved Føns Vig er indrettet med to køjer og et lille gangareal. Derudover kan stort set alle vægge åbnes op, så man får natur fra alle sider. Foto: Jonathan Møller Nielsen

- Det er meget fedt, at der er mulighed for at bygge det på den måde, man selv kan lide, at den ser ud på. Hvis man er til det meget komfortable, kan man lukke helt til og ligge meget isoleret, og hvis man gerne vil have noget vind i håret og udsigt, så kan du bare åbne, siger Anne Le Fevre.

Annonce

Flere år undervejs

Fem af de 19 nye shelterpladser på Fyn ligger i Middelfart Kommune (se de blå markeringer på kortet). De i alt 48 sheltere er arkitekttegnede og er bygget af egetræ. Sammen med de sydfynske sheltere fra 2015 er hele Fyns kystlinje nu strøet med sheltere.


Der er enorm efterspørgsel på friluftsliv lige nu, og corona har ikke gjort det mindre.

Kent Kobberø Rasmussen, Middelfart Kommune


Processen med at få etableret dem har kostet 9,7 millioner kroner og er finansieret af kommunerne samt LAG- og fondsmidler. Projektet har været flere år undervejs. Det har krævet tid at få dispensation for kystbeskyttelsesreglerne, fortæller Kent Kobberø Rasmussen fra Middelfart Kommunes natur- og miljøafdeling.

Der er stadig ansøgninger, der ikke er afklaret, så derfor er der også udsigt til at fem til ti ekstra shelterpladser kan være på vej på Fyn i løbet af det kommende år.

Men nu er de første 19 pladser klar til brug hen over sommeren, og det er lidt et held på en ellers dyster baggrund, fortæller Kent Kobberø Rasmussen.

- Der er enorm efterspørgsel på friluftsliv lige nu, og corona har ikke gjort det mindre.

- Det er heldigt, efter man efter sådan en krise, hvor folk har skullet være hjemme, nu kan åbne for så mange pladser og give mulighed for at overnatte i det fri herhjemme i Danmark, siger han.

Annonce

Booking giver sikkerhed

De tre venner fra Vejle, der har prøvet shelterpladsen ved Føns Vig af, synes, det er en god ide, at man med de blå støttepunkter har gjort en indsats for at gøre naturen mere tilgængelig.

- Det er da vildt fedt. Vi er sådan nogle, der har turet op og ned ad Hærvejen. Så det er bare oplagt og indbyder til, at man tager på flere dages tur, siger Anne Le Fevre.

Christopher Meldgaard Nielsen (tv), Steffen Jarl (midten) og Anne Le Fevre (th) fra Vejle var blevet inviteret til at prøve en af de fem nye shelterpladser på Nordvestfyn. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Steffen Jarl er enig. Han har ofte overnattet i det fri i Jylland, men han har ikke hidtil gjort det på Fyn, fordi det har været svært at finde de oplagte muligheder. På trods af at han gerne ville, fortæller han.

- Det er noget, jeg har haft i tankerne i nogle år, men det er nu her, det bliver muligt, siger Steffen Jarl.

De nye shelter skal bookes på www.bookenshelter.dk. Det koster 30 kroner per overnattende gæst. I friluftskredse er bookinger noget, der godt kan dele vandene, men de tre venner mener, at det er en god løsning.

- Jeg synes egentlig, det er meget smart. Man hører lidt om dem, der har været ude og vandre 30 km med oppakning og har sat sin lid til en shelter, og så er der bare parkeret børnefamilier med biler, der er kørt helt op til sheltersne.

- Så på den måde giver det en tryghed at vide, der er noget at komme til, siger Anne Le Fevre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Sådan får du dit budskab ud: Avisen inviterer igen til skrivekursus i byrådssalen - nu med en nyhed

Annonce