Annonce
Melfar Posten

Lisbeth har fundet nye veje

Det er 16 år siden, Lisbeth Vognsen udgav en lokalhistorisk bog med historierne om alle vejene i det, der dengang var Middelfart Kommune. Nu har hun opdateret bogen i en helt ny udgave, for der er kommet mange nye veje til området siden 2003.
Annonce

Middelfart: Storebæltsvænget hedder stadig det samme, som da Lisbeth Vognsen i 2003 udgav sin første lokalhistoriske bog med fortællinger om alle de veje, der fandtes i den daværende Middelfart Kommune. Og det er også fortsat her, hun selv har adresse.

Vejen er naturligvis med i den opdaterede version af "Middelfarts veje", som lokale Lisbeth Vognsen sender på gaden med en reception i Middelfart Byarkiv 10. december. Bogen har fået tilført alle de nye veje, der er kommet til, siden Lisbeth Vognsen udgav bogen første gang.

- Der er sket rigtigt meget i såvel Strib som Skrillinge. Og der er historier om hvert enkelt vejnavn, fortæller forfatteren, der i en alder af 70 år bruger en del af sin fritid på Middelfart Byarkiv.

- Og det har været en stor fordel med hensyn til at finde oplysninger og scanne billeder ind, fortæller Lisbeth Vognsen.

Lisbeth Vognsen

70 år.

Forfatter til bogen Middelfarts veje, der nu udkommer i en opdateret version.

Tidligere lærer på Vestre Skole og Lillebæltskolen.

Har boet i Middelfart, siden hun var seks år gammel.

Datter af pastor Niels Emil Jensen, der havde sit virke i Middelfart og som var med til at danne det nuværende Marsvinelaug.

Frivillig på Middelfart Byarkiv og forfatter til flere lokalhistoriske artikler i Vends Årbog

Annonce

Sat i gang af skoleprojekt

Lisbeth Vognsen har arbejdet som skolelærer, og det var en undervisningsopgave til eleverne, der vakte hendes lokalhistoriske interesse.

Hun fandt nemlig på at sende sine elever ud for at tage billeder af byens veje og beskrive, hvad de kunne finde ud af.

- Det var tilbage omkring år 2000, og herefter tænkte jeg, at det kunne være sjovt at komme hele vejen rundt, siger Lisbeth Vognsen.

Bogen fra dengang er for længst udsolgt, og siden er hun flere gange blevet opfordret til at skrive en fortsættelse. Men det er et stort og metodisk stykke arbejde at tage fat på, så Lisbeth har taget et langt tilløb.

- Jeg møder indimellem en dame her fra kvarteret, der plejer at spørge mig, hvornår jeg laver en ny udgave af bogen. Sådan har det været i flere år, og derfor skal hun også have et eksemplar, når den kommer fra trykkeriet, siger Lisbeth Vognsen.

Hun har arbejdet på den nye udgave af "Middelfarts veje" de seneste fire år.

Indimellem har der også været tid til at skrive lokalhistorie til Vends Årbog, hvor hun endda har en historie med i årets udgave.

Annonce

Ny lærdom om gamle dage

Lisbeth Vognsen har blandt andet brugt tidligere værker til at finde informationer om de veje, hun skulle beskrive. Ikke mindst Aage Petersens bøger har givet hende viden.

- Jeg har også fået nogle rettelser med i forhold til den første bog, fordi jeg har fået nogle henvendelser fra folk, der har læst den første udgave. Det er sjovt at arbejde med, når man lige finder den brik, der mangler, for at forstå en sammenhæng. Eksempelvis har jeg - via vejnavnene - fundet ud af, at der fandtes en stor jødisk menighed i Middelfart, men at de hørte til i Fredericia i forhold til kirken, siger hun.

Storebæltsvænget

Storebæltsvænget, hvor forfatter Lisbeth Vognsen bor, er naturligvis også med i bogen Middelfart Veje.

Her står der: I Ø-kvarteret på den anden side af banelinien har vængerne fået navne efter de farvande, der ligger mellem øerne.

Vejen kunne også passende have heddet Abildgårdsvænget, da der på Storebæltsvængets jord lå en gård ved navn Abildgården. Som navnet siger, hørte der en frugtplantage til gården. Der var også på et tidspunkt rideskole. Da gården skulle nedrives for at give plads til udstykning, blev gården i stedet brændt af som øvelse for brandvæsenet.

Annonce

Et lokalt opslagsværk - på papir

Bogen trykkes i 500 eksemplarer og kommer til at koste 180 kroner. Den kan købes i Café Inga på Middelfart Museum og hos Bog & Idé i Middelfart - samt hos Lisbeth Vognsen selv.

Men man skal have fat i et papireksemplar, hvis man vil læse med. For bogen udgives ikke digitalt.

- Jeg har selvfølgelig alle filerne, men jeg synes, at den skal fungere som et opslagsværk på papir, siger Lisbeth Vognsen.

Hun har været frivillig i byarkivet de seneste otte år, og hun nyder at kende sin by indgående. En viden, hun benytter til at lave opgaver til skole-elever og være guide for skolebørn i Henner Friisers Hus.

På samme måde, som da hun fandt på at give sine elever i skolen opgaven med at beskrive Middelfarts veje - og fik vakt sin egen nysgerrighed til live.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce