Annonce
Melfar Posten

Må du lovligt vaske bil i indkørslen eller på villavej?

Når vejret er lettere overskyet, er forholdene perfekte til bilvask. Men må du overhovedet vaske bilen på egen grund? Foto: Lisbeth Holten
Hvis vejret er godt, må du så vaske din bil på egen grund? Svaret får du her.
Annonce

Vaskeri: Når vejret er lunt og en smule overskyet, er det perfekt at trække i arbejdstøjet og vaske bilen. Men så rejser spørgsmålet sig: Er det tilladt at vaske bilen på egen grund frem for at køre i en vaskehal?

Der er i dansk lovgivning ikke noget til hinder for, at du vasker din bil på egen grund eller på den vej, du bor på. Men du skal være opmærksom på, at der i områdets lokalplan eller tinglyste servitutter kan gemme sig et forbud mod bilvask. Det kan for eksempel være for at undgå forurening af et nærliggende vandløb eller en sø, hvor eventuelle kemikalierester i spildevandet fra bilvask kan gøre skade.

Det er især udledning af sæbe, tjærestoffer og tungmetaller til kloaksystemet, der kan udgøre et problem.

I Sverige kan det koste 10.000 kroner at overtræde et forbud mod at vaske sin bil i indkørslen. Forbuddet blev i sin tid indført efter at undersøgelse dokumenterede, at der hvert år udledes 5,5 ton tungmetaller, 2000 ton olie og 5000 ton affedtningsmiddel, autoshampoo og voks i vandløb og videre ud i naturen.

Selvom lovgivningen ikke går så vidt i Danmark, har der gennem tiden været flere forsøg på at forbyde bilvask på villaveje. I 2015 foreslog Danmarks Naturfredningsforening at forbyde bilvask for at skåne miljøet, men det blev pure afvist af Miljøstyrelsen.

Argumentationen mod et forbud lød, at bilejernes vaner allerede har ændret sig meget til det positive, da danskerne generelt er blevet tilbageholdende med at hælde maling og kemikalier i kloakken.

Bolius

Bolius - Boligejernes Videncenter er ejet af Realdania.

Bolius er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål at formidle viden til boligejerne. Bolius sælger ikke produkter eller tjenester.

Annonce

Oplysningskampagner

I Vejle Kommune og Aalborg Kommune har man i stedet for et forbud forsøgt sig med oplysningskampagne mod bilvask på private villaveje. I Aalborg Kommune udgør kloakseparering et problem, da spildevand fra privates bilvask via regnvandsafløb ofte ender urenset i naturen. Kommunen skønnede i 2016, at der alene i Aalborg Kommune årligt løber 20.000 kubikmeter urenset vand fra manuel bilvask ud i naturen.

Bilejernes organisation FDM mener, at biler som hovedregel skal vaskes i vaskehal. Ved bilvask i vaskehal er vandforbruget typisk mindre end ved håndvask, og det er desuden lettere at kontrollere spildevandet ved vask i vaskemaskine. De fleste vaskehaller er i dag udstyret med lamelbørster af skum frem for tidligere, hvor man brugte nylonbørster, der af mange bilejere blev kendt for at ridse billakken unødigt meget.

Vælger du alligevel at vaske bilen hjemme, anbefaler FDM, at du holder dig til miljøvenlige produkter, når du vælger shampoo, fælgrens og voks.

FDM's vaskeråd

Vælg altid den billigste vask og spar undervognsvasken væk.

Afsæt en time til at vaske bilen ved håndkraft to til fire gange om året.

Det er nok at vaske bilen en gang om måneden.

Anskaf en mikrofibersvamp - alternativt en langskaftet blød børste, så du undgår at trykke for hårdt.

Brug autoshampoo til bilen.

Lakforsegling bør ske ved håndkraft minimum en gang om året - vaskehallens forsegler kommer ikke ind i krogene.

Et mikrofiberhåndklæde er godt til at tørre bilen med efter vasken.

Overvej at håndvaske bilen på de såkaldte puslepladser med miljøsikret afløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mød The Potmaster på Clay

Melfar Posten

KulturØen hylder Nat King Cole

Melfar Posten

Julekoncert i Gelsted Kirke

Annonce