Annonce
Melfar Posten

Mød familien - tilbageflyttere står bag populær julelade i Føns

Svend Tuxen Back, syv år, glæder sig til julemarkedet i familiens lade og har travlt med perlepladekreationerne. Han får hjælp af søstrene Anna, otte år, og Ellen, tre år. Foto: Daniel Kofoed.

Familien Tuxen Back står bag julemarkedet i Føns, der samler de lokale, kreative hjerner og samtidig trækker folk fra store dele af Vestfyn og længere væk til den lille landsby. Bag markedet står en familie i tre generationer.

Annonce

Føns: Syvårige Svend Tuxen Back er dybt koncentreret med fingrene begravet i skålen med de røde perler.

Hurtigt støder de to søskende Anna på otte år og Ellen på tre til.

De vil også lave perleplader.

Udenfor er farfar Esben og far Ole i fuld gang med at støbe julemænd på lysholdere.

Der er dømt familieforberedelse i Føns. Forberedelse til et af årets store højdepunkter: Det årlige julemarked i familiens lade.

Og der er få dage til, at forventet 600-700 kommer til julemarkedet, som Familien Tuxen Back afholder for tredje gang.

- Det er 3,5 år siden, vi sad og talte en aften om, at det kunne være hyggeligt at lave et julemarked sammen med gode venner fra Føns, fortæller mor Stine Tuxen.

- Det er så tredje år, vi holder julemarkedet, efter vi købte huset for seks år siden, hvor der var den store lade til. Vi godt vidste, vi ville bruge laden til et eller andet på et tidspunkt. Vi vil gerne have et sted, hvor vi kan iværksætte de idéer, vi løbende får, supplerer hun.

Esben (t.v.) og Ole Back, far og søn, bor få meter fra hinanden og klarer støbningen af lysholdere over en fyraftensøl. De sælger små nissemænd støbt på lysholdere til familiens julemarked i laden, mens andre kreative mennesker fra Føns sælger alt fra lys til genbrugslamper. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce

Lokale iværksættere bakker op

Hele familien bakker op om projektet.

Syvårige Svend har i hvert fald allerede en mindre kollektion af færdige perleplader klar til salg. Sidste år tjente han 600 kroner på perlekreationer og brugt legetøj.

Mor Stine fortæller, at familien tænker jul det meste af året. Ikke mindst de seneste uger, hvor 24 udvalgte stadeholdere står klar i laden lørdag og søndag.

- Vi har fået utrolig mange henvendelser fra folk, der gerne vil være med, men jeg har været nødt til at sige nej til en del, siger Stine Tuxen.

De fleste bag boderne er lokale, og der vil også være flere arbejdende værksteder:

- Vi har utrolig mange iværksættere i Føns. Mange er gode til at lave noget. Nogen har blandt andet et lysstøberi, hvor man laver flotte lys, de kommer med. Nogle strikker og laver flotte trøjer, strømper og huer, siger Stine Tuxen.

Hun tilføjer, at der også er trædesign og lamper lavet af genbrugsmaterialer - blandt andet gamle fotoapparater.

Der er gang i perleproduktionen i familiens køkken i Føns. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce

Fra København til Føns

Lyseholdere til juletræet støbt med nisser på står svigerfar Esben Back for.

Svigerfamilien bor på den modsatte side af gaden, og der er gang i produktionen den dag, avisen møder familien.

Forklaringen på, hvorfor familien er tosset med jul, er ifølge Esben Back klar.

- Gu' kan vi da lide jul. Hvem kan ikke det, spørger han retorisk, inden han og sønnen Ole Back fortsætter med støbningen over et gasblus og en tår juleøl.

Stine Tuxen fortæller, at der plejer at komme gæster fra det meste af Vestfyn og længere væk til julemarkedet, der efterhånden har udviklet sig til en fast tradition.

- Julemarkedet er helt sikkert kommet for at blive. Vi kan rigtig godt lide at holde julemarkedet. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er blevet en fast tradition, understreger Stine Tuxen, der indskyder, at det hele startede med, at familien havde noget julepynt og andet i overskud, de ville sælge - og så har det ellers udviklet sig skridt for skridt.

Stine Tuxen arbejder til daglig som socialrådgiver, mens manden Ole Back er farmaceut ansat i et medicinalfirma. Derudover er han formand for det prisbelønnende Føns Nærvarme.

Udover familiesammenholdet er julemarkedet sat i verden for at styrke fællesskabet i Føns. Landsbyen, som Ole Back flyttede tilbage til for seks år siden.

- Min mand er opvokset i Føns, og vi har købt huset lige overfor hans forældre. Vi har været i København i 12-13 år, og vi er vendt tilbage. Vi vil rigtig gerne tæt på familie og naturen og bo i et hus, hvor man har muligheden for at lave sådan noget som det her, fortæller Stine Tuxen, der oprindeligt er fra Middelfart.

Der er julemarked i familiens lade:


  • 24. november fra klokken 10 til 16.
  • 25. november fra klokken 10 til 15.
  • Adressen er: Fønsvej 10, Nørre Aaby.
Der er masser af julemarkeder i Middelfart Kommune. Familien Tuxen Back står bag et af dem - og det er alle tre generationer, der er i gang med forberedelserne. Foto: Daniel Kofoed.
Julehjerter- og stjerner klar til salg. Sidste år tjente børnene gode lommepenge på brugt legetøj og perlekreationer. Foto: Daniel Kofoed.
Nissemænd på en lysholder. Det har farfar Esben Back lavet i adskillige år, og her er en lille samling klar til weekendens marked. Foto: Daniel Kofoed.
Julemarkedet i Føns i 2017, hvor der var travlt i laden. Arkivfoto: Mia Harm Madsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mød The Potmaster på Clay

Melfar Posten

KulturØen hylder Nat King Cole

Melfar Posten

Julekoncert i Gelsted Kirke

Annonce