Annonce
Melfar Posten

Mere end brikker: Skoleskak fejrede 50 år og stærkt sammenhold

John Dahlberg (t.v.) sammen med sin tidligere elev, Henrik Vorager. De var Henrik Vorager, der i 5. klasse havde spurgt John Dahlberg, om de ikke skulle starte noget skoleskak, og det syntes den unge lærer var en god idé. Det viste sig at blive meget populært, og klubben lever stadig i bedste velgående. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Nørre Aaby: I 1969 kom en dreng fra 5. klasse på Nørre Aaby Skole hen og spurgte den unge lære, John, om de ikke kunne starte noget med skoleskak. Det kunne de da godt, syntes John.

Eleven, Henrik Vorager, vidste godt, at det var John Dahlberg, han skulle have fat på, hvis der skulle sættes gang i noget, og det blev der. I går, 50 år senere, var den tidligere lærer og den nu meget voksne skoleelev igen samlet. Sammen med en helt masse andre mennesker, for spørgsmålet til læreren den gang for 50 år siden gjorde, at mange, mange andre børn igennem tiden har haft glæde af at lære og spille skak. At deltage i turneringer. At være på skakture sammen til Sverige. At hive store pokaler med hjem derfra. Men ikke mindst at have lært hinanden at kende. For skak kan mange ting. Mest af alt skabe sammenhold.

Det fornemmede man tydeligt, da Nørre Aaby Juniorskakklub lørdag formiddag fejrede sine første 50 år.

En helt central figur var naturligvis John Dahlberg, som mange af de tidligere skakspillere takkede i taler og fremhævede for sit gode arbejde som formand for klubben gennem mange år.

Nuværende og tidligere borgmester tog sig et slag kæmpe-skak i skolegården. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Vidste intet om skak

John Dahlberg var en populær lærer. Han havde gang i flere projekter på én gang. Lige fra forskellige slags sport og så til skak.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen var mødt op og var dagens første taler ved de lange borde, der var stillet op.

- John vidste ikke noget om skak, da han sagde ja til dette, forklarede borgmesteren.

- Det gør jeg stadig ikke, sagde hovedpersonen selv med et skævt smil.

Annonce

Kæmpe-skak

I dagens anledning blev et kæmpe skakspil i skolens gård indviet, og nuværende og tidligere borgmester tog sig et spil i alles påsyn. En fremmødt sagde med med spøg i stemmen, at det da måtte være rart for dem at have så mange brikker at rykke med for en gangs skyld. Det lod de to socialdemokrater sig ikke mærke med og gik i gang med at spille.

Og det gjorde de, indtil de havde spillet sig op i en krog og måtte opgive for at komme ind til langbordene med kaffe og rundstykker.

En hel sal af nuværende og tidligere medlemmer af skakklubben var mødt op til dagens fejring. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Husker dem alle

Skoleskak i Nørre Aaby er stadig en stor ting. Omkring 50-60 børn er tilknyttet klubben, og John Dahlberg er stadig aktiv i klubben. Både som kasserer og som lærer, hvor han er til stede ved spilleaftenerne hver torsdag samt en gang om ugen i skolens timer.

- Jeg kan huske alle børnene, der har været igennem her i de 50 år, siger han og kigger rundt og begynder at remse navnene op på mange af dem.

- Jeg har aldrig været så god til navne, men jeg kan huske hvilke tricks, de har lavet på mig, siger han og griner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Sådan får du dit budskab ud: Avisen inviterer igen til skrivekursus i byrådssalen - nu med en nyhed

Annonce