Annonce
Melfar Posten

Middelfart bedst til nabohjælp: Mange nabohjælpere og få indbrud i 2020

Antallet af indbrud er faldet markant i Middelfart Kommune. Arkivfoto: Morten Dueholm
Middelfart er den kommune på Fyn, hvor den største andel af borgere i kommunen har tilmeldt sig nabohjælp. Samtidig falder antallet af indbrud i kommunen markant.

Nordvestfyn: Middelfart er den kommune på Fyn, hvor flest er gode til at hjælpe deres naboer.

Sådan ser det i hvert fald ud, hvis man kigger på, hvor mange borgere, der har tilmeldt sig Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råds ordning for nabohjælp. Ifølge tal fra februar 2021 er i alt 1538 borgere tilmeldt Nabohjælp, hvilket svarer til 39 per 1000 indbyggere i kommunen.

Der er dog stadig et godt stykke op til indehaveren af danmarksrekorden, Allerød på Nordsjælland, som har 125 nabohjælpere per 1000 indbyggere.

Og faktisk har Middelfart Kommune en helt særlig historie omkring nabohjælp. Det var nemlig i Middelfart, Trygfonden afholdt sit allerførste borgermøde om indbrudsforebyggelse og nabohjælp i 2013. Det år blev der anmeldt 395 indbrud i private beboelser i Middelfart. Det gjorde på det tidspunkt Middelfart til den kommune på Fyn, hvor der var begået næstflest indbrud - kun overgået af Odense.

Siden dengang er antallet af indbrud i Middelfart raslet nedad, og siden 2015 har antallet af indbrud ligget på 210-240 om året.

I 2020 var antallet af indbrud helt nede på 123, og Middelfart havde dermed færre indbrud end både Assens, Faaborg-Midtfyn, Nyborg og Svendborg.

Annonce

Fra web til app

Det lave tal er selvfølgelig blevet hjulpet ekstra på vej af coronasituationen, der betyder at folk generelt har været mere hjemme. Men indbrudstallene i Danmark har generelt været nedadgående de seneste ti år, så det er altså ikke alene coronasituationen, der er forklaringen på det historisk lave indbrudstal.


Det er dejligt at se, at så mange borgerne i Middelfart har taget Nabohjælp til sig. Der er ingen tvivl om, at det har en effekt.

Sarah Risbøl Jacobsen, Nabohjælp


Forskning har blandt andet vist, at aktiv nabohjælp kan være med til at forhindre op mod hvert fjerde indbrud. Derfor glæder det også Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent ved Nabohjælp, at så mange borgere i Middelfart har tilmeldt sig.

- Det er dejligt at se, at så mange borgerne i Middelfart har taget Nabohjælp til sig. Der er ingen tvivl om, at det har en effekt, siger hun.

I sommeren 2019 gik Nabohjælp fra at være en web-baseret platform til at være en app. Nabohjælpere skulle således tilmelde sig på forfra til ordningen.

I den nye app kan man danne netværk med de andre nabohjælpere, skrive og læse om advarsler i nabolaget, arrangere feriehjælp og koordinere en indsats, hvis der er tyve på spil i området.

- Med appen kan man invitere sine mest betroede naboer til at blive feriehjælpere. De får besked om, hvornår dit hus står tomt og bliver mindet om at tømme postkassen, parkere en bil i den tomme indkørsel og fylde affald i skraldespanden, mens du er væk. På den måde snyder man tyven til at tro, at der er nogen hjemme, fortæller Sarah Risbøl Jacobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Nyt vaccinationssted i Middelfart er kun for de hurtigste: - Nu har jeg ventet i 13 måneder, så lad mig vente et par uger eller tre mere

Annonce