Annonce
Melfar Posten

Momsopkrævning på affald gav stor debat: Nu forklarer kommunen sig

Middelfart Kommune må endnu ikke fjerne moms fra affaldsgebyret, selvom Landsskatteretten sidste år dømte den praksis ulovlig. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Det vakte en del harme på Facebook, da Middelfart Kommune for nylig opkrævede moms af affaldsgebyret, eftersom det i 2020 blev afgjort, at den praksis er ulovlig. Men kommunen har ikke ret til at fjerne opkrævningen endnu, lyder forklaringen.
Annonce

Nordvestfyn: Det fik en del nordvestfynske borgere til tasterne, da regningen for dagrenovation kom ind ad døren. Her skulle gebyret nemlig betales plus moms.

Men den momsopkrævning, som har været praksis i de danske kommuner i mange år, blev i november sidste år dømt som værende i strid med EU-lovgivning ved en afgørelse i Landsskatteretten. Derfor spredte der sig en undren blandt borgere på Facebook over, hvorfor der stadig blev opkrævet moms på affaldsgebyret i Middelfart.

Tirsdag har Middelfart Kommune fremlagt en forklaring på sin hjemmeside. Ifølge Middelfart Kommune bliver momsen stadig opkrævet, "fordi der ikke er såkaldt hjemmel til, at Middelfart Kommune kan fjerne momsen på affaldsgebyret", skriver kommunen på sin hjemmeside.


Vi havde simpelthen ikke set, at det ville nå at blive et issue. Men det var forkert beregnet. Vi kunne have været hurtigere. Ingen tvivl om det.

Klavs Clemens Nielsen, Affald og Genbrug


Grunden hertil er, at det kun er de kommuner, der har været med i den pågældende sag i Landsskatteretten, der lovligt kan fjerne momsen fra regningen, skriver kommunen og fortæller leder af Affald og Genbrug i Middelfart Kommune Klavs Clemens Nielsen til avisen.

- Vi må simpelthen ikke foretage os noget som helst, siger han.

Det må Middelfart Kommune først, når Skattestyrelsen er kommet med en udmelding til kommunerne, lyder det fra Klavs Clemens Nielsen.

Annonce

Erkender manglende oplysning

Hvorfor har Middelfart Kommune ikke været med til at rejse sagen?

- Det har slet ikke været en udmeldt sag. Det er der bare nogle (kommuner, red.), der har gjort. Jeg læste først om den, da den havde været i retten. Så det er slet ikke noget, som nogen har rejst sig op og bedt om i form af en samlet KL-ting eller andet, siger Klavs Clemens Nielsen, der først selv blev opmærksom på sagen, da den blev afgjort.

Når meldingen kommer, skal borgerne vel have deres penge tilbage?

- Jeg går ud fra, at der i forbindelse med den tilbagemelding, der kommer, vil være retningslinjer for, hvordan sådan en sag skal håndteres. Det ville være gætteri fra min side at fortælle, hvad det skulle være.

Kunne man ikke i forbindelse med opkrævningen have kommunikeret dette ud? Hvorfor har I ikke taget forvirringen i opløbet?

- I bagklogskabens ulideligt klare lys, kan jeg kun give dig ret. Alt andet ville jo være urimeligt, når vi nu står her og registrerer det (debatten, red.). Vi havde selvfølgelig også snakket med vores økonomiafdeling om det, hvorfra vi jo vidste, at vi skulle afvente en besked. Vi havde simpelthen ikke set, at det ville nå at blive et issue. Men det var forkert beregnet. Vi kunne have været hurtigere. Ingen tvivl om det.

Hvornår forventer du, at der kommer en udmelding fra Skattestyrelsen?

- Jeg har ingen anelse overhovedet. Der er ingen indikationer om noget som helst. Jeg kunne forestille mig, at det er en træls sag for alle implicerede og helt sikkert uden fortilfælde. Så det bliver spændende at se, hvordan det skal løses, og selvfølgelig hvordan de penge skal komme tilbage til brugerne igen, siger Klavs Clemens Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce