Annonce
Melfar Posten

Ny præst kan synge opera og har en talende mus: - Jeg er en præst, der vil det hele

Gitte Bærentsen Lorentzen er ny præst i Asperup. Hun har taget sin familie og musen Nikodemus med til Asperup. Musen kommer til at spille en stor rolle, når der er børnegudstjenester, da den spørger om alt det, børn også kan finde på at spørge om. Den nye præst taler diskret ud ad mundvigen, så musen kan få lov at stille alle sine spørgsmål. Foto: Mia Harm Madsen
Børnegudstjenester, konfliktmægling, samtaler om alt det svære, en talende mus og en evne til at synge opera. Den nye præst i Asperup og Roerslev vil favne hele livet. Både i de gode og de dårlige stunder.

Asperup: Hvad skal man vælge at blive? Præst eller operasanger? Gitte Bærentsen Lorentzen gik først musikkens vej. Med sin kraftige sangstemme havde hun først besunget de skrå brædder i ungdomsskolens musicals. Senere bestod hun optagelsesprøven til musikkonservatoriet, men fik ikke en studieplads.

Pigen fra Middelfart gik til konfirmationsforberedelser hos John Andersen, og der var noget i hans ord, der blev hos hende. En tanke slog sig ned i den unge konfirmand: Måske kunne det være fedt at blive præst?

Nu, 30 år senere, er hun netop det.

Søndag den 7. marts indsættes hun som sognepræst i Asperup og Roerslev.

Hun vender hjem til sin hjemstavn efter at have været præst i Thyregod-Vester Sogn i seks år.

Annonce

Kærligheden er vigtigst

Den nye præst i de to sogne går ind til gerningen med den holdning, at næstekærlighed er det essentielle i sit virke, og at teksterne i Biblen er "tussegamle".

- Næstekærligheden er det vigtigste for mig. Man skal møde mennesker i øjenhøjde og med respekt for den situation, de står i i livet, for vi er ikke alle det samme sted, og vi lever ikke det samme liv, siger præsten, der også gerne vil vie to mennesker af samme køn.

Gitte Bærentsen Lorentzen søgte bevidst hjem mod Middelfart. Hun kan mærke, at der er noget stærkt ved at have en hjemegn at høre til på, og derfor besluttede familien at tage hjem mod Fyn efter seks år i Thyregod. Foto: Mia Harm Madsen

- Det har jeg ikke et problem med. Men præster kan nægte at vie to mennesker af samme køn, hvis man er af den overbevisning, at kærlighed er begrænset til at være mellem mand og kvinde. Men Biblen er jo ikke en nutidig bog. Den er tussegammel, siger præsten, der alligevel læner sig specielt op ad Paulus' første brev til korintherne i Det Nye testamente, der blandet andet lyder:

Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind. Den gør intet usømmeligt, søger ikke sit eget, hidser sig ikke op, bærer ikke nag. Den finder ikke sin glæde i uretten, men glæder sig ved sandheden. Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt

Annonce

Øjne udefra

Nu skal Gitte Bærentsen Lorentzen finde sig til rette i den nye præstebolig, men mest af alt som rollen som den nye præst.

Gitte Bærentsen Lorentzen

Er 43 år og kommer oprindeligt fra Middelfart.

Er gift med Mikael, der er køkkenchef i Middelfart Sparekasse.

Sammen har de to børn, en datter på ni år og en søn på seks år.

Hun kommer fra en stilling som præst i Thyregod-Vester Pastorat.

I fritiden synger hun stadig meget, men har også spillet en del rollespil. Derfor har hun en del kostumer liggende, og hun har spillet alt fra køkkenpige til heks og elverprinsesse. Køkkenpigen er dog hendes yndlingskarakter.

Hendes telefon er altid åben. Det er den tilgang, hun har til sine sognebørn. De må komme til hende - altid.

- Ja, man må altid ringe, og hvis jeg ikke tager telefonen, så kan man bare indtale en besked, og jeg ringer tilbage så snart, jeg kan. Jeg har da været ude for, at telefonen ringede midt om natten, siger hun.

Den nye præst er et rigtigt legebarn, og derfor er musen en stor del af hendes tilgang til de yngste kirkegængere. Når hun ikke har præstekjolen på, er hun stadig til stede som præst i det, at man altid må ringe til hende - også om natten. Foto: Mia Harm Madsen

Gitte Bærentsen Lorentzen finder desuden stor glæde i at deltage i livets cyklus. Fra dåben til graven og alle de begivenheder, der finder sted ind i mellem, og som måske ikke egentlig har noget med kirken at gøre:

- En gang måtte jeg lave konfliktmægling imellem to forældre, der havde et barn, der skulle konfirmeres. Det er jo ikke noget, man får uddannelse i som præst, men det handler om, hvem man er som person: Er du interesseret i at hjælpe? Og jeg har en interesse i at hjælpe folk, og jeg oplever, at det, folk ofte har brug for, er et sæt øjne, der kan se situationen udefra. Når man ønsker det bedste for andre mennesker, så gør man det med de midler, man har, siger Gitte Bærentzen Lorentzen, der også beskriver sig selv som en præst, der vil det hele.

- Det, sognebørnene kommer med, er den livsopgave, jeg får, siger hun.

Annonce

Et legebarn

Særligt glæder Gitte Bærentsen Lorentzen sig til at lave børnegudstjenester igen.

- Som præst skal man ikke være bange for at være et legebarn. Jeg har en bamse, en stor mus, der hedder Nikodemus. I Biblen er Nikodemus ham, der stiller spørgsmål. Musen siger det, jeg tror, børnene vil spørge om. Jeg vil ikke sige, at jeg er bugtaler, men jeg taler ud af mundvigen for musen, siger Gitte Bærentsen Lorenzen og griner.

Gitte Bærentsen Lorentzen ser på Biblen som en gammel bog, der skal tolkes ind i det moderne liv, vi lever i dag. Derfor vil hun blandt andet gerne vie par af samme køn. Foto: Mia Harm Madsen

For hende er børnegudstjenesterne de gode øjeblikke, der gør, at hun også kan holde de svære øjeblikke ud. De øjeblikke, hvor hun skal begrave unge mennesker, for eksempel.

- Når jeg laver børnegudstjenester, så ved jeg, at der altid kommer et godt tidspunkt igen, siger hun.


Det, sognebørnene kommer med, er den livsopgave, jeg får.

Gitte Bærentsen Lorentzen


Annonce

Opera i kirken

Nu sidder du måske og læser dette og tænker på, om den nye præst slet ikke synger opera mere:

- Jo, jeg synger stadigvæk. Jeg bruger det til gudstjenesterne, og jeg messer til nadverne, og når jeg kan komme til det. Jeg bruger sangen så meget, som jeg kan. Men det er jo 15-20 år siden, jeg brugte min stemme professionelt, og jeg kan godt mærke, at den er blevet ældre, men jeg kan stadig lidt, siger hun.

Præsten er kun lige ankommet i Asperup og skal have flyttet ordentligt ind i præstegården. Børnene er begyndt i skole i byen, og på søndag indsættes Gitte Bærentsen Lorentzen formelt som præst i Asperup og Roerslev. Foto: Mia Harm Madsen
Nikodemus taler med en lidt høj, spørgende mussestemme, og Gitte Bærentsen Lorentzen svarer efter bedst mulig evne på de mange spørgsmål. Foto: Mia Harm Madsen
Gitte Bærentsen Lorentzen har haft sin gang i både Middelfart Ungdomsskole og Musikskole, hvor hun har brugt sin sangstemme. Nu bruger hun den mest på hobbybasis, men også i kirken. Foto: Mia Harm Madsen
Gitte Bærentsen Lorentzen er ny præst i Asperup. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

7. klasser laver rollespil

Melfar Posten

En kat på et æg, en stork og en blomsterbonde

Annonce