Annonce
Melfar Posten

Ny SSP-konsulent tager både hund og motorcykel med på job: - Jeg er ikke fan af ordet ildsjæl, for sådan en brænder i min optik ud

45-årige Ane Bender rykkede adressen med til Fyn, da hun 1. marts startede i en nyoprettet stilling som SSP-konsulent i Middelfart. Foto: Sofie Secher Karlsen
- Jeg skal være villig til at give noget af mig selv i mødet med de unge, forklarer Ane Bender om, hvorfor både motorcykel og hunden Ramon får lov at komme med hende på job som SSP-konsulent i Middelfart.
Annonce

Middelfart: - Jeg er ikke fan af ordet ildsjæl, for sådan en brænder i min optik ud.

Og det gør 45-årige Ane Bender ikke, mener hun. Hun har i mere end 18 år arbejdet for at hjælpe udsatte unge tilbage på sporet, og det arbejde har nu bragt hende til Middelfart.

1. marts startede hun i en nyoprettet stilling som SSP-konsulent, hvor hun er en del af et tre personer stort team, som hører under Ungdomsskolen. Med sig har hun både en bachelor, en diplomuddannelse, en master og sin egen måde at gøre tingene på.

- Vi snubler alle sammen. De fleste af os har folk, der hjælper os op igen. Men der er nogle enkelte, der har svært ved at rejse sig op igen, og det er vigtigt, at vi er der til at række dem en hånd, forklarer Ane Bender og tilføjer, at man ikke behøver være specielt udsat for at have brug for hjælp til at finde det næste skridt i livet.

- Og vi skal huske rummeligheden, understreger hun.

For netop rummelighed og tolerance er ord, der ifølge Ane Bender kendetegner det arbejde, hun brænder så meget for. Og i den forbindelse er det også vigtigt at snakke med den voksne generation, som er blevet lidt mindre rummelig, end den var engang.

- Måske er det fordi, vi har det så godt, som vi har det. Så bliver små problemer store. Vi bliver nødt til at give plads til, at de unge kan slå sig lidt og lade dem lære at navigere i det - selv om det kan være superirriterende, siger hun og nævner, at teenagere ofte larmer, når de er samlet, og sådan har det altid været.

Ane Bender

Ane Bender er 45 år og er oprindeligt fra Sydfyn.

Hun flyttede til Middelfart fra Laven med hunden Ramon, da hun fik jobbet som SSP-konsulent i Middelfart. Jobbet startede hun i den nyoprettede stilling 1. marts 2020.

Ane Bender har en bachelor i pædagogik, en diplomuddannelse i projektledelse og en master i ledelse og organisationspsykologi. Uddannelserne har hun taget løbende, mens hun blandt andet har været ansat på en døgninstitution på Fyn, som gadeplansmedarbejder i Århus, arbejdet med anti-radikalisering og som SSP-medarbejder i Odder.

Hun har desuden været en del af flere skibsprojekter, hvor udsatte unge sejler med ud som besætning, og i 2005 og 2006 sejlede hun med Nordkaperen.

Fritiden tilbringer Ane Bender allerhelst i naturen eller på sin motorcykel.

Annonce

Icebreakers

Trods de seneste måneders corona-nedlukning har en del af de unge i kommunen allerede mødt Ane Bender. Ofte er hun i selskab af enten en motorcykel eller hunden Ramon. Begge er vigtige redskaber, når Ane Bender skal skabe relationer til de unge.

- Jeg skal være villig til at give noget af mig selv i mødet med de unge. Ikke private ting, men ting, der er naturlige at dele, hvis man vil lære et andet menneske at kende, forklarer hun.

Derfor dukker Ane Bender ofte op på sin motorcykel, når hun skal i dialog med en gruppe drenge, mens Ramon er med, hvis hun skal tale med en gruppe piger, som måske er lidt for risikovillige.

- De fungerer som icebreakers, men er samtidig en del af mig.

Icebreakers er gode at have med, når man skal i kontakt med unge mennesker. Det samme er en god portion tålmodighed.

- De udsatte unge har ofte slået sig på en voksen før, og det tager tid at opnå en relation, så man skal være villig til at være tålmodig, forklarer Ane Bender.

Relationsarbejdet med de unge får et skub i den rigtige retning, når hun en gang om ugen er med i aftenklub et sted i kommunen. Her kan en af klubbens velkendte og vellidte voksne vise, at hende Ane ikke er så skidt endda.

Annonce

Gang i chatten

Ane Bender nåede at arbejde otte dage som SSP-konsulent i Middelfart, før corona-nedlukningen af Danmark sendte hende, kollegerne, alle de unge hjem og nærmest alle andre hjem. Hurtigt blev SSP-teamet en del af Middelfart Kommunes corona-beredskab, og siden 11. marts har Ane Bender og kollegerne derfor været forbi alle kommunens skoler og institutioner hver dag for at kigge til de unge, der samles i skolegårde og på legepladser. Og generelt har de rigtig været gode til at følge myndighedernes retningslinjer om kun mødes i mindre grupper, fortæller Ane Bender.

Samtidig har Ane Bender været en del af kommunens chatberedskab, hvor hun har hjulpet med at besvare henvendelser fra anonyme unge.

- Der har virkelig været gang i chatten. Det har bimlet og bamlet med unge mennesker, som har ondt i livet, fortæller hun og tilføjer, at hun som SSP-konsulent skal kunne begå sig i mange forskellige arenaer - fra ghettogirl til akademiker-Ane, som hun forklarer det.

- Jeg kender ikke al deres slang og har ingen problemer med at spørge "hvad betyder det der?". Men jeg skal ikke skrive som en dødssyg voksen.

Efterhånden som landet lukker op igen, vender Ane Bender og kollegerne tilbage til lidt mere almindelige arbejdsdage, som i høj grad er kendetegnet ved en ret tom kalender.

- Det er ikke meningen, at jeg skal kende dagen i morgen. Jeg skal kunne reagere på det, der sker, forklarer Ane Bender.

Trods de seneste måneders corona-nedlukning har en del af kommunens unge allerede mødt Ane Bender. Ofte er hun i selskab af enten en motorcykel eller hunden Ramon. Begge er vigtige redskaber, når Ane Bender skal skabe relationer til de unge. Foto: Sofie Secher Karlsen
Annonce

Unge voksne

Ane Bender er ikke i tvivl om, at det er blevet sværere at være ung, end det var engang.

- Vi voksne insisterer på at være unge og hippe. Hvordan skal de unge kunne lave et lille ungdomsoprør, når far allerede går i en provokerende hættetrøje og moderne sneaks? Hvordan finder man så sig selv? Det er svært at navigere i som ung, når vi voksne tror, vi er unge, til vi fylder 50, mener hun.

For Ane Bender og resten af kollegerne i SSP-teamet handler det hele om forebyggelse - både i det opsøgende arbejde, og når der skal holdes oplæg på skoler og for forældre.

Derfor er det heller ikke dem, bekymrede borgere skal ringe til, hvis de mener, en gruppe unge opfører sig uhensigtsmæssigt en fredag aften klokken 22.37.

- Så er det politiet, man skal ringe til. SSP er en samarbejdende konstellation, ikke en døgnvagt, slår Ane Bender fast.

Corona-pandemien og den medfølgende nedlukning har givet Ane Bender rig mulighed for at komme ud og lære hele kommunen og de steder, de unge opholder sig, at kende på egen hånd. Foto: Sofie Secher Karlsen
Efterhånden som landet lukker op igen, vender Ane Bender og kollegerne tilbage til lidt mere almindelige arbejdsdage, som i høj grad er kendetegnet ved en ret tom kalender.- Det er ikke meningen, at jeg skal kende dagen i morgen. Jeg skal kunne reagere på det, der sker, forklarer Ane Bender. Foto: Sofie Secher Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce