Annonce
Melfar Posten

Peters Jul og min jul - om julens traditioner, dilemmaer og kompromisser

Annonce

”Jeg glæder mig i denne tid”. Sådan lyder første sætning i bogen Peters Jul, skrevet af Johan Krohn, der er blevet en klassiker i den danske jul. Bogen udkom første gang i 1866 og selvom den omhandler julen i en borgerlig københavnsk familie for mere end 150 år siden, er bogen stadig populær. Den er også temaet for årets historiske juleudstilling på Middelfart Museum, hvor vi tager udgangspunkt i bogens afsnit om bl.a. juleforberedelser, juletræspynt og julegaver, og sammenligner det med forholdene på samme tid her i Middelfart og omegn.

Peters Jul udkom i en tid, hvor juletræsfesten stadig var en nyskabelse i den danske jul. Skikken med det pyntede træ kom fra Tyskland, og det første juletræ vi kender til i Danmark blev tændt på godset Holsteinborg på Sydsjælland i 1808. I løbet af knap 100 år spredte denne nye juletræsfest sig fra de adelige til de borgerlige miljøer og fra hovedstaden til provinsen. Omkring år 1910 var juletræet blevet en del af julefejringen hos almindelige familier over hele landet.

Peters Jul var med til at udbrede denne nye julefest og meget i bogen er, trods tidens tand, genkendeligt. Men når bogen stadig er populær skyldes det måske især, at bogen beskriver den jul vi ofte drømmer om; en jul fyldt med traditioner, juleglæde og familiehygge.

Jeg glæder mig også i denne tid, men min jul er ikke helt så ligetil som Peters Jul. I år skal vi nemlig fejre julen sammen med min side af familien, og det har ført til drøftelser mellem min mand og jeg om hvor mange gange, man kan holde juleaften. Der er der nemlig stor forskel på de juletraditioner vi har med os.

Sagen er den, at mine forældre er skilt, og selvom jeg er fyldt 50, er jeg på en måde stadig et skilsmissebarn. Det er ikke noget jeg tænker over i det daglige, men det har det med at dukke op i julen. Min barndomsjul var præget af et julekompromis, der prøvede at tilgodese alle parter. Det betød at jeg holdt juleaften mindst to, men oftest tre gange. Det kunne f.eks. være lillejuleaften hos min far, juleaften; først hos mine bedste forældre, og derefter min mors kærestes familie. Hver gang med ”hele pakken” – flæskesteg, and, rødkål, brunede kartofler, risalamande og mandelgave, med efterfølgende dans om juletræet og udpakning af julegaver. Det var hektisk, men som regel hyggeligt, og det blev en del af julens traditioner i min familie.

Derfor tænkte jeg heller ikke over det, da jeg på min mands og børns vegne takkede ja til to juleaftener i år. Lillejuleaften hos min far og juleaften hos min mor – begge gange med hele pakken. Det startede vores drøftelser, da de to juleaftener ikke faldt helt så naturligt for min mand. Han er vokset op i en familie uden ”dine, mine og vores børn”, og her holder man julefest juleaften. Punktum. Der er andre dage med julefrokoster og julehygge, men selve julefesten, med julemiddag og dans om træet hører kun til juleaften, ligesom i Peters Jul. Derfor synes han, at det er spøjst at holde to julefester og ser for sig, at juleglæden er dampet noget af juleaften, hvor den burde være størst. Det bliver heller ikke bedre af, at en stor del af gæsterne ”går igen”. Den yngste generation, i form af nevøer og niece, er nemlig også vokset op med denne dobbeltfejring, og deltager med stor begejstring i begge julefester.

Min jul er som sagt ikke helt så lige til som Peters Jul. Bogen blev også skrevet i en tid, hvor borgerskabet blomstrede op, og kernefamilien blev et forbillede. I dag er der mange andre familieformer, men idealet om en jul som Peters, uden dilemmaer og kompromisser, lever stadig.

Vi har drøftet forskellige løsninger på vores lille dilemma, og det tegner til at blive endnu et julekompromis vedrørende lillejuleaften; børnene og jeg går til julefest med min familie og min mand mødes i stedet med gamle venner. Det er et kompromis, der tager hensyn til vores forskellige opfattelser af julens traditioner og betyder, at vi kan fejre juleaften sammen med fuld damp på juleglæden.

Rigtig god jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce