Annonce
Melfar Posten

Regitze dyrker langsomme buketter ved Gelsted: En blomst tager den tid, en blomst tager

Nu begynder det for alvor at ligne noget i blomsterhaven. Inden for den næste måned nærmest eksploderer blomsterne. Da salget lige nu ikke er på sit højeste, udnytter blomsterbonden sommeren til at få tørret blomster til vinterens buketter. Foto: Mia Harm Madsen
Ting tager tid, og det må de gerne. I blomsterbonde Regitze Gaarde Bangs have hastes intet igennem. Det er hverken til gavn for hende selv eller for kunden, der køber blomsterne.

Gelsted: Blomster i haven. Blomster på loftet. Blomster i værkstedet. Sommeren er kommet til Gelsted, og haven hos blomsterbonde Regitze Gaarde Bang kvitterer med et blomsterhav.

De sidste mange måneder, ja, faktisk helt fra sidste efterår, har Regitze Gaarde Bang brugt på at forberede blomsterfloret, og nu tager det for alvor fat, og om en måneds tid topper det hele.

Men juli er en stille måned for blomsterbonden. Sommeren 2019, som var det første år, haven eksisterede i sin nuværende form, fik hun et chok. Pludselig holdt kunderne op med at købe blomster. Da det skete igen året efter, i samme uge endda, gik det op for hende, at det ikke handler om, at folk ikke vil købe blomster. De er bare på ferie. Nu er det igen højsommer, og det samme er sket i år. Men intet er spildt i blomsterhaven, for der er stadig større fester som bryllupper, men det er også et godt tidspunkt at forberede sig på vinteren, selv om den lige nu kan virke meget langt væk.

Annonce
På loftet forberedes der til vinteren. Blomsterne her skal udgøre grundlaget for vinterens salg fra haven. Foto: Mia Harm Madsen

Derfor høster hun alt det, hun ikke afsætter til salg, til at tørre. Så på rad og række på det drønvarme loft hænger de. I sirligt bundne bundter. Når de sidste blomster takker af i haven, har hun fået fyldt loftet med så mange blomster, at hun stadig kan sælge buketter af egen avl hen over vinteren. Som et kærligt og varmt sommekys fra tiden, der var.

Ikke en butik

Hvis du googler "Regitzes have", har der i søgeresultatet stået, at det var en blomsterbutik. Måske har nogle af artiklerne i denne avis også kunnet lede tankerne hen på, at der på Ludvigsgaardevej var en stor butik, når nu der var så stor en have. Men det er der ikke.


Jeg skal først høste dem, så skal de have vand, som de skal trække i mindst to timer, og så skal jeg binde dem, og jeg har kun, hvad der er i sæson.

Regitze Gaarde Bang, blomsterbonde


Haven er udelukkende produktion, og de buketter, der også bindes af blomsterbonden selv, kommer til salg andre steder. Eksempelvis på Torup Bakkegaard og i Kvickly Middelfart. Ellers laver blomsterbonden bestillingsarbejde til størrre selskaber på hoteller eller hos private.

- Nogle gange har der stået folk herude og ledt efter en blomsterbutik, og andre gange har de ringet op for at bestille en buket blomster. Nogle ville gerne have en klassisk buket med røde roser til en student, fortæller hun.

Rækkerne med stolt kavaler står foran shelteret, hvor blomsterbonden og ægtemanden sover hver nat i disse varme dage. Lige nu er blomsterne ikke ret høje. Men sidst på sæsonen strækker de sig op mod 170 cm. Foto: Mia Harm Madsen

Men den slags kan blomsterbonden ikke levere. Og slet ikke med en times varsel. For her kommer langsommeligheden og blomsternes eget liv ind i billedet.

- Jeg skal først høste dem, så skal de have vand, som de skal trække i mindst to timer, og så skal jeg binde dem, og jeg har kun, hvad der er i sæson, siger Regitze Gaarde Bang, der altså måtte skuffe kunden, der ville have røde roser.

I en spand med nyhøstede blomster fra haven hænger en gul blomst ud over kanten. Den har opgivet livet og kan derfor ikke indgå i en buket.

- Nej, jeg ville aldrig bruge den her i en buket, men det er også derfor, det tager et døgn at lave en buket blomster, for havde jeg brugt den her i en buket med blomster, jeg lige have høstet, så havde den stået og hængt sådan i buketten hjemme hos kunden, siger hun. Derfor skal alle blomster "testes af" inden de bindes og køres ud til forhandlerne.

Frøkenhattene kommer oprindeligt fra Mexico, så de kan godt tåle varmen i drivhuset, der på en hed dag opnår en næsten ulidelig temperatur. Foto: Mia Harm Madsen

Men det er altsammen en del af princippet ved at være økologisk blomsterbonde. Her lever blomsterne kun af solens varme og af sæsonens lys. Det giver en naturlig udskiftning i, hvilke blomster, der kan bindes på forskellige tider af sæsonen.

Her finder du Regitzes have

Blomsterbonde Regitze Gaarde Bang har ikke butik eller åben have, hvor man som interesseret kan komme uanmeldt forbi. Tiden går nemlig ned at luge, vande, høste, binde og meget mere.

Men du kan finde hende på hjemmesiden www.regitzeshave.dk, hvor du også finder datoer for åben have, workshops og plantesalg.

Desuden er hun aktiv på facebook og instagram.

I weekenden 31. juli/1. august er der åben have, hvor der opkræves entré.

Lige nu står riddersporerne rankt, mens frøkenhattene sveder i det lille drivhus. Flere blomster er på vej, og inden for den næste måned topper blomsterhavet.

Annonce

Bog på vej

Men det er ikke kun i haven, det hele spirer og vokser. En idé er blevet til virkelighed, og inden længe kan blomsterbonden også kalde sig forfatter.

Der er nemlig en bog på vej, som kan fungere både som en kalender for årets gang i haven, men også som en form for spirituel indsigt i både naturen, men også én selv, forklarer hun.

- Hver måned har sin egen energi, og derfor følger der en historie med til hver måned. Ud over at den beskriver, hvad man skal gøre i haven hvornår for at få mange blomster, så er det også en håndsrækning til, at man kan komme i takt med sin egen natur, og at man selv følger naturens cyklys, fortæller blomsterbonden, der har fået en kreativ veninde til at lave illustrationerne til.

Ærteblomsterne giver allerede godt i drivhuset, og der kan dagligt plukkes store buketter ind. Foto: Mia Harm Madsen

Bogen vil komme til salg på den webshop, som oprettes via hjemmesiden fra først i september. Her vil haveinteresserede også kunne bestille økologiske blomsterløg og frø fra de blomster, der dyrkes i haven.

- Jeg har altid mange idéer, så det bliver aldrig kedeligt, siger blomsterbonden med et grin.

Blomsterbonden er i gang det meste af året for at kunne opnå en have med et blomsterflor, som det ses her.  Riddersporerne på dette foto er sået i efteråret. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Melfar Posten

Med smørrebrød til: Frokostjazz på Lillebæltværftet

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Se billederne: Historiske sejlskibe sluttede kapsejladsen af i Middelfart

Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mystik om grundstødt båd: Hvem ejer den?

Melfar Posten

Både for piger og drenge: Prøv amerikansk fodbold i sommerferien

Melfar Posten

Lokalredaktør i kommentar: Snart skal vi igen hylde handelslivet ved Byens Bedste

Melfar Posten

Ungdommens klimakamp

Melfar Posten

Se marsvin eller sæler: Endnu en havkajaktur ved Båring Vig

Melfar Posten

Da coronakrisen lukkede Mettes klinik, greb hun malerpenslen: - Det har betydet, at jeg er kommet ud på den anden side

Melfar Posten

Naturen under vandet: Tag på snorkeltur ved Kongebro Havn

Melfar Posten

Trucks og antikviteter: Omrejsende loppemarked og street food gæster Middelfart i august

Melfar Posten

Mens de gamle skuder ligger i havnen: Kom til musik på værftet

Melfar Posten

For fjerde gang denne sommer: Badning frarådes ved populære strande

Melfar Posten

Læser undrer sig over, at turister vises hen til Middelfart Sparekasse: - Hvor er der skilte til de andre pengeinstitutter?

Melfar Posten

Sluttede med udstilling: Små elever havde biodiversitet på skemaet

Melfar Posten

13 nye navne er på listen: Socialdemokratiet er klar med kandidaterne til kommunalvalget

Melfar Posten

Læsere er trætte af 'møg-indkørsel' ved butikscenter: Både kommunen og ejeren peger på hinanden

Melfar Posten

Med diverse kunstnere: Åbent hus på Lillebæltværftet

Melfar Posten

Regitze dyrker langsomme buketter ved Gelsted: En blomst tager den tid, en blomst tager

Melfar Posten

Blomsterbondens gør-det-selv-råd: Sådan binder du din egen buket

Melfar Posten

Dennis har solgt vin i Middelfart i 20 år: - Den her by kommer jeg nok aldrig fra

Melfar Posten

Efter rådhusdrama: Borgerservice rykker tilbage til Nytorv

Melfar Posten

Med internationale dansere: Verdensballetten kommer til Hindsgavl Slot

Melfar Posten

Ny skønhedsklinik med botox er åbnet i Middelfart: Maibritt tilbyder fylde til læberne og fjernelse af rynker

Annonce