Annonce
Melfar Posten

Ria tager genbrug alvorligt: Strikketøjet er af plastic

Et helt sæt tøj er det levet til af de brugte plasticposer. Ria Mathiassen tager dog kun plastictøjet på det festlige lejligheder, hvor det kan passe at komme klædt i den lidt skøre mundering. Hendes plasticstrikketøj er ofte i røde farver, og det er fordi, hun ofte er kunde i boghandelen. Foto: Mia Harm Madsen
78-årige Ria Mathiassen har fundet sig en hobby, der er lidt anderledes end de flestes. Hun samler plasticposer, klipper dem op til garn og strikker af det.
Annonce

Ejby: Strikkegrej og plastikposer er umiddelbart to vidt forskellige ting, men Ria Mathiassen fra Ejby har en opskrift på, hvordan lige netop de to ting kan føres sammen. Størstedelen af hendes fritid går med at strikke og hækle tøj, tilbehør og pynteting. Det bliver dog ikke gjort på den helt traditionelle måde. Ria Mathiassen har nemlig valgt at bytte det ganske almindelige garn ud med plastik.

- For nogle år siden var jeg på et højskolekursus, hvor jeg lavede en strikket pose til min telefon ud af plastik. Der var rigtig mange, som beundrede den. Engang da min mand var på sygehuset, havde han ikke nogen taske med, og han lånte derfor min telefonpose. Posen har jeg stadig, og jeg bruger den ofte, siger hun.

Til at starte med var det Ria Mathiassens mor, der gav hende inspiration til at starte på de kreative projekter.

- Min mor syede selv bæreposer af gamle mælkeposer. Det er hende, jeg har det efter. Hun har lært mig at strikke og hækle.

Her i marts stødte Ria Mathiassen på en artikel, der handlede om en dame i USA, som havde strikket sit helt eget tøj ud af plastik. Ria Mathiassen blev så bidt af artiklen, at hun selv vidste, at hun skulle i gang. - Til at starte med klipper jeg både hanken og bunden af en gammel plastikpose, så jeg får et rør. Derefter klipper jeg plastikrøret i en lang strimmel. Plastikstrimlen vikler jeg om et paprør. Når jeg strikker tøjet, følger jeg ikke nogen opskrift, så jeg må bare håbe på, at tøjet passer, siger hun.

Der kan blive mange meter ud af en plasticpose, når den klippes op i en strimmel på halvanden centimeter. Foto;: Mia Harm Madsen
Annonce

Vandrende reklamesøjle

Ria Mathiassen har indtil videre brugt et halvt år på at strikke en bluse og en nederdel af 50 plastikposer. Gennem tiden har hun også lavet julepynt, lysestager, dækkeservietter og meget mere.

Ria Mathiassen samler på poser, og hun har masser af dem på lager, fra alle mulige forskellige steder og forretninger.

- Meget af mit tøj er rødt, fordi jeg handler meget i boghandleren. Det er altså nogle af de gode poser. Nogle gange betragter jeg mig selv som en reklamesøjle, siger hun og peger på striber i tøjet, der har de genkendelige farver fra både Netto og Rema. Udover boghandlerens poser er Ria Mathiassen også meget glad for sukkerrørsposer og poserne fra grøntafdelingen. Tyndere poser er de bedste, hvis tingene skal være af blødt materiale. Hvis materialet er for stift, bruger hun enten kartoffelmel eller talkum til at blødgøre det.

- En dag opfordrede nogle mænd mig til at lave en badedragt eller en bikini ud af poserne fra grøntafdelingen. De mente altså, at mit badetøj vil blive gennemsigtigt. Jeg måtte dog konstatere, at poser fra grøntafdelingen ikke bliver gennemsigtige, når man strikker med dem.

Annonce

Præsten tager billeder

Ria Mathiassen synes, at det er meget afslappende at strikke. Hun strikker både derhjemme foran fjernsynet og i forskellige strikkeklubber.

Hun strikker tøjet for sin egen fornøjelse, men elsker at vise det frem til alle og enhver.

- Jeg har gået mannequin mange forskellige steder. Engang da jeg var i tøjbutikken Susanne M, var der en kvinde, der udbrød: “Hold da op! Det er genbrug”. Både mænd og kvinder er meget imponeret over mit tøj. Mine veninder og endda præsten har taget billeder af mig med tøjet på. Ria Mathiassen går ikke med tøjet til hverdag, men har det på hvis den helt rette begivenhed kommer.

- Mine børnebørn synes, at mit tøj er sjovt, så det kan godt være, at jeg snart skal have det på til familiefødselsdag.

Næste projekt er en sommerplastichat, der passer til kjolen. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Brug plastik til noget aktivt

I hjemmet hos Ria Mathiassen bliver der tænkt meget over miljøet.

- Det er rigtig ærgerligt, at plastik kan skade naturen så meget, og dyr kan i værste tilfælde dø af det, men vi kan jo heller ikke undvære det helt. Derfor er det godt at bruge plastik til noget aktivt. I stedet for at smide plastikken væk, kan vi altså bruge det på denne her måde, som jeg gør. Derudover køber vi altid kun stofposer og sorterer plastikken i hård - og blød plast.

Den nye hobby får Ria Mathiassen masser af tid til at gå med - ud over de andre ting, hun render og laver. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Det næste projekt

- Mit næste projekt er at hækle en hat, som jeg allerede er gået i gang med. Indtil videre har jeg trævlet den op tre gange, men jeg tror på, at det lykkes!

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Tip fra bib: Dejlige Danmark

Annonce