Annonce
Melfar Posten

Runder 80 år og stadig aktiv: Kom tæt på gymnastikhelten Helge

Gymnastikhelten Helge Iversen fra Harndrup har haft en finger med i en hel masse i lokalområdet gennem årene. Som gymnast, underviser, revyskuespiller og aktiv for at få hallen i Brenderup opført. Lørdag fylder han 80 år. Foto: Daniel Kofoed.

Gymnastikken har bragt Helge Iversen fra Harndrup det meste af verden rundt. Selv glæder han sig mest over de små sejre, gymnasterne i klubben har haft. Og så har gymnastikken reddet ham op af et stort sort hul. Lørdag fylder han 80 år. Vi tegner et portræt af gymnastikhelten Helge.

Annonce

Harndrup: Man hører og ser det tydeligt, når han bladrer i fotoalbummer, og når man nærstuderer, hvad der hænger på væggene i det lille kontor i parcelhuset i Harndrup, hvor Helge Iversen bor med sin kone Lisbeth.

En god håndfuld pokaler i det ene hjørne. Noget japansk skrift på væggen bag døren. Og masser af fotos, papirer og mapper, der dokumenterer et langt og aktivt liv. Både indenfor foreningslivets verden. Men også på det personlige plan.

Helge Iversen fra Harndrup fylder på lørdag 80 år.

Han er et fyrtårn indenfor gymnastikkens verden, og så har han sat markante aftryk på lokalsamfundet.

Men på trods af, at gymnastikken har bragt ham rundt i store dele af verden, så er det de små oplevelser med gymnasterne, der har gjort størst indtryk på den snart 80-årige, der fortsat er aktiv - blandt andet som instruktør for holdet 60+ i Brenderup Aktivitetscenter og to øvrige hold.

- Jeg har haft de største oplevelser i forbindelse med opvisninger, hvor mine gymnaster har gjort det så godt, at man næsten kommer til at græde, hvis de gør det smukt. Det er noget af det bedste, jeg har oplevet, fortæller Helge Iversen, der næsten får en klump i halsen, når han ser tilbage på de mange forskellige gymnaster, han har trænet.

- Og når jeg tænker tilbage, er det de venskaber, der er opstået. Det er ikke et øjebliks oplevelse - det er et langt liv, uddyber han.

Helges blå bog

Helge Iversen, bor i Harndrup med sine kone Lisbeth.Født i 1938. Har fem børn, tre bosat i Brenderup, to i Odense: Mette Sabro, Pia Iversen, Tine Iversen, Malene Iversen og Rikke Iversen. Derudover 12 børnebørn.

1962: Lærer på Fjelsted Harndrup Skole.

1971-72: Læste idræt på Odense Universitet.

1972: Fjelsted Harndrup Skole.

1974: Underviser i rytmisk gymnastik på Danmarks Lærerhøjskole, Odense Seminarium, Odense Universitet med nedsat timetal på Fjelsted Harndrup Skole.

1979: Fjelsted Harndrup Skole, underviste øvrige steder i kortere perioder.

1979-1981: Underviste repræsentationsholdet i fritiden.

1987: Underviste et hold til Gymnaestradaen i Herning. Holdet bestod af gymnaster fra Fyn og Jylland og blev kaldt GYS. Det varede i 17 år, og de rejste rundt i store dele af verden.

1995: Blev sygemeldt med depression og pensioneret året efter.

1999: Var med til at opføre hallen i Brenderup, der i dag hedder Brenderup Aktivitetscenter.

2016: Kåret til årets frivillige idrætsleder på Fyn. Stoppede samme år som formand for gymnastikforeningen i Fjelsted Harndrup.

Er i dag frivillig mentor for flere syriske flygtninge og underviser hold for 60+ i Brenderup Aktivitetscenter.

Gymnastikhelten Helge Iversen fra Harndrup har haft en finger med i en hel masse i lokalområdet gennem årene. Som gymnast, underviser, revyskuespiller og aktiv for at få hallen i Brenderup opført. Lørdag fylder han 80 år. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce

Hele vejen rundt

Helge Iversen kom til Harndrup med sin kone Lisbeth i 1962, hvor han blev gymnastiklærer på Fjelsted Harndrup Skole.

I 1981 blev en formand for bestyrelsen i Gymnastikforeningen Fjelsted Harndrup, hvor han har siddet med indtil 2016, hvor han samtidig blev kåret til årets frivillige idrætsleder på hele Fyn.

I slutningen af 1980'erne blev han instruktør for et hold, der deltog i den såkaldte Gymnaestradaen, verdens største internationale gymnastikstævne, der dengang fandt sted i Herning.

Det bragte ham og opvisningsholdet de kommende mange år flere gange til Israel, Guatemala, Japan og en række andre lande.

- Vi kom hele verden rundt. Vi kom aldrig til Australien eller Antarktis, men alle andre verdensdele nåede vi. Samtidig har jeg hele tiden haft gymnastikhold hjemme i Fjelsted Harndrup - også i fritiden, understreger ildsjælen, der derudover har været aktiv revyskuespiller i lokalområdet i en årrække.

Det er ikke kun en masse lokale og gymnaster på landsplan, der har været under Helge Iversens kyndige vejledning. Også en del undervisere har han haft under sine vinger, da han udover jobbet som folkeskolelærer i Fjelsted Harndrup har undervist i idræt og rytmisk gymnastik på Odense Universitet, Danmarks Lærerhøjskole og Odense Seminarium.

Også opførelsen af Brenderup Aktivitetscenter i 1999 kan tilskrives noget af ildsjælens frivillige arbejde, og Gymnastikforeningen Fjelsted Harndrup, som Helge Iversen var med til at starte op, kan give ham en stor del af æren for, at foreningen i dag har over 900 medlemmer - unge som gamle.

Det aktive og udadvendte liv har han formentlig fra sin far, der var ivrig gymnast og stod bag et forsamlingshus på Østfyn, men faren døde, da Helge Iversen var tre år gammel.

På det lille kontor i parcelhuset i Harndrup er der fyldt med gamle minder fra et langt og aktivt liv. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce

Gik helt i sort

Helge Iversen har stort set altid holdt sig beskæftiget både fritid og i arbejdstiden.

I en lang periode påtog han sig flere job, end godt var, og han oplevede bagsiden af de mange kasketter.

Det hele blev i hvert fald for meget for den snart 80-årige fødselar.

I 1995 sagde kroppen stop. Sådan helt bogstaveligt.

- På et tidspunkt gik jeg helt i sort og var sygemeldt et år, og så blev jeg pensioneret. Nu har jeg det godt igen, men jeg er på livsvarende antidepressiv medicin. Jeg klarer mig med en enkelt pille om dagen, forklarer Helge Iversen, der fik sig igennem den svære tid med gymnastikken ved sin side.

- Når man har en depression, føler man, at man helst vil gemme sig under en glaskuppel, men det kunne jeg ikke, fordi jeg skulle undervise i gymnastik. Andre var afhængige af mig, fortæller ildsjælen.

Han forklarer, at det først og fremmest er lysten til at bevæge sig med andre, venskaberne og det sociale, der har drevet ham alle årene. Og arbejdet med de unge gymnaster. Derfor vendte han også tilbage til Fjeldsted Harndrup Skole fremfor at undervise voksne.

- Børnene i folkeskolen var langt dygtigere end de andre, jeg mødte som voksne. Skoleeleverne gik mere ind for det, vi lavede. Jeg lavede et stort arbejde i folkeskolen, hvor flere klasser blev danmarksmestre i basketball og atletik, og vi var med i finaler i gymnastik og atletik op i gennem 70'erne og 80'erne, husker Helge Iversen tilbage.

Helge Iversen fejrer sig selv med forskellige fester for tidligere holdkammerater og familie i løbet af hele september.

Fra en opvisningstur i Japan. Gymnastikken har bragt Helge Iversen med meste af verden rundt. Privatfoto.
Helge Iversen blev i 2016 kåret til årets frivillige idrætsleder på Fyn. Samme år stoppede han som formand for den lokale gymnastikforening. Arkivfoto.
Helge Iversen er i dag frivillig mentor for flere syriske flygtning. Arkivfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce