Annonce
Melfar Posten

Rygestop: Samarbejde med sygehus får flere til at kvitte smøgerne

Antallet af patienter, der takker ja til et kommunalt rygestop-kursus er steget markant, siden sygehuset begyndte at spørge på en ny måde. Og 60 procent af kursisterne lykkedes faktisk med at komme af med rygetrangen.
Annonce

Er du ryger og tænker, at det kunne du faktisk godt tænke dig at stoppe med at være, så læs med her.

For hvis du går til Middelfart Kommune, så kan du komme på rygestopkursus helt gratis. Det er der ikke noget nyt i. Faktisk har det været en mulighed, siden Middelfart Kommune blev dannet i sin nuværende form ved kommunalreformen i 2007.

Men et nyt samarbejde mellem Sygehus Lillebælt og kommunen har sat skub i antallet af deltagere på kurserne - og dermed også for antallet af rygere, der kvitter cigaretterne.

Og det handler i al sin enkelhed om måden, der bliver spurgt på.

Sygehus Lillebælt har nemlig taget fat på at bruge den såkaldte vba-spørgemåde. Vba står for "Very Brief Advice", hvilket direkte oversat betyder "Meget kort råd".

- Sygehuspersonalet spørger blot, om man ryger, om man kunne tænke sig at stoppe og om de må henvise til kommunens tilbud. Det er altså en meget neutral måde at spørge på, og den ødelægger ikke relationen mellem læge og patient, fortæller Iben Vind, der er sundhedspilot og fysioterapeut i Middelfart Kommune.

Forbered dit rygestop

Er du på vej til at blive røgfri? For de fleste er det en proces at blive røgfri. Det handler ikke bare om at stoppe fra den ene dag til den anden. Tænk over, hvorfor du vil være røgfri, og bestem dig for, hvilken hjælp du vil bruge. Planlæg den nære fremtid og kom fristelserne i forkøbet.


Beslut dig
Når beslutningen skal tages, kan du prøve at forestille dig, at det er lykkedes at blive røgfri. Forestil dig, at du frit kan bevæge dig overalt og holde pauser med hvem, du ønsker. Forestil dig, at du får bedre kondition, at maden smager af mere, og at blomsterne dufter bedre. Forestil dig frihed og god samvittighed.

Forbered dig
Hvis du forbereder dig, vokser din chance for at blive røgfri og for at holde fast i rygestoppet. Når rygetrangen dukker op, kan det knibe med kreativiteten. Derfor skal du gennemtænke de fristende situationer på forhånd, og så skal du have hjælp ved hånden. Lav f.eks. en liste: I stedet for at ryge vil jeg ... gå tur ... spise lakridser ... spise et stykke frugt ... ordne have ... sende en sms ... bruge en plastikcigaret eller andet.

Fastsæt din stopdato: Den første dag, hvor du ikke ryger
Sæt en dato, som du mener er realistisk - og stadig inden for rækkevidde. Nogle har glæde af at involvere mennesker omkring sig. Andre vil hellere starte på egen hånd uden at fortælle om rygestoppet til nogen i første omgang. Hvad synes du, vil være det bedste for dig? Når dagen kommer, så vær klar med de ting, du har forberedt. Lav om på dine vaner. Ros dig selv, når du har klaret dagen.

Tænk dit rygestop godt igennem på forhånd
I stedet for at ryge vil jeg ...
Mine grunde til at ryge og til at stoppe er ...
Sådan er mine rygevaner ...
Når jeg stopper, vil jeg ændre lidt i hverdagen, f.eks. ...
Jeg vil belønne mig selv ved at ...
Brug dine erfaringer fra tidligere stopforsøg

Situationer, der var nemme uden tobak
Situationer, der var svære
Det gjorde jeg, når det var svært
Jeg begyndte at ryge igen, fordi ...

Ros og beløn dig selv
Læg de penge til side, som du ikke ryger for. Planlæg, hvordan du kan belønne dig selv, når du f.eks. har været røgfri i 1 uge, 2 uger, 1 måned osv. Måske kan du købe noget musik, en biograftur, en middag eller noget, du ønsker dig til dit hjem? Sørg for at rose og belønne dig selv og fejre dine sejre. Du fortjener det!

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Annonce

En svær beslutning

Hun anerkender nemlig fuldt ud, at et rygestop kan være en både svær og meget vanskelig vane at slippe af med. Og når det er egen læge eller måske endda en sagsbehandler på jobcenteret, der stiller spørgsmålet, så risikerer det at slå skår i den tillid, der er mellem rygeren og fagpersonalet.

Og de mange henvisninger fra sygehuset har givet pote, for i 2018 - det seneste år, der er tal fra - er det lykkedes for Middelfart Kommune at gøre 60 procent af rygestop-kursisterne røgfri.

- De kursister, vi får henvist fra sygehuset, er jo patienter. De har typisk en hjerte- eller lungelidelse, så hvis de kan komme af med cigaretterne, er det virkelig godt, siger Iben Vind.

Annonce

Bliver ringet op

Siger man ja til at komme på rygestopkursus i Middelfart Kommune, bliver man ringet op af en underviser til en snak om ens situation.

- Det er vigtigt for os at høre, hvad kursisten selv tænker. Man bliver mødt af én, der gerne vil lytte, siger Iben Vind.

Middelfart Kommune arbejder efter Kræftens Bekæmpelses materiale, som baserer sig på seks gruppesamtaler, hvor man får forskellige indgange til, hvordan man kan komme af med rygetrangen.

- Man sætter en fælles dato for, hvornår man ønsker at stoppe med at ryge og arbejder så frem mod den, fortæller Iben Vind.

De fleste kurser finder sted i Middelfart, fordi det de senere år har været svært at samle personer nok i Nørre Aaby og Ejby, hvor der tidligere har været afholdt kurser. Der er optimalt set 10-12 personer pr. kursus, og som oftest ligger de fra klokken 15.30, så også folk, der går på arbejde, har mulighed for at deltage.

Man kan læse mere på middelfart.dk.

Rygestop i tal

Tallene stammer fra Middelfart Kommunes rygestopindsats.

- Hvor mange bliver henvist til rygestop hos os? Og hvor mange tog imod ind indsats?

Rygestop 2017: 71 henvendelser, stort set alle tog mod tilbud

Rygestop 2018: 180 henvendelser, ca. 125 tog mod tilbud

Rygestop 2019 pr. 1/6: 94 henvendelser, ca. 50 har taget mod tilbud.

- Hvor er de henvist fra?

2017

Sygehus: 4 borgere

Andet: 67 borgere

2018 (Fra efteråret Sygehus Lillebælt spørger alle patienter ind til rygevaner via VBA-metoden)

Sygehus: 92 borgere

Andet: 88 borgere

2019 (indtil 1/6)

Sygehus: 72 borgere

Andet: 20 borgere

- Effekt af indsats, individuel tilgang og for visse målgrupper med betaling af rygestopmedicin (enten ”nikotinerstatning” eller receptpligtig medicin)

2017: Har ikke tal

2018: Cirka 60 procent bliver røgfrie

Annonce
Annonce
Melfar Posten

KulturØen hylder Nat King Cole

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Adventshygge i Asperup Kirke

Melfar Posten

Peders jul har altid været på Humlemagasinet: - Jeg tror, vi bliver ved, til vi drætter om

Melfar Posten

Lokalt designerpar fik de første juleordrer i februar: De gamle klassikere går aldrig af mode

Melfar Posten

Forkert navn på skribenten

Melfar Posten

Hvad må man samle i skoven?

Annonce