Annonce
Melfar Posten

Sæsonens sidste skud: På jagt efter ræven

Mændene gør sig klar til at skyde, mens hunden er inde i graven for at jage byttet ud. Dog var denne grav tom. Foto: Mia Harm Madsen
Sæsonen for rævejagt er ved at slutte, og lørdag havde Asperup-Roerslev-Nørre Aaby Jagtforening den årlige rævejagt. Selv om det var ved at være sidst på sæsonen, var der stadig lidt at komme efter.
Annonce

Båring: Der skal en lille skarp til, før de er klar til at skyde med skarpt. Samt rundstykker, stærk kaffe og stærk ost. Lørdag afholdt Asperup-Roerslev-Nørre Aaby Jagtforening den årlige rævejagt, og selv om sæsonen for rævejagt lakker mod enden, så er der stadig ræve at skyde. Eller måske ikke. Det er aldrig til at vide, om man får noget med hjem sådan en mudret januardag.

Der er tre hunde med på dagens jagt, så mændene fordeler sig, så der er en hund til hver gruppe.

Niels Sørensen har taget den tyske jagtterrier Boss med, og Leif Larsen, Jesper Løkkegaard, Christian Kristensen og Niels Anton Thorborg tager med på holdet med den garvede hund.

Holdet kører sydover. Ruten er lagt, og der er omkring 15 rævegrave at tage ud til på denne rute, og man må tage til den sidste rævegrav klokken 13. På disse korte dage skal man være sikker på, at man kan nå at gøre en grav færdig, inden det bliver mørkt. Nogle gange er det hurtigt overstået. Andre gange kan man vente længe, måske timer, inden hunden har fået jaget ræven ud af graven.

Boss, en ni år gammel tysk jagtterrier, har mange ræve på CV'et. Det blev også til én mere denne lørdag. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Ikke interessant

Boss ved præcis, hvad han skal. Han er en ni år gammel herre, der har fået en del ridser på snuden, for han er frygtløs, som Niels Sørensen siger. Og det ses på det arrede ansigt.

Forsigtigt og lydløst lader mændene deres geværer og stiller sig klar ved gravens udmunding. Niels Sørensen puffer Boss ind i gravens anden ende, der er et smalt betonrør, som både er rævens hjem og måske også dens dødsfælde. Gravene har jægerne selv lavet gennem de sidste mange år. Nogle af dem er måske 40 år gamle. De ved præcis, hvor gravene er, og der er nogle grave, der er bedre end andre. Har en grav været beboet for nyligt, er der større sandsynlighed for, at den er det igen allerede.

Boss kommer ud. Graven er ikke interessant. Ingen fært af ræv. Niels Sørensen stoler på den gamle hanhund. Når han kommer så hurtigt ud af graven igen, så er det, fordi den er tom.

Ind i bilen og videre til næste grav.

Annonce

En plyndrer og et nyttedyr

I et hjørne af en mudret mark ligger en bunke kvas, og nedenunder her er en rævegrav. Niels Sørensen viser med håndtegn, hvor mændene skal stille sig, og igen lader de geværerne. Kun den skarpe blæst suser vildt. Alt andet foregår lydløst. Heller ikke her er der tegn på ræv.

Der skulle ellers være rigeligt af dem. Rævejagten finder sted fra 1. september til 31. januar, og ellers må man i februar regulere der, hvor de volder skade. Men det skal være på foranledning af lodsejeren, der måske er træt af at have en ræv til at plyndre hønsegården.

Men ud over at plyndre hønsegårde, er ræven også et nyttedyr. Den rydder op, hvis der ligger kvæstet vildt ved vejene, og så er den helt eminent til at fange mus.

Niels Sørensen puffer Boss ind i røret, der udgør rævegraven. Foto Mia Harm Madsen
Annonce

Bingo i sidste grav

Turen må nu gå endnu længere syd over. Ved Gelsted ligger der også et par grave, der er et besøg værd.

Men det er et hurtigt visit. Det er det spændende ved rævejagt. Måske er man heldig ved første grav, måske er man det slet ikke, men om ikke andet får man gået nogle kilometer og bliver blæst godt igennem, og det er en del af glæden, synes jægerne.

Ingen ræv her heller. Hverken i graven, ved marken eller ved graven i skoven.

Nu bliver journalisten nødt til at forlade selskabet for at dække skakturnering i byrådssalen, så efterhånden svinder håbet om at få et foto til læserne af en ræv, der bliver skudt.

- Det skal da lige passe, at der er én i den næste grav, vi kommer til, siger Niels Anton Thorborg.

Det var der heller ikke. Men i den allersidste grav på ruten, ved Gadstrup, sad der en flot hanræv og gemte sig.

Holdet fik alligevel noget med hjem. Og Boss fik sin belønning og fik lov at ruske sit bytte, som en ægte jagthund gør det.

Et andet hold havde held til at skyde hele to ræve. Endda i den samme grav, og selv om ræven er stendød, vil hunden Aslan stadig gerne slås med den. Privatfoto
En stolt jagthund. Privatfoto
En stolt Carsten Weimar med en dygtig hund. Privatfoto
Boss får lov at ruske den ræv, den netop har været med til at jage ud af graven. Privatfoto
Der skal lige fotograferes. Privatfoto
Alle tre hold fik noget med hjem, så der ved paraden lå hele fire ræve. Privatfoto
Privatfoto
Jægerne fordeler sig, så der er en hund med på hvert hold, og et par biler, der kan få alle mand rundt på ruten. Foto: Mia Harm Madsen
Der skal kaffe og rundstykker til, før man er helt klar til at tage på jagt. Foto: Mia Harm Madsen
Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce