Annonce
Melfar Posten

Se billederne fra labradoren Charlies gensyn med beboere på bosted: - Der er jo kærlighed i øjnene på sådan en hund

Bostedet Fælleshåb og beboeren Alexander har fået besøg af hunden Charlie og hans ejer, Julie Møller Jørgensen. Foto: Søren Gylling
Bostedet Fælleshåb er en del af Trygfondens besøgshundeordning, og den blev endelig skudt i gang torsdag efter en lang pause på grund af coronanedlukningen.

Middelfart: - Ja, du er sød, du er, siger Alexander Zachrau, mens han rækker hånden frem mod labradoren Charlie fra sin plads i sin lædersofa.

- Du må gerne ae ham, hvis du har lyst, siger Julie Møller Jørgensen, som har taget Charlie med på besøg på Fælleshåb, hvor Alexander Zachrau bor.

Det gør hun cirka hver fjortensdag, når altså coronaen tillader det. På grund af nedlukningen er denne torsdag den første i mange måneder, hvor hun og Charlie får lov at komme indenfor på bostedet, som hører til Vestbo og er til for voksne med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne.

Annonce

Besøgene foregår som led et projekt hos Trygfonden, der på landsplan har 800 hunde og ejere, som ifølge en pressemeddelelse fra fonden er i kontakt med omkring 200.000 beboere på plejecentre eller andre institutioner - blandt andre Alexander og hans nabo i huset på Fælleshåb ved Kustrup, Henrik Mortensen.

Det er Trygfonden, der i mere end 10 år har kørt projektet med besøgshunde, som også er til glæde for udfordrede borgere i Middelfart Kommune. Foto: Søren Gylling

- Det synes jeg rigtig godt om, fordi han (Charlie, red.) er sød, fortæller Alexander Zachrau om ordningen.

- Hvad betyder det, når han har tørklæde på, spørger han desuden Julie Møller Jørgensen og peger på et orange klæde, som er bundet rundt om seksårige Charlies hals.

- Det betyder, at han er godkendt. Så er han på arbejde, forklarer hun.


Det bedste ved det er, at man skaber noget glæde og kan mærke, at man gør en forskel for nogle mennesker. Det giver også os noget.

Julie Møller Jørgensen, Charlies ejer


Skal til session

For det kræver nemlig lidt at blive besøgshund. Og det er formentlig ikke alle racer, der ville kunne blive godkendt til det.

- For at få lov skal man til en session, hvor man bliver udsat for lidt forskellige ting, høje lyde, pludselige bevægelser og så videre. Man får en snak om, hvad de forventer, og det kræver, at han (Charlie, red.) kan tilpasse sig de mennesker, han kommer ud til. Det er mange forskellige personer med meget forskellige behov, fortæller Julie Møller Jørgensen, som har valgt at melde sig til projektet, fordi hun kan føle den varme, det vækker hos beboerne.

Henrik Mortensen fik besøg af Charlie sidste torsdag i sin lejlighed på Fælleshåb som en del af Trygfondens besøgshundeordning, og meget af tiden gik med at kæle og kaste med bold, selvom det kun kunne foregå på værelserne. Foto: Søren Gylling

- Det bedste ved det er, at man skaber noget glæde og kan mærke, at man gør en forskel for nogle mennesker. Det giver også os noget, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at når jeg har en hund, der kan finde ud af det og være rolig og hyggelig, så kan man lige så godt få noget ud af det.

Normalt foregår besøgene på bostedets fællesarealer, hvor der er mere plads til at lege og kaste med tennisbold, der som regel er en af de populære aktiviteter for Charlie. Men på grund af corona må beboerne stadig kun opholde sig og få besøg i deres lejligheder, så det handler om at få det bedste ud af det hele på lidt færre kvadratmeter.

Annonce

- Er det hyggeligt

Alexander Zachrau kaster bolden lidt væk fra lædersofaen og hen til den skål vand, han har sat frem til Charlie i dagens anledning. Den sortpelsede legekammerat henter straks den lille, gule bold.

- Så skal du jo give den til Alex, Charlie, siger Julie Møller Jørgensen.

- Det gider han vist ikke, lyder det lidt slukøret fra Alexander Zachrau, men da han rækker hånden ud, kommer Charlie straks hen med bolden.

Julie Møller Jørgensen og Charlie har besøgt Fælleshåb gennem et par år, men på grund af corona har der desværre også været flere lange pauser. Foto: Søren Gylling

- Ja, du er sød, siger han, mens han aer besøgshundens mave.

- Er det hyggeligt, spørger Julie Møller Jørgensen.

- Ja.

- Det synes Charlie også, kan man se.

Ina Nylander, som er med under besøget som aftenvagt i huset på Fælleshåb, fortæller, at det kun er nogle af beboerne, der deltager i besøgene fra Julie Møller Jørgensen og Charlie. For det er ikke alle, der har interesse for det eller får samme glæde ud af det, som Henrik Mortensen og Alexander Zachrau gør.

Annonce

Giver glæde

Men for de tos vedkommende kan hun mærke, at det har stor værdi, fortæller hun, mens besøget fortsætter fra Alexander Zachraus lejlighed og til Henrik Mortensens ved siden af.

- Det giver en glæde ved beboerne. Varmen, hunden, det livlige - det er dejligt at have dyr omkring sig, siger Ina Nylander og fortsætter:

- Det er jo ikke kun her. Det er mange steder. Der er jo kærlighed i øjnene på sådan en hund. Venskab, tryghed. Hunde er noget særligt.

Det orange tørklæde viser, at Charlie er blevet godkendt til at besøge borgere på plejecentre eller andre institutioner. Foto: Søren Gylling

Hos Henrik Mortensen bliver der også kastet med tennisbold rundt i hele lejligheden, og der bliver delt godbidder ud.

Et par gange ender bolden i husets køkken uden for lejligheden, hvorefter både Charlie og Henrik Mortensen sætter i løb.

- Hov, Henrik, nu er der kamp om bolden, siger Ina Nylander, mens Henrik griner lidt.

Lidt efter kommer Alexander Zachrau ud fra sin lejlighed for at følge lidt med i det sjove hos naboen.

- Må jeg godt stå her, spørger han Ina Nylander, mens han bliver i døren.

- Jeg synes, du skal gå lidt væk, så Henrik fornemmer, det er hans besøg, lyder svaret.

Både Alexander Zachrau og Henrik Mortensen vil gerne vide, om Charlie kommer igen snart. Og den aftale vil hurtigst muligt blive lagt i kalenderen, forsikrer Julie Møller Jørgensen, der efter en time tager en træt og forkælet labrador med sig hjem.

Torsdag var første gang i lang tid, Charlie og Julie Møller Jørgensen måtte komme indenfor på Fælleshåb. Foto: Søren Gylling
Torsdag var første gang i lang tid, Charlie og Julie Møller Jørgensen måtte komme indenfor på Fælleshåb. Foto: Søren Gylling
Torsdag var første gang i lang tid, Charlie og Julie Møller Jørgensen måtte komme indenfor på Fælleshåb. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Melfar Posten

Opera på Lillebæltværftet

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Kunstudstilling i Hjulmandshuset i Middelfart

Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Job- og Vækstcenteret har fået ny chef

Melfar Posten

Lærere på Skrillingeskolen vil have eleverne med Jorden rundt

Melfar Posten

Dartpile, boldkast og vendespil - Olde-OL holder de gamle skarpe på Brenderup Dagcenter

Melfar Posten

Tip fra bib: Kend din modstander

Melfar Posten

Mindeord: Omsorgsfulde Mogens blev udmærket af dronningen, engagerede sig frivilligt og ville familien det bedste

Melfar Posten

Eliteskytte, fuldtidsjob og formand - 20-årige Trine skal stå i spidsen for Fjelsted Harndrup Skytteforening

Melfar Posten

Kok og bager fandt opskriften på succes i de klassiske kager: - Folk kan godt lide, at man får noget for pengene

Melfar Posten

Bøder er ikke den eneste grund til at sænke farten på vandet: Marsvin kan blive forstyrret af motorstøj 500 meter væk

Melfar Posten

Kære foreninger: Vi vil jer gerne - men vi har brug for jeres hjælp

Melfar Posten

Besøg Hindsgavl Slot: Slotshistorie og parkvandring

Melfar Posten

Skal du have en plads på tribunerne? Danmarks bedste beachvolleyspillere dyster i weekenden

Melfar Posten

Nu bliver det nemmere at nå på biblioteket: Åbningstider udvides i kølvand på genåbning

Melfar Posten

Den store dag blev udskudt tre gange: Efter over et års forsinkelse blev Valdemar konfirmeret som den sidste fra sin klasse

Melfar Posten

Først blev jorden solgt, så blev huset sat i brand: Toppen rejste sig som Fugl Føniks

Melfar Posten

94-årig kom cyklende for at få ordnet sine fødder: Fodterapeut er kommet fra godt fra start i Middelfart

Melfar Posten

Jublende restaurantejer sælger mere end 100 schnitzler om dagen på Nørre Aaby Station: - Det har været totalt overvældende

Ugeavisen Kolding

Festugens program tager form

Melfar Posten

Slut med Kvickly: Her kan du fremover gå på posthuset og hente pakker fra Postnord

Melfar Posten

Mikkel Beha, Morgenthaler og ministre: Mange kendte deltager i klimafolkemødet

Melfar Posten

Arkivfolk kikker fremad i nye lokaler: - Nu skal vi blandt andet have fat i de yngre mennesker

Melfar Posten

Bevar Hjerteforeningen i Middelfart

Annonce