Annonce
Melfar Posten

Selv i mørket er der skatte i naturen

Med usynlig lim kan du lave mange spændende kreationer. Naturen giver dig de materialer, du skal bruge, så det er bare med at komme ud og samle ind. Foto: Jette Vrængmose

Nørre Aaby: Vinteren indhyller os i mørke, og på en eller anden måde går vi lidt i dvale. Som kreativt menneske, der elsker at lege med naturens materialer, grene og blomster, plejer det være en tid, hvor jeg mest venter på forår, så kreativiteten igen kan spire. Men sådan er det ikke i år.

Faktisk har jeg rigtigt travlt med at eksperimentere med naturmaterialer, og jeg drager land og rige rundt for at holde kurser og indvie andre i min hemmelighed. Hvordan kan det dog lade sig gøre på denne årstid, vil du nok sige? Jo, jeg arbejder med limteknik. Nedfaldne blade, visne fyrnåle, flotte grene, kogleskæl, tørre stauder, en tidligere bambushæk og alle mulige andre naturmaterialer, der kan tørres, er i år juveler, der kan forvandles til f.eks. fade, vaser, ophæng, skulpturelle former, låg til blomstervaser.

Alle mulige oversete materialer fra grøftekant, have og skov kan bruges, og det er både bæredygtigt og sjovt. Desuden er det nemt, når først man kender grundteknikken, hvor flydende trælim får alskens materialer til at hænge usynligt sammen. Materialerne kan du finde på en gåtur i skoven, eller når du rydder op i haven. Men pas på: Når du starter med at lege med limteknik, ser du pludselig muligheder i det, som du tidligere betragtede som haveaffald. Tørre prydgræsser kan gemmes til ophæng, og bambushækken kan hakkes i stykker i kompostkværnen, tørres og støbes til skåle. Selv de nedfaldne blade kan bruges. Processen er ret simpel, materialerne er gratis, så det er bare at gå i gang med at eksperimentere. Find den form, du ønsker at støbe dekorationen i. Det kan f.eks. være en rund flamingoskal eller en kurv.

Dæk din form godt af med plastik, så limen ikke kommer i berøring med formen. Hæld trælim i en lille spand, og fortynd det lidt med vand. Hvor meget afhænger af materialet, der skal limes, men pas på, limen ikke bliver for tynd. Fyld en anden spand med f.eks. tørre fyrrenåle eller grene i småstykker. Det er vigtigt, at det, du skal lime sammen, er tørt. Tag handsker på. Hæld lidt lim over materialet, og bland rundt med hænderne.

Gentag flere gange. Ved at hælde limen i ad flere gange undgår du at få for meget lim i. Det giver det flotteste resultat. Når det hele er hvidt, ved du, at limen er fordelt over det hele. Fordel materialet med lim i din form.

Lad kreationen stå og tørre ca. et døgn. Når du kan se, at kreationen er tør på oversiden, vender du den på hovedet, fjerner plastikken og lader den tørre på bagsiden. Mange rundt i Danmark leger allerede med limteknik, for det er både bæredygtigt og viser nye kreative veje. Det sidste år har jeg holdt kurser i hele Danmark, og i efteråret udgav jeg bogen ”Limteknik – fra natur til Uniqa”, hvor jeg introducerer grundteknikken og anvisninger på forskellige designs. Det er skønt, når andre gribes af samme passion som én selv. Måske du også skal med på ’limbølgen’?

Selv tørre strå kan få et nut og spændende liv med Jette Vrængmoses limteknik. Foto: Jette Vrængmose
Annonce
Melfar Posten

Kommentar: Vi tager på tur - ses vi?

Annonce
Melfar Posten

Ny præst er vild med Fedtmule og livets små absurditeter: - Det må have været et humoristisk indslag fra Vorherre, da han gjorde mig til præst

Annonce
Melfar Posten

Historien om den første kvindelige modtager af Nobelprisen i Litteratur

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Herboende ukrainere opretter fredagscafé for at hjælpe flygtninge: - Vi husker selv, hvor hårdt det var at starte et helt nyt liv

Melfar Posten

Oasecafé om erindringslitteratur: Kan man stole på erindringen?

Melfar Posten

60'ernes største hits spilles i foyeren på Middelfart Rådhus

Melfar Posten

Tip fra bib guider dig i at minimere dit madspild

Melfar Posten

Karin og Johannes var til fødselsdag, da én af gæsterne faldt om med hjertestop: Tirsdag lærte de selv at redde liv

Melfar Posten

En dag om vores fælles fremtid

Melfar Posten

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Melfar Posten

Kæmper fortsat for salg af værtshus: - Interessen har været meget begrænset

Melfar Posten

The Queen of Cool indtager Brenderup

Melfar Posten

Cykeldrengene på arktisk eventyr i Grønland

Annonce