Annonce
Melfar Posten

Sidste år fik hovedbyen den største håndsrækning: Nu skal der gang i genåbningen i fire andre nordvestfynske byer

Lene Lawaetz, direktør for Brobygning Middelfart. Avisen har flere gange arbejdet sammen med Brobygning om at sætte fokus på handelslivet og dets udfordringer, her til gå-hjem-møde for de butiksdrivende. Foto: Peter Leth-Larsen
Både Ejby, Brenderup, Gelsted og Nørre Aaby skal i år danne rammen om en række arrangementer, der skal sætte skub i fællesskaberne oven på corona, efter det primære fokus efter sidste års nedlukning var på Middelfart.

Nordvestfyn: Sidste sommer var der et særligt spot på kommunens hovedby under Middelfart Sommerby 2020, hvor der var udvidede åbningstider i butikkerne, et nyt tema hver weekend og musik og andre indslag fra diverse lokale foreninger.

Men i år vil politikerne i byrådet, udover stadig at lave aktiviteter i Middelfart, gerne sikre, at Brenderup, Gelsted, Nørre Aaby og Ejby også får et boost, når vi begynder at kunne mødes flere igen.

Derfor er der sat gang i et stykke arbejde, som skal udmønte sig i en række arrangementer i de fire byer både før og efter sommerferien, og som lige nu ligger primært hos Brobygning Middelfart, der har udarbejdet et idékatalog for hver by på baggrund af en rundtur.

- Det er jo et projekt, hvor vi egentlig prøver nogle af de metoder af, vi har arbejdet med i midtbyen (i Middelfart, red.). At tage fat i nogle idéer som i virkeligheden skal bakkes op af det lokale erhvervsliv og igen koble foreninger og lokale ildsjæle på, siger brobygning-direktør Lene Lawaetz.

Krone-til-krone

Indledningsvis har borgmester Johannes Lundsfryd (S) og kommunaldirektør Willy Feddersen holdt møde med en række erhvervsfolk og lokale kræfter i byerne for at finde ud af, om nogen kunne have lyst til at støtte enten med arbejdskraft eller penge.

Projektet kører nemlig ud fra en krone-til-krone-model, hvor hver krone, som lokalsamfundene selv finder til aktiviteter, dobles op af en krone fra kommunekassen.

Og alle idéer er ifølge Lene Lawaetz stadig i spil, om end mange er bundet op på nogle af de særlige tilbud eller områder, der kendetegner byerne hver især.

- I Nørre Aaby er man for eksempel rigtig glad for den lokale biograf. Det var et af ønskerne, at den skal tænkes ind. Og man er også glad for Tusindårslegeparken, så kunne man lave noget der? Og så er de glade for butikkerne, og kunne man med afsæt i Byens Bedste (Melfar Postens kampagne for handelslivet, red.) lave noget, for eksempel noget onlineshopping, uddyber Lene Lawaetz.

Hvad er din løsning?

Hvad oplever du, at der er brug for i din by for at få gang i fællesskabet og økonomien oven på corona?

Hvilket arrangementet kunne være sjovt at få til? Og har du nogle gode idéer, som burde stå i Brobygning Middelfarts katalog?

Så er du meget velkommen til at sende en mail til middelfart@fyens.dk eller skrive en kommentar under artiklen.

Annonce

Efter turistsæsonen

Hun regner dog med, at fokus i højsommeren stadig kommer til at ligge på Middelfart, hvor der lig sidste år igen skal være sommerby.

- I forhold til turistsæsonen giver det god mening at sige, at så lægger vi nogle kræfter i de to store turistmåneder. Og så har vi kræfter til at gå ud i centerbyerne efterfølgende. Det er også der, hvor man lokalt set har lige så stor glæde af det, siger Lene Lawaetz.


Nu bruger vi så den viden og erfaring, vi har fra første runde, til at have fokus på vores centerbyer, som er en vigtig del af Middelfart Kommune på lige fod.

Johannes Lundsfryd (S)


Ifølge Johannes Lundsfryd handler genstartsprojektet i centerbyerne især om at være klar, så snart regler og restriktioner tillader det.

- Det er vigtigt for at få gang i vores samfund igen og vores fællesskaber i hele kommunen. Vi har nu haft en periode på godt og vel et år, hvor der har været lukket mere eller mindre ned, så vi skal have genopdaget og styrket de lokale fællesskaber, dybest set for livskvaliteten men også for lokale butikker, restauranter, kulturinstitutioner og dem, der lever af, at vi er ude og er sammen, siger han.

Annonce

Ingen meldte fra

Han oplever, at den del af erhvervslivet, som han har talt med, har taget godt imod kommunens henvendelser om at hjælpe med at lægge genåbningsplaner.

- De har taget imod med åbne arme, og de har tjekket ind alle sammen og sagt, "det vil vi gerne bidrage med". Der er faktisk ikke en eneste, der har meldt fra, siger Johannes Lundsfryd.

Sidste år var der mest fokus på Middelfart med sommerbyen. Hvorfor er det først i år, I også laver noget i centerbyerne?

- Genåbningen sidste år var meget med fokus på handelslivet, og der er mest i Middelfart. Nu bruger vi så den viden og erfaring, vi har fra første runde, til at have fokus på vores centerbyer, som er en vigtig del af Middelfart Kommune på lige fod.

Genstartsplanerne, som kommunen og Brobygning Middelfart arbejder med, går hånd i hånd med, at genåbningen også fortsætter. Der er nemlig ikke tænkt en virtuel plan b ind. Men det kan der blive, lyder det fra Lene Lawaetz.

- Vi har ikke planlagt en onlinefest som sådan endnu, og vi ved jo i virkeligheden ikke, hvad erhvervsfolkene finder finansiering til, men det er klart, at vi skal have en løsning, så vi laver det, der kan lade sig gøre, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Socialt udsatte kaster sig ud i stor udfordring i Middelfart: Værestedet Broen for livet er om to uger vært for DM i petanque for socialt udsatte

Melfar Posten

Efter flere års lukning står Strib Bibliotek endelig klar: - Det har været langstrakt, men vi har taget det med tålmodig venten

Melfar Posten

Klassisk koncert med unge talenter

Annonce