Annonce
Melfar Posten

Stor læsning i kort format

Du kan få store læseoplevelser, hvis du går i gang med novellerne - det er nemlig ikke kun romanerne, der kan byde på dramatiske og storslåede historier. Foto: Rebecca Guldager Maarup
Novellegenren står måske nok lidt i skyggen af sin dominerende storebror, romanen, men gode noveller kan være lige så ”stor” læsning som en roman. Og de kan gøre lige så uforglemmelige indtryk, selvom formatet typisk er meget kortere. Tip fra Bib slår denne gang et slag for den korte form og præsenterer her et lille udvalg af garanteret gode noveller. Fra Danmark over England til Argentina.
Annonce
Annonce

’Pudder’ af Heidi Fjelstup

Selvom denne bog ikke syner af meget og med sin pudder-farvede forside næsten falder i ét med omgivelserne, gemmer den på nogle hjerteskærende og fint fortalte historier. Bogen består af 15 korte noveller, der alle rummer et voldsomt drama for de implicerede. Nogle gange er det et ganske lavmeldte drama, som det fx er tilfældet i novellen ’Bord til to’, der handler om en overvægtig kvinde, der dækker op til to – selvom der aldrig kommer nogen og sætter sig på den anden side af bordet.

I novellerne er der nogle gennemgående temaer, som er med til at binde bogen sammen. Det kan fx være magtforhold og den pludselig forskydning af samme, forældre og børn samt den tendens, at mænd sjældent er særligt positivt fremstillet heri. Og bag det hele ligger den forfærdelige, uopnåelige og eftertragtede kærlighed, som mange af personerne aldrig rigtig formår hverken at erhverve sig eller videregive.

Annonce

’Puls’ af Julian Barnes

I denne novellesamling af altid dygtige og velskrivende Julian Barnes handler det om mennesker i midtlivskriser, vanskelige parhold, ægteskaber og alt det usagte. Engelske Barnes besidder en misundelsesværdig menneskelig indsigt, som han på en elegant, men uprætentiøs, facon formidler så storartet gennem litteraturen. Fine eksempler herpå er fx novellerne ’Ægteskabslinjer’ og ’Carcassonne’, som findes i bogen her. Førstnævnte handler om en ældre mand, der har mistet sin kone, og han har besluttet at tage til det feriemål, de gennem mange år besøgte sammen. Midt i sorgen opsøger han altså det sted og de mennesker, som muligvis vil gøre smerten endnu mere intens, men som (måske) spiller en nødvendig rolle, for at han kan komme overens med sorgen. Teksten ’Carcassonne’ udmærker sig ved snarere at være et essay end en decideret novelle, og her har Barnes op til flere interessante betragtninger omkring kærlighed, parforhold og fysisk tiltrækning. I denne tekst refererer han også til figurer, som man har mødt i de forudgående noveller, så på den vis trækker han her en rød tråd gennem fortællingerne.

Annonce

’Ting vi mistede i ilden’ af Mariana Enriquez

Magisk realisme er kendetegnede for meget sydamerikansk litteratur, og i de 12 noveller denne bog af argentinske Mariana Enriquez består af, er der også meget mystisk på spil. Samlet set tegner novellerne et formodet realistisk billede – på trods af de magiske indfald - af Argentina og især af byen Buenos Aires. Det er spændende og gruopvækkende læsning. Gadebørnene spiller en rolle i flere af novellerne – bl.a. i novellen ’Den snavsede dreng’. Her har en kvinde valgt at bo i et belastet område af byen, og fra sit hus har hun udsigt til et gadehjørne, hvor der ”bor” en ung, gravid mor og hendes 5-årige søn. Og en dag banker sønnen på kvindens dør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce