Annonce
Melfar Posten

Tømrermester Kolster har sat markante aftryk på Middelfart: Hilser nybyggerierne velkomne

Jan Kolster fylder 70 år onsdag 7. august. Han er manden, der om nogen har sat sine fingeraftryk på bybilledet i Middelfart. Med hammer, sømpistol og fukssvans. Nu nyder han pensionisttilværelsen blandt andet i sommerhuset på Nordlangeland, hvor billedet er taget. Privatfoto.
Jan Kolster har haft fingeren med i markante bygningsværker i Middelfart de sidste mange år. Han glæder sig fra sidelinjen over nybyggerierne i byen, og så runder han i disse dage et skarpt hjørne.
Annonce

Strib/Middelfart: I 1990 stod en 41-årig Jan Kolster i spidsen for sin første meget store opgave, der viste sig at få stor betydning for de næste par årtier, der gik med at opføre markante bygningsværker rundt omkring i Middelfart og omegn.

Byggeriet af Kongebrogaarden var ved at nå sin ende, og der var vild opstandelse, husker Kolster.

Han havde to år forinden købt tømrerfirmaet Erling Gohr, som siden blev omdøbt til Tømrer- og Snedkerfirmaet Jan Kolster A/S.

Firmaet havde fået til opgave at opføre luksushotellet tegnet af arkitekt Søren Juel, der ifølge Kolster dengang var et noget utraditionelt byggeri med telefonpælesøjler og opført i et svært terræn tæt på nogle skrænter.

Det var i slutfasen, at byggefolkene for alvor begyndte at få sved på panden. Træbeklædningen - noget særligt canadisk cedertræ - var forsinket, og der var sat dato på, hvornår grev Ingolf skulle indvie hotellet.

- Det var meget enerverende. Det skulle bare være færdigt. Vi havde måske 20 mand, der udelukkende ventede på, at beklædningen skulle komme. Vi satte alt andet til side for at få det færdigt, og det blev det også, fortæller Jan Kolster, der tilføjer, at træet blev fløjet direkte fra Canada til Danmark.

Jan Kolster

Jan Kolster, Strib, fylder 70 år onsdag 7. august.

Han er opvokset i Kolding, hvor han blev udlært som bygningssnedker hos tømrerfirmaet Jens Gilling.

Han læste til byggetekniker i Kolding og efterfølgende til bygningskonstruktør i Horsens.

I 1972 blev han gift med Pia.

I 1974 flyttede de til Åle, hvor de fik datteren Pia, og Jan blev ansat på Rask Skov Savværk.

I Åle dyrkede han fodbold og badminton og var frivillig træner. Desuden fik han med andre gode kræfter opført et klubhus.

I 1982 blev han ansat som daglig leder i Tømrerfirmaet Erling Gohr i Middelfart, og familien flyttede til Strib.

I 1988 købte Jan firmaet, som skiftede navn til Tømrer- og Snedkerfirmaet Jan Kolster A/S.

I 2001 fik han et uventet tilbud fra ISS, som han ikke kunne sige nej til. Han solgte firmaet og fortsatte som daglig leder indtil sommeren 2002, hvor samarbejdet ophørte.

Efter en arbejdspause på grund af en konkurrenceklausul hyrede A. V. Jeppesen ham som daglig leder af tømrerafdelingen.

Her arbejdede han, indtil han gik på efterløn som 60-årig.

Siden da har den stået på lange ferierejser til eksotiske destinationer som Australien, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Bali og USA.

Datteren Ann, svigersønnen Brian og de tre børnebørn Line, Anna og Mia har været med flere gange.

Udover rejser og sport har Jan en stor interesse for slægtsforskning, og hver mandag og onsdag spiller han billard og kort på plejehjemmet Rudbækshøj.

Sommerhuset i Hou på Nordlangeland optager også en del tid.

Annonce

Andre store projekter

Onsdag 7. august runder den kendte tømrermester Jan Kolster et skarpt hjørne. Han fylder 70 år. Samtidig har koldingenseren tilbragt ikke færre end snart 37 somre i Strib og Middelfart, kan kalder for en rigtig perle midt i landet.

Han er om nogen en mand, der har sat sine fingeraftryk på bybilledet. Sådan helt bogstavelig talt. Med hammer, fukssvans og sømpistol.

Kongebrogaarden var det første store projekt og dét, han den dag i dag er allermest stolt af. Men andre projekter har sat sine spor hos tømrermesteren.

- Udvidelsen af SuperBrugsen i Strib lavede vi også. Der vandt vi hovedentreprisen i en konkurrence, og jeg hyrede en arkitekt til at tegne det for mig. Jeg kører dagligt forbi, og det er meget sjovt med det runde tårn, siger Jan Kolster og uddyber, at firmaet også har hjulpet med renoveringen af det gamle Grimmerhus - i dag under navnet Clay.

- Jeg husker også renoveringen af Grimmerhus. Det var meget spændende, og det var kommunens arkitekt Poul Søgaard, der stod for det. Han gik op i det med liv og sjæl, Der var ikke noget overladt til tilfældighederne. Det var selv den mindste detalje, der blev forfulgt, siger Jan Kolster.

Også tilbygningen til Kvickly, Hollænderparken, byggeriet af ældreboliger i Kauslunde, lagerhaller for T. Hansen, renovering af Hjulmandshuset og Middelfart Museum, diverse projekter i Fredericia og så videre kan nævnes som Kolsters fingeraftryk, hvor han har stået for projektet fra skitse til sidste søm var slået i eller udført hele eller dele af en entreprise.

Annonce

Byggeri på havnen skæmmer ikke

I 2002 solgte han sit firma, og efter en arbejdspause på grund af en konkurrenceklausul fortsatte han i tømrerfaget indtil 2009, hvor han gik på efterløn.

Han ser med vemod på, at en del af det gamle håndværk i tømrerfaget så småt forsvinder, når eksempelvis de gamle tømrersamlinger bliver erstattet af sømbeslag. Samtidig har blandt andet en hård konkurrence og lave priser været med til at sænke kvaliteten i branchen, mener Kolster, der heller ikke synes, at kvaliteten af træet af det samme som dengang.

Omvendt har arbejdsforholdene for nutidens tømrere fået en tak opad, og der er generelt flere penge i samfundet, der ifølge Kolster kan ses på de mange nybyggerier, der finder sted i disse år i Middelfart.

- Tidligere var der meget sparebyggeri, hvor man måske kunne lade være med at lægge gulv under skabe. Det eksisterer ikke så meget i dag. Generelt klarer Middelfart sig utrolig flot, mener Jan Kolster.

Han er i øvrigt godt tilfreds med de mange nybyggerier, som er blevet opført i Middelfart de seneste år - og er på vej. Også selv om det ikke er samme stil, som da han i 1990 stod for at opføre Kongebrogaarden.

- Nogle skælder ud og siger, at eksempelvis sparekassen (Middelfart Sparekasse, red.) på havnefronten og det nye rådhus ikke er pænt. Jeg synes, det er pænt, og det giver en forskellighed, som ikke skæmmer havnefronten, siger Kolster.

- Der er ikke så mange gamle, bevaringsværdige bygninger på havnefronten. Det er et andet område, og der må gerne være noget nyt og moderne, understreger han.

Jan Kolsters 70 års fødselsdag onsdag bliver ikke markeret særligt. Derimod holder Jan og Pia Kolster fælles 70 års fødselsdag i Gamborg Forsamlingshus for den store vennekreds og familien søndagen efter.

Kongebrogaarden er Jan Kolster særlig stolt af at have været med til at opføre. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Sådan får du dit budskab ud: Avisen inviterer igen til skrivekursus i byrådssalen - nu med en nyhed

Annonce