Annonce
Melfar Posten

Talentet er gået i arv: 15-årige Jonas drømmer om volleyball-karriere i udlandet

- Danmarksmesterskabet i U14 er en af de største oplevelser, jeg har haft med volley, for det var på hjemmebane, og der var mange tilskuere. Vi tabte godt nok, men det var stadig fedt at spille, fortæller Jonas E. Petersen. Foto: Søren Gylling
Lørdag er den kun 15-årige Jonas Enemark Petersen på holdkortet, når Middelfart Volleyball Klub skal spille pokalfinale. Han er barnebarn af den tidligere formand gennem 49 år, Alex Petersen.

Middelfart: Kun tre år gammel sad lille lyshårede Jonas helt stille på en volleyball i hjørnet af hallen og fulgte opmærksomt med i sin fars volleyballtræning.

I dag er Jonas Enemark Petersen 15 år gammel og går i 9. klasse på Vestre Skole. Og så spiller han på ligaholdet i Middelfart Volleyball Klub.

- Jeg startede til volley for 10 år siden. Det har jeg i hvert fald fået fortalt. Jeg kan ikke selv huske det, men jeg regner med at det er rigtigt, fortæller Jonas E. Petersen og griner.

- Det lå lidt i kortene, at jeg skulle spille volley, for min far går meget op i volley, og det gjorde min farfar også. Det er nok meget heldigt, for hvis min familie ikke havde spillet volley, er det ikke sikkert, jeg overhovedet kendte til det.

Jonas E. Petersen har en fast plads på ligaholdet i Middelfart Volleyball Klub. Han har noget, der hedder en libero-funktion, som er en bagspiller med en anden farve trøje. Foto: Søren Gylling

Jonas’ farfar var i 1964 med, da Middelfart Volleyball Klub blev stiftet af 22 skoleelever fra Vestre Skole, og siden var han formand for klubben i 49 år, indtil han døde i 2016. Det betyder, at Jonas’ far Jacob Petersen nærmest er født i Lillebæltshallen, hvor han i dag har indtaget rollen som sportschef for Ligaholdet.

Hjemme i familien Enemark Petersens hus fylder volley da også en hel del. Både far, mor og søster spiller volley og hjælper til i klubben. Der er altid et af familiens medlemmer, der er til træning eller kamp, og det beskidte spillertøj snurrer konstant rundt inde i vaskemaskinen.

Annonce

Klar til pokalfinale

Lørdag den 27. februar skal ligaholdet spille pokalfinale mod Gentofte Volley på hjemmebane i Lillebæltshallen.

- Det er første gang, jeg overhovedet spiller i landspokalturneringen, så det at vi nu står i finalen, og jeg er en del af det, det er så fedt, siger 15-årige Jonas E. Petersen og tilføjer:

- Jeg håber pokalfinalen bliver en af mine største oplevelser med volley. Men jeg er spændt på resultatet - om vi kan slå dem. Vi har et godt hold i år, men vi mangler stadig at bevise, at vi kan slå det bedste hold.

Sådan kan du følge pokalfinalen

Ligaholdet i Middelfart Volleyball Klub spiller lørdag den 27. februar klokken 16 pokalfinale mod Gentofte.

Kampen foregår på hjemmebane men på grund af Covid-19-restriktioner afvikles kampen uden tilskuere.

Interesserede kan dog følge kampen online - linket kan findes på klubbens hjemmeside eller på Facebook.

Kampen bliver en spændende en af slagsen, da Gentofte indtil videre er det eneste ubesejrede hold i ligaen.

Allerede otte år efter Middelfart Volleyball Klub blev stiftet i 1964, vandt man det første danmarksmesterskab. Fra at være en helt nystartet klub i den laveste række, fik man i klubben udviklet store talenter, og klubben var meget dominerende op gennem 1970’erne. Derfor er Middelfart i dag også kendt inden for sportsverdenen for at være gode til volleyball.


Først var mit mål at komme på ligaholdet. Det er jeg nu. Nu er mit mål, at jeg gerne vil til udlandet og spille. Og så vil jeg selvfølgelig gerne på landsholdet en dag.

- Jonas E. Petersen


Og selvom pokalkampen bliver uden tilskuere som følge af Covid-19, er glæden ikke til at tage fejl af hos Jacob Petersen, sportschef for ligaholdet og far til Jonas:

- Vi er rigtig stolte af at kunne kvalificere os til den her pokalfinale i 2021 med corona og alt, hvad der har været af modgang. Det har ikke været nemt. Når jeg tager familiebrillerne på, er det også med stolthed, at jeg kan se Jonas på holdkortet. Jeg er rigtig glad for, at han vil det og har evnerne til at være med, siger Jacob Petersen og tilføjer:

- Det er jo trods alt vores cheftræner, der har udtaget Jonas, og ikke noget jeg har gjort. Og når kampen er i gang, så er han sådan set bare en spiller ligesom alle andre. Kravene til ham er ikke anderledes, hverken lavere eller højere.

Annonce

Naturtalent og fighter

Med en vigtig rolle både på ligaholdet og på sit eget U17 hold, bruger Jonas E. Petersen normalt omkring 12 timer om ugen på volleyball. Fire træninger med det ene hold og to med det andet. Og selvom det nogle gange kan være lidt hårdt, er det stadig sjovt.

- Jeg synes, det er en fed sport. Først og fremmest fordi det er en holdsport. Og så sker der bare hele tiden noget. I fodbold kan en kamp ende 0-0, sådan er det ikke i volley, der er hele tiden point, forklarer han.

Jonas E. Petersen glæder sig til at spille pokalfinale, omend det er "lidt nedern", at der ikke må komme tilskuere, nu kampen skal spilles på hjemmebane. Foto: Søren Gylling

Da han som 15-årig startede til volley, kunne hans far hurtigt se, at han havde anlæg for det. Han havde både en god teknik og god timing. Jacob Petersen husker tydeligt en ferie i Italien, hvor familien spillede beachvolley på stranden. Her stillede Jonas sig parat som en professionel volleyballspiller foroverbøjet og med armene ud til siden – kun seks år gammel var han på det tidspunkt.

Men naturtalentet har ikke båret Jonas E. Petersen hele vejen. Det har også krævet vilje, en masse træning og tilstedeværelse og en masse gentagelser.

Annonce

Karriere i udlandet

Selvom volleyball er det store omdrejningspunkt i Jonas’ liv, bliver der efter sommerferien plads til et lille afbræk, når han tager et år på efterskole.

- Jeg glæder mig, men det betyder selvfølgelig, at jeg ikke kan spille så meget volley herhjemme. Til gengæld får jeg mulighed for at dyrke alle mulige andre sportsgrene på efterskolen og møde nogle nye mennesker. Det er et år, hvor jeg mest af alt bare skal have det sjovt, siger Jonas E. Petersen.

Det var på vej hjem efter en ganske almindelig torsdagstræning, at Jonas' far fortalte ham, at træneren gerne ville have Jonas med på ligaholdet. Foto: Søren Gylling

Men selvom der er taget tid ud til et efterskoleophold er ambitionerne med volley ikke mindre af den grund. Udtagelsen til ligaholdet er kun et lille skridt i den rigtige retning.

- Først var mit mål at komme på ligaholdet. Det er jeg nu. Nu er mit mål, at jeg gerne vil til udlandet og spille. Og så vil jeg selvfølgelig gerne på landsholdet en dag, konstaterer den unge volleyball-komet.

I udlandet er der bedre muligheder for at skabe sig en professionel karriere og leve af at spille volleyball end i Danmark. Særligt den italienske liga er en stor drøm – og som Jonas siger:

- Der er flere danskere, der har spillet der, så det er slet ikke umuligt. Jeg skal bare blive ved med at træne hårdt og blive ved med at tro på det. Og så håber jeg, højden er med mig. Jeg er 177 centimeter, men jeg er begyndt at vokse lidt her på det sidste, griner han.

Gennemsnitshøjden i spillertruppen på den danske volleyball landshold er nemlig intet mindre end 197 centimeter.

- Herhjemme i Danmark kan man ikke leve af at spille volley, men det kan man i udlandet. Jeg synes Italien er verdens bedste liga, så det kunne selvfølgelig være fedt at spille der. Men nu må jeg jo se. Det kommer an på hvilke tilbud der kommer - hvis der kommer nogen, siger Jonas E. Petersen. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Boligforening ramt af nye krav til en bygnings bæreevne: 20 udsigtslejligheder i Middelfart forsinkes med et år og fordyres med syv millioner

Melfar Posten

7. klasser laver rollespil

Annonce