Annonce
Melfar Posten

Thomas' hemmelige sted: Aulbjerghus er bundet sammen af historie, minder og den gode stil

- Det hele er sat i stand for at sætte mit præg på stedet. Jeg skulle bevise over for mig selv, at jeg kunne, fortæller Thomas Munk, som på sit fjerde år på Aulbjerghus uden underskud selv føler han har bevist, hvad han skulle. Stedet emmer af historie i alt fra jagttrofæer på væggene fra tidligere gæster til Thomas Munks farmors gamle juleplatter. Foto: Søren Gylling
Det var som at komme hjem, da Thomas Munk begyndte at forpagte Aulbjerghus i 2016. I dag står han som ejer. Han har renoveret hele stedet, så det nu er præcis, som han vil have det, og der er ikke mange frie dage i kalenderen hos Det fynske madhus.

Gelsted: Trofæerne hænger majestætisk på væggen, og det er netop en blanding af familiehygge og jagthytte man møder som det første, når man træder ind gennem dørene til Aulbjerghus. Duften af mad der tilberedes i det næsten nyrenoverede køkken fylder hurtigt næseborene og viser, at selvom en journalist og fotograf kommer på besøg, så står tiden ikke stille. Der er stort set altid travlt i Det fynske madhus, som Thomas Munk ejer og har gjort til sit eget med respekt for det gamle hus' historie.

Når man går til venstre ind i de lyse selskabslokaler, er der allerede dækket op til weekendens selskab, et guldbryllup, med Royal Copenhagen på bordene og Wegners y-stole med klassiske sorte læderhynder købt fra naboen Carl Hansen & Søn skubbet nydeligt ind til bordet. Intet er overladt til tilfældighederne.

- Da jeg overtog, var der gamle røgfyldte gardiner, som vi helt valgte at fjerne, så man kan kigge ud. Her er flot i alle sæsoner, fortæller Thomas Munk, mens han med armen leder ens opmærksomhed ud af vinduet mod den grønne plæne, som omkranser huset.

Annonce

Og udsigten er kun en del af oplevelsen.

- Jeg tror på, at man får bedre mad, hvis det er på flot service. Jeg kunne også lave mad i en t-shirt, men det bliver bare det bedre, fordi jeg har køkkenjakke på. Det er ikke kun maden, der handler om, forklarer Thomas Munk.

En del af historien

Det handler også om den stemning, man møder, når man træder ind hos Aulbjerghus.

- Jeg føler mig hjemme, og det vil jeg også have, at gæsterne gør. Det virker sindssygt forkert, hvis de spørger om noget, og jeg så ikke kan svare på det. Derfor kender jeg også til det hele herinde, siger Thomas Munk.

Thomas Munk har både frokostordning og selskaber både i og udenfor huset. Det er en blanding af alle disse elementer, der har gjort, at Thomas Munk er kommet igennem coronakrisen uden økonomiske problemer. Han har også arbejde og en næsten fyldt kalender de næste otte måneder. Foto: Søren Gylling

Historien vælter også frem i alt fra gamle sort/hvid billeder fra tidligere tider på Aulbjerghus, Thomas Munks morfars gamle cigarkasse til farmors juleplatter på væggen. Ved siden af cigarkassen står den velkendte Kaj Bøjesen abe på knap en halv meter, som Thomas Munk og hans kone Laial Munk gav deres søn, Herman, i dåbsgave. Herman, som er opkaldt efter den herre, som man så fint ser sidde velfornøjet i en stol på billedet lige indenfor døren i selskabslokalet. Den Herman som har haft Aulbjerghus, da det var den gamle kro.

- Min farmor og farfar har holdt sølvbryllup her, min mor og far er gift her. Det samme er min bror og hans kone og jeg og min kone. Det hele hænger ligesom sammen på en måde. Fuldstændig, fortæller Thomas Munk, hvis entusiasme om stedet tydeligt høres i den engagerede talestrøm.

Annonce

En del af det lokale

Da corona ramte Danmark og slettede alle aftaler i kalenderen, måtte Thomas Munk og hans hold på Aulbjerghus tænke nyt, og her gjorde Thomas Munk sig umage med at gøre det sammen med lokalsamfundet. Det blev til take-away hver lørdag, og hurtigt fik de solgt 150 til 200 kuverter ud af huset hver uge. Han har blandt andet haft et samarbejde med Gelsted Slagter og Ejby Bageri. Herudover bruger han honning, som Niels Jørgen Madsen fra XL-byg i Gelsted laver, og får rapsolie fra Fynsk Gourmet Olie, der holder til i Ejby.

Aulbjerghus blev totalt renoveret i 2016, men Thomas Munk har stadig forsøgt at bevare den gamle atmosfære fra synlige bjælker til åben pejs. Foto: Søren Gylling

Thomas Munk er selv vokset op i byen, og hans bror har Gelsted Motorkompagni, men han har også været vidt omkring, før han drog tilbage til barndomsbyen. Han har blandt andet haft tre restauranter i Odense, været to år i Grønland og været med til at starte Nørrebro Bryghus i København.

- Jeg startede som 16-årige og fylder 39 nu, så jeg har faktisk været i gang i mange år, selvom jeg stadig er ung. Jeg har prøvet sindssygt mange ting, fortæller Thomas Munk.

Blå bog

Thomas Munk er 38 år, gift med Laial Munk, som han driver Det fynske madhus ved Aulbjerghus med. Hun har tre børn og sammen har de sønnen, Herman. 

Han er udlært kok i 2002 fra Kongebrogården. Herefter tog han to år til Grønland, hvor han arbejdede som køkkenchef på et turisthotel på østkysten. Da han kom hjem, flyttede han til København. Her var han med til at starte Nørrebro Bryghus op, og han var et par sæsoner på Helenekilde badehotel i Tisvildeleje. 

Som 23-årig kom han tilbage til Fyn, hvor han blev tilbudt en part i restaurant Marie Louise og blev selvstændig. Herefter købte han restaurant Klitgaard, som blev til Brasserie Klitgaard. 

I 2008 gik han konkurs og var herefter camp-boss i to år på en boreplatform 250 kilometer ude i Nordsøen. 

Han kom hjem og begyndte at arbejde på restaurant Eatmosfære i halvandet år, inden han fik tilbudt Marienlystcenteret. Herefter begyndte han at forpagte Aulbjerghus, som han til at starte med havde ved siden af Marienlystcenteret. 

Den 1. april 2020 købte han Aulbjerghus, som er det eneste, han ejer og driver i dag.

Annonce

En del af passionen

Thomas Munk blev selvstændig med sin første restaurant, da han var 23 år. Herefter købte han restaurant Klitgaard, som blev til Brasserie Klitgaard, men så ramte krisen i 2008, og han gik konkurs.

- Det var en anden tid før krisen. Pengene groede på træerne, og alt kunne lade sig gøre, men jeg er blevet klogere nu, fortæller Thomas Munk og uddyber:

- Jeg gik konkurs og solgte min tredjedel i brasseriet for en krone bare for at komme ud af det. Der havde jeg ligesom fået nok. Jeg vidste ikke helt, hvad der skulle ske, men jeg skulle ikke være en del af det mere. Det var ikke sjovt at gå konkurs, men jeg fik gældssanering og kom ud af det.


Det giver en kæmpestor tilfredsstillelse, at alt er købt og betalt lige fra stolene til tallerkenerne, hvorimod i gamle dage var det bankens penge. Der kunne alt lade sig gøre

Thomas Munk


I dag ejer han Aulbjerghus, som han købte den 1. april i år. Et tegn på at han er et helt andet sted i sin karriere i dag.

- Det giver en kæmpestor tilfredsstillelse, at alt er købt og betalt lige fra stolene til tallerkenerne, hvorimod i gamle dage var det bankens penge. Der kunne alt lade sig gøre, forklarer Thomas Munk.

Thomas Munk har ikke brugt penge på marketing, siden han kom til Aulbjerghus, og derfor kalder han også stedet for sit hemmelige sted. Da han fik de første arrangementer i huset, begyndte det at rulle. Når han har et arrangement, får han næsten altid en ny booking i kalenderen.

- Min passion er maden. Alle mine anretninger er tallerkenanretninger, og jeg kører det stort set som en restaurant. Det er bare i en større skala. Jeg har ikke et bord på fire men på 50. Det er min erfaring fra andre restauranter, fortæller Thomas Munk, inden han sammen med sin souschef, Brian, arbejder videre for at få de 35 kuverter klar til aftenens arrangement.

Thomas Munk driver Aulbjerghus sammen med sin kone, Laial Munk, som også har Det fynske kagehus. Herudover har han de to fastansatte. Her er det souschefen Brian Nielsen. Foto: Søren Gylling
Der kan være 64 gæster i selskabslokalerne, som har adgang til en terrasse og et stort grønt areal rundt om huset. Udenfor kan der blive slået et telt op, hvor der er plads til 150 personer. Aulbjerghus er dog mest kendt for det intime og hyggelige, og Thomas Munk slår også på at holde intime julefrokoster i den nærmeste fremtid. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Hør om Årets Bøger

Melfar Posten

Mette glæder sig til at se sine kunder uden mundbind: - Mange gange har vi skullet sige 'undskyld, hvad siger du', og så bliver de irriterede

Melfar Posten

Lav selv stearinlys og brugkunst

Melfar Posten

Vi maler byen grøn

Annonce