Annonce
Melfar Posten

Tip fra Bib: Her er din guide til gode halloween-gys i litteraturen

Litteraturformidler Maria Guldager Rasmussen guider her til uhyggelige bøger, du kan læse til halloween. Privatfoto: Rebecca Guldager Maarup
Halloween står for døren, og det er den perfekte undskyldning for at gemme sig under dynen med en af disse bøger.
Annonce

Allehelgensaften, som de fleste nu om stunder ynder at benævne ’halloween’, fejres hvert år den 31. oktober. Vi har i Danmark taget den amerikanske tradition til os, og det er derfor ikke usædvanligt dén aften at møde børn udklædte som hekse, zombier eller spøgelser.

Men i år anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man undlader at gå fra dør til dør og råbe trick-or-treat. Så hvad skal du lave den 31. oktober efter mørkets frembrud, når du ikke skal åbne hoveddøren for børn og give dem det forlangte slik? Du skal selvfølgelig spise slikket selv – mens du læser ét af følgende gotiske gys.

’Huset med de syv gavle’ (1851) af Nathaniel Hawthorne

Historien foregår i New England, Massachusetts, i midten af 1800-tallet. Her åbner den 60-årige pebermø Hepzibah Pyncheon af økonomisk nød en skillingsbutik i sit hus. Huset kaldes ’Huset med de syv gavle’, og det er opført af og har altid været i familien Pyncheons eje.
En dag dukker den unge slægtning Phoebe op, og hendes muntre væsen kaster lys over Hepzibah og broren Cliffords tilværelse. Desværre spoleres trekløverets idyl af fætteren, dommer Pyncheon, der er en kedelig type. Efter sigende skulle der hvile en forbandelse over 'Huset med de syv gavle', og da dommer Pyncheon gør sig indtog, gør forbandelsen det samme. Perfekt læsestof på en aften, hvor der er noget åndeligt på færde.

’Frankenstein’ (1818) af Mary Shelley

Vi bliver i genren ’gotiske gys’ med denne klassiker af Mary Shelley. Her lykkes det videnskabsmanden Victor Frankenstein at skabe et levende væsen ud af dødt væv, men hans succes ender med at blive en tragedie. Da skabningen er så styg at se på, bliver dr. Frankenstein voldsomt frastødt af sit eget værk, og monsteret stikker af, da han vender det ryggen.
Nu fristes man så til at tro, at alle de ugerninger, monsteret herefter begår, er udsprunget af rendyrket ondskab, men sådan hænger det ikke sammen. Den stakkels skabning har nemlig gentagne gange forsøgt at tage kontakt til menneskene, da den – lige som alle andre – har et ’medfødt’ behov for samvær og kærlighed. Dens fremtoning resulterer dog gang på gang i, at folk flygter under skrig og skrål, og monsteret er dømt til at være alene. Som det selv siger: ”Jeg er ond, fordi jeg er ulykkelig”. Hvis du stadig har til gode at læse denne udødelige klassiker, som dybest set er en både menneskelig og følsom fortælling, kan du meget passende give dig i kast med den på allehelgensaften.

’Rebecca’ (1938) af Daphne Du Maurier

En engelsk herregård er altid et godt udgangspunkt for noget hyggelig uhygge. Huset her hedder Manderley og ligger ved Cornwalls kyst. Her er en ung kvinde netop flyttet ind som ny frue, da hun er blevet gift med ejeren, Maxim de Winter, der er enkemand. Men hun erfarer hurtigt, at hans tidligere hustru, Rebecca, hviler som en tung og uhyggelig skygge over både stedet og herregårdens personale. Hvad var hun for et menneske, denne Rebecca? Var hun god eller ond? Og hvorfor har hun stadig så stor en magt over de mennesker, der kendte hende?

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Forkert navn på skribenten

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Hvad må man samle i skoven?

Melfar Posten

Forældreorganisation hylder børneområdet i Facebook-konkurrence: - De, som passer på vores børn, har brug for et skulderklap

Melfar Posten

Viby Kirke og hvad deraf fulgte

Annonce