Annonce
Melfar Posten

Tip fra bib: Kaffehistorier

Kaffe i koppen og kaffe i bogen. Tip fra bib tager dig i denne uge med på en kafferejse. Foto:   Maria Guldager Rasmussen
Tip fra bib kan du i denne uge nyde med en tår kaffe og et skvæt litteratur.

Tip fra bib: I Danmark er vi vilde med kaffe! Selvfølgelig findes der også dem, som ikke kan fordrage det mørke fluidum, men som det fjerde mest kaffedrikkende land i verden, må der trods alt være en del, som holder af drikken.

Tip fra Bib erfarer desuden, at undersøgelser har vist, at et moderat indtag af kaffe (det skulle være, hvad der svarer til en 3-4 kopper dagligt) har visse sundhedsfremmende egenskaber, og dét er lige vand på Tip fra Bibs (kaffe)mølle.

Derfor hylder vi kaffen denne gang. Te-drikkere må gerne læse med. Det handler nemlig om god litteratur, som kan læses uanset, hvad man foretrækker at skylle den ned med.

Annonce

’Kaffehistorier’ af Arild Sandgren og Tina Scheftelowitz
Denne inspirerende kaffebog, der bærer undertitlen ’Til bords med verdenslitteraturen’, har meget at byde på. Dels bliver du præsenteret for en række af verdenslitteraturens største værker, som alle på en eller anden led indeholder en kaffe-episode. Og dels får du ved hvert værk en opskrift, som knytter an til enten den specifikke historie eller til tiden, handlingen eller det sted, hvor historien foregår. Det er med andre ord både en litterær inspirationsbog og en kogebog. Tip fra Bib har udvalgt tre eksempler fra bogen. De kommer her:

’Den afrikanske farm’ (1937) af Karen Blixen
Det siger næsten sig selv: En bog, der beskæftiger sig med både kaffe og verdenslitteratur, må naturligvis komme omkring Karen Blixen og hendes afrikanske farm. Indledningen fra ’Den afrikanske farm’ er trykt i ’Kaffehistorier’, hvor man introduceres til landskabet og luften ved Ngong Hills i Kenya og hører om det slidsomme og langevarige arbejde, det er at dyrke kaffe. Forfatterne Sandgren og Scheftelowitz har efterfølgende causeret lidt over, hvad baronessen mon kunne have nydt til sin kaffe på farmen i Kenya, og de når frem til, at en cookie med afrikanske krydderier kunne være et godt bud. Og derfor bringes opskriften på disse, som man så selv kan bage og nyde, mens man læser ’Den afrikanske farm’.

’Pippi går til kaffeselskab’ (1945) af Astrid Lindgren
Fra Ngong Hills i Afrika går turen til Sverige, hvor læseren kan læse om dengang, Pippi Langstrømpe bliver inviteret til kaffeselskab hjemme hos Tommy og Annika. Pippi lægger sig virkelig i selen for at opføre sig pænt, selvom hun allerede på forhånd har en anelse om, at hendes væremåde måske ikke helt falder i god jord hos Tommy og Annikas mor og de andre fine damer, hun har inviteret. Og ganske rigtigt: Pippi får raseret kaffe- og kagebordet ved bl.a. at lægge sit hoved ned i lagkagen.
Om man nu har lyst til at gøre Pippi kunsten efter derhjemme, blander Tip fra Bib sig ikke i, men efter fortællingen om Pippi bringes en opskrift på en dejlig lagkage med bl.a. malede kaffebønner i.

’Verden af i går’ (1942) af Stefan Zweig
Den østrigske forfatter Stefan Zweig fortæller i sin vidunderlige erindringsroman ’Verden af i går’ om livet i Wien, hvor han selv blev født i 1881. Den unge mands dannelse hang uløseligt sammen med byens kaffehuse. Han skriver bl.a.: ”… intet sted formede og uddannede os for og i alt nyt som – kaffehuset.” Her blev der læst, samtalet og diskuteret, og den medfølgende opskrift er naturligvis på sachertorte – en berømt kulinarisk specialitet fra Wien.

Annonce
Melfar Posten

Kæmper fortsat for salg af værtshus: - Interessen har været meget begrænset

Annonce
Melfar Posten

Fortiden kigger frem under kommende boligkvarter: Her finder arkæologerne en manglende brik

Annonce
Melfar Posten

Knud fik hjertestop i armene på sin far, da han var to måneder gammel - var død i 16 minutter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mindehøjtidelighed på Gals Klint

Melfar Posten

Sved på panden og dansetrin gav penge til kræftramte børn

Melfar Posten

Udflugt til Kerteminde

Melfar Posten

Kom til åben træning i Nørre Aaby Cykelklub

Melfar Posten

Skal du cykle med i Cykelløbet Fyen Rundt?

Melfar Posten

Livfuld pause i Udby Kirke

Melfar Posten

Vestfyns Kunstguide 2022 -2023 er lige på trapperne

Annonce