Annonce
Melfar Posten

Tip fra Bib: Mor er den bedste i verden

Moderskabet står for tur i denne udgave af Tip fra Bib. Foto: Maria Guldager Rasmussen
Tip fra Bib markerer i denne uge den kommende mors dag med litteratur, der hylder moderskabet.

Tip fra Bib:Melfar Postens ældste læsere vil med garanti for deres indre øre kunne høre Victor Cornelius, der med salvelsesfuld røst i 1951 sang den sang, der har lagt navn til denne uges Tip fra Bib.

Og senere gjorde Erik Paaske ham kunsten efter. Men passer det virkelig, at mor er den bedste i verden?

Ja, det gør det såmænd nok, men derfor er de færreste mødre nu alligevel ikke ufejlbarlige. Mødre er jo – trods alt – også bare mennesker. Og det findes der mange gode litterære eksempler på.

Annonce

I anledning af den forestående Mors Dag, som ifølge Wikipedia blev opfundet i USA i 1872 og i 1910 første gang markeret i Danmark, har Tip fra Bib denne gang rettet søgelyset mod tre fremragende bøger, der hver på sin måde beskriver, at det ikke altid er en dans på roser at være mor.

Mit arbejde af Olga Ravn

Olga Ravn modtog Politikens Litteraturpris 2020 for denne roman, der nærmere betegnet er en hybrid af mange forskellige genrer som foruden prosaen også tæller fx digte, breve og drama.

I bogen, der er en relativt stor, tung og meget pink sag, skriver kvinden Anna om sit moderskab, der så absolut vækker mere end blot begejstring. Det er både overvældende og angstprovokerende at være nybagt mor, og Anna, der er forfatter, bruger helt konkret skriften som en line til at holde fast i virkeligheden.

Lige så overvældende det er for Anna at blive mor, lige så overvældende er det for læseren at dykke ned i dette pragtværk, som tager fat i noget yderst vigtigt: At det – på trods af biologien og det helt naturlige - kan være ubeskriveligt svært at blive mor.

Annonce

Mit barn af Cecilie Lind

I dette langdigt foldes situationen som nybagt mor helt ud.

Digtet begynder under fødslen, hvor digtets kvindelige jeg føder sin søn og altså dermed må tage en helt ny rolle på sig: Moderrollen. Den er både en velsignelse og en forbandelse, for hvordan tager man vare på noget så dyrebart uden at komme til at gøre skade? Og kan andre se den enorme usikkerhed, hun kaster sig ud i moderskabet med?

Den dobbelthed der er i, at hun på den ene side er så fuld af kærlighed til sit barn, og på den anden side er forfærdelig sårbar og utryg, vil flere kvinder kunne genkende. Og man behøver ikke at være vant til at læse digte for at få en masse ud af dette.

Annonce

Min mor siger af Stine Pilgaard

De fleste, der kender bare lidt til forfatteren Stine Pilgaard, vil nok være klar over, at det som regel ikke er uden et vist lune, Pilgaard sætter pennen til papiret. Dette er hendes debutroman fra 2012, der handler om en ung kvinde med kærestesorger. Den slags ved enhver jo, at man ikke bør spøge med, men heldigvis har den sørgende både en velmenende præstefar, en spindoktor i form af veninden Mulle, en læge, som hun bliver lidt optaget af samt en mor, der står for en god del af underholdningen i romanen. For selvom hun også gerne vil være med til at få datteren på fode igen, er hun ingenlunde blødsøden – tværtimod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mette glæder sig til at se sine kunder uden mundbind: - Mange gange har vi skullet sige 'undskyld, hvad siger du', og så bliver de irriterede

Annonce