Annonce
Melfar Posten

Troubaduren med meget på hjerte gæstede Teglgårdsparken: - Det er nemmere at nå de unge, når man har hul i bukserne og bonghår

Thomas Buttenschøn var booket til at medvirke til "En sindssyg god søndag". Med sine sange og sine evner til at formidle taler han gerne om tunge ting, men også at der er håb og muligheder hvis man, som ham, er HIV-smittet. Foto: Mia Harm Madsen
Sangeren Thomas Buttenschøn er en mand med meget at fortælle. Med sin musik og sit store hår kan han nå en målgruppe, der måske ellers ikke plejer at lytte til de lidt tungere budskaber. Til "En sindssyg god søndag" i Teglgårdsparken fik han brugt sine forskellige evner som formidler til at efterlade verden som et lidt bedre sted.

Middelfart: Et velkendt ansigt gæstede søndag "En sindssyg god søndag", og den glade troubadur, der både laver børne-tv og glade sange, man kan synge med på, kom til Middelfart med mere i guitarkassen.

Han har nemlig en hjertesag, han gerne formidler. For et par år siden udgav han bogen "I begyndelsen var døden", som tager læseren med ind i Buttenschøns liv som HIV-positiv. Om de tre måneder, han lå i koma som 12-årig, og hvor lægerne ikke troede, han overlevede.

Ny medicin reddede hans liv, og det har han valgt at være fuldstændig åben omkring. Åben omkring, at HIV er noget, man kan leve med og ikke dø af længere.

Annonce

Giver noget af sig selv

Til søndagens lille koncert har han endnu ikke planlagt, hvad han vil spille, da avisen møder ham omkring en time inden forestillingen. Senere på eftermiddagen skal han deltage i en debat med komikeren Dan Andersen, og her skal det blandt andet dreje sig om Buttenschøns bog.

- Jeg var lige ude på pladsen, og der var folk i godt humør, så det kan godt være, jeg skal spille nogle glade sange, siger han, selv om han ikke kun har glade sange i ærmet.

Han er ellers vant til, at man gerne må tale om det sårbare i sig selv, og måske derfor er han med på denne temadag under Trekantområdets Festuge.

- Det giver mening at give noget af sig selv, når man kan hjælpe andre. Jeg er så heldig, at jeg har flere værktøjer til at formidle. Jeg har både min musik, og så har jeg skrevet en bog, så jeg føler, det er min pligt, siger han om formidlingen af HIV-smitte med sig selv i centrum, men også som det levende eksempel på, at man med den rette medicinering kan leve et helt almindeligt liv uden at give smittem videre.

Det ved de fleste danskere godt, men Buttenschøn har brugt sine formidlingsevner i Zambia, hvor han har brugt både sin musik og sin historie til at fortælle, at man bør lade sit HIV-teste, så man man komme i den rette medicinering. Meget af dette arbejde er foregået sammen med internationale hjælpeorganisationer, der har bekæmpelse af HIV som opgave.

- Første gang, jeg lavede en koncert i Zambia, der gjorde vi sådan, at man fik en gratis koncertbillet, hvis man lod sig teste. Der fik vi testet 10.800 mennesker, og fire procent af dem var positive. Anden gang annoncerede vi i ghettoerne for at få en andet klientel ind, og der var 25 procent af de testede positive, siger han.

Annonce

Godt med bonghår

Så den 36-årige sanger er vant til at sætte sig selv forest, når han har et budskab, han vil ud med.

- Skal man nå den unge generation, så er det nemmere med hul i bukserne og bong-hår, end det er at komme i et jakkesæt, siger han og griner.

- Jeg vil gerne bruge mit virke til noget, der er større end mig selv.

Buttenschøn bruger sin egen historie som HIV-smittet og siden forældreløs, og han ved godt, at det er en livshistorie, der på hans 36 år overgår, hvad langt de fleste mennesker oplever på et helt liv.

- Min historie lyder barsk, men det er bare mit liv. Jeg har ikke prøvet andet, men med det her vil jeg gerne prøve at efterlade verden lidt bedre til mine unger, end den var til mig og mine forældre, og dertil bruger jeg mig selv om min egen historie. Og så giver det mening at spille, når man vil mere end at underholde, siger han.

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Betina fandt både en død sæl og et dødt marsvin inden for 100 meter: Derfor fjerner kommunen ikke altid døde dyr på stranden

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Sparekassen hylder klimaiværksættere: Fynske piger får kvart million til udvikling af bæredygtigt hygiejnebind

Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Tip fra Bib sylter og konserverer på glas og flasker

Melfar Posten

Foredrag om støtteprojekt til skole i Gambia

Melfar Posten

Foredrag om det danske møbelboom

Melfar Posten

Kring løb med prisen for Byens Bedste Specialbutik: Det har styrket sammenholdet i butikken

Melfar Posten

Trafikchef kommer til borgermøde i Brenderup: Skal diskutere uheldsramt vejkryds med de lokale

Melfar Posten

Byens Bedste Middelfart 2021: Stem, stem, stem

Melfar Posten

Her har både boet stenaldermennesker og vikinger: Nu mangler arkæologerne en brik i puslespillet

Melfar Posten

Lokalredaktør: Husk at afgive din stemme ved Byens Bedste Middelfart 2021

Melfar Posten

Genbrugsbutik slog rekord i stor stil: Tjente styrtende med penge i juli

Melfar Posten

Nu er den gal igen: Flere biler har fået en på siden

Melfar Posten

Vendte om på motorvejen for at redde panisk marsvinunge: - Den havde ligget og pebet og prustet i et døgn

Melfar Posten

Historiefortællinger på Hindsgavl: Guidet tur i slotsparken

Melfar Posten

Lørdagsmatiné med Lunau & Sund

Melfar Posten

Kom til DM i drejning på Clay

Melfar Posten

Pottemagere ved Kvickly

Melfar Posten

Få overblikket: Her er alle de nominerede til Byens Bedste Middelfart 2021

Melfar Posten

Strikkecafé og stolegymnastik

Melfar Posten

Læserne afgør konkurrencen: Her kan du stemme på dine yndlingssteder til Byens Bedste Middelfart 2021

Melfar Posten

Fælles fyraftenssang på KulturØen

Melfar Posten

Undskyld: Redaktionen laver brøler i artikel om lagersalg ved populært bryggeri

Melfar Posten

Se video: Her bliver de nominerede til Byens Bedste Middelfart 2021 offentliggjort

Annonce